Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzDiscuțiile astea despre note și diplome mi se par teribil de deplasate, în special când vine vorba de oameni politici, a scris Victoria Stoiciu, vicepreședinte PSD.
Victoria Stoiciu a precizat: “Inteligența și abilitatea unui om politic nu se măsoară prin note și gradații academice. Calitatea unui om politic se măsoară prin cât de bine reușește să gestioneze complexitatea guvernării și să reprezinte interesele cetățenilor. Iar asta presupune cu totul alte abilități decât să excelezi la matematică sau gramatică.
Istoria e plină de oameni cu rezultate școlare mediocre, dar care au fost politicieni brilianți și au făcut diferența în destinul unor popoare. Unul dintre ei e Winston Churchill, care era un elev mediocru și foarte problematic. De asemenea, istoria abundă de politicieni cu studii universitare și chiar doctorate, care și-au condus popoarele către dezastre. Unul dintre ei e fix Boris Yeltsin, sub care economia Rusiei a fost aruncată în haos, dar a carui conducere a reprezentat epoca de aur pentru oligarhii rusi. Sau dacă vreți un exemplu și mai și, acela e Robert Mugabe, un dictator sângeros sub care economia țării s-a prăbușit și drepturile omului au fost făcute ferfeniță – dar hei, avea o sumedenie de titulaturi academice! Nici istoria noastră românească nu e străină de astfel de fenomene, le știm, doar trebuie să reflectăm un pic la ele.
A nu se înțelege că fac o pledoarie împotriva titulaturilor sau gradațiilor academice. E doar o invitație la bun simț și la rațiune. Chiar nu cred că toată lumea trebuie să aibă un doctorat și super-diplome, cu atât mai mult un om politic. Și o spun în deplină asumare, ca un om care de-a lungul vieții a publicat articole academice, inclusiv în reviste super-cotate din străinătate. Dar asta nu mă face snoabă – de-a lungul vieții, am cunoscut oameni extrem de inteligenți care nu aveau nici măcar o diplomă de bac. Așa cum am cunoscut oameni de o mediocritate absolută cu diplome de doctorat și chiar studii post-doctorale.
Și în încheiere vreau să mai adaug ceva, așa, pentru reflecție, pentru toți cei care se dau în vânt după note. Din păcate, în România și nu doar, rezultatele școlare ale copiilor sunt puternic corelate cu statusul educațional și financiar al părinților. Copii din familiile care se confruntă cu probleme materiale tind să aibă rezultate școlare slabe. Și perspective pe măsură. De fiecare dată când judecați un copil cu rezultate slabe, gândiți-vă că poate nu a avut aceeași șansă ca alții mai norocoși, nu că e lipsit de inteligență. Abia asta ar trebui să fie cu adevărat preocuparea noastră ca societate. Și cât de preocupați sunt politicienii să rezolve această problemă – nu diplomele și notele lor”.
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…
China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…
Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
This website uses cookies.
Read More