Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRomânia va profita de resursele din Marea Neagră pentru a produce energie eoliană, a anunţat Virgil Popescu, fost ministru al energiei, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul iniţiat de Guvern care stabileşte cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră.
Virgil Popescu a scris: “România va profita de resursele din Marea Neagră pentru a produce energie eoliană. Am votat astăzi (n.r. ieri) pentru adoptarea proiectului de Lege privind energia eoliană offshore, pe care l-am demarat și realizat ca ministru al Energiei alături de colegii din minister, și care a fost finalizat de colegul meu Sebastian Burduja.
La acest proiect de lege important s-a lucrat cu consultanții Băncii Mondiale, dar am beneficiat și de asistență tehnică prin intermediul US Department of Commerce’s Commercial Law Development Program (CLDP) și US Department of Interior’s International Technical Assistance Program (ITAP), cu sprijinul BOEM – Bureau of Ocean Energy Management și BSEE – Bureau of Safety and Environmental Enforcement, principalele entități implicate în dezvoltarea, implementarea și monitorizarea cadrului legislativ pentru dezvoltarea proiectelor eoliene offshore în SUA.
Prin intermediul acestui proiect de lege se urmărește crearea unui cadru legislativ și fiscal adecvat, care este esențial în dezvoltarea energiei eoliene offshore. Le mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat la elaborarea acestui proiect de lege: ministrului Sebastian Burduja, echipei de la ministerul Energiei coordonați de secretarul de stat Dan Drăgan, colegiilor de la ANRE și președintelui George-Sergiu Niculescu, partenerilor americani, precum și reprezentanților țărilor din UE și din afara UE care ne-au oferit consultanță pentru că au deja proiecte mature de producere a energiei eoliene offshore.
România își va menține poziția de producător important de energie în regiune și va avea un rol activ și însemnat în gestionarea situațiilor de stres la nivel regional”.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul iniţiat de Guvern care stabileşte cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră. S-au înregistrat 229 voturi pentru, două contra şi două abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.
Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore.
Ministerul Energiei va avea atribuţii în domeniul producerii energiei eoliene offshore, printre care: efectuează studii de specialitate în baza cărora stabileşte perimetrele offshore care pot fi oferite spre concesionare şi identifică informaţiile tehnice de bază aferente perimetrelor respective, care sunt puse la dispoziţia operatorilor economici interesaţi să participe la procedura competitivă de atribuire; stabileşte perimetrele offshore care pot fi concesionate în vederea explorării perimetrului şi a construirii şi exploatării de centrale electrice eoliene offshore cu respectarea zonelor interzise; organizează proceduri competitive de atribuire pentru încheierea contractelor de concesiune; încheie contractul de concesiune; primeşte şi gestionează datele şi informaţiile privind resursele eoliene offshore comunicate de concesionari, asigurând stocarea, sistematizarea şi valorificarea acestora; emite ordine şi instrucţiuni cu caracter obligatoriu, pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei legi; elaborează modelul contractului-cadru de concesiune, care include drepturile şi obligaţiile părţilor.
Contractul de concesiune se încheie pentru o perioadă de cel mult 30 de ani, cu posibilitatea unei singure perioade de prelungire de cel mult 10 ani.
Proiectul contribuie la îndeplinirea jalonului 116, aferent Reformei 1 – Reforma pieţei de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic şi susţinerea unui cadru legislativ de reglementare stimulativ pentru investiţii private în producţia de electricitate din surse regenerabile, din cadrul Componentei 6 – Energie a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se mai precizează în expunerea de motive.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More