Președintele chinez Xi Jinping a declarat joi că încetarea focului este o prioritate urgentă în soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, iar utilizarea forței nu este calea corectă de a rezolva disputele internaționale, potrivit agenției de știri Xinhua, informează Global Times.
În cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema situației din Orientul Mijlociu, Xi a îndemnat părțile aflate în conflict, în special Israelul, să înceteze focul cât mai curând posibil.
Președintele chinez a afirmat că protejarea siguranței civililor este prioritatea absolută în contextul tensiunilor dintre Iran și Israel, îndemnând părțile aflate în conflict să respecte cu strictețe dreptul internațional și să evite cu fermitate vătămarea civililor nevinovați.
Dialogul și negocierile sunt soluțiile fundamentale, a afirmat Xi, adăugând că comunicarea și dialogul sunt căile corecte de a ajunge la o pace durabilă.
Eforturile comunității internaționale de instaurare a păcii sunt indispensabile, a afirmat Xi, adăugând că fără stabilitate în Orientul Mijlociu, este dificil să existe pace în lume. Conflictul dintre Israel și Iran a dus la o escaladare bruscă a tensiunilor în Orientul Mijlociu și a afectat grav securitatea globală, a remarcat Xi.
Putin, la rândul său, a prezentat punctul de vedere al Rusiei cu privire la situația actuală din Orientul Mijlociu, afirmând că atacul Israelului asupra instalațiilor nucleare iraniene este extrem de periculos. Escaladarea conflictului nu este în interesul nimănui, a afirmat Putin, subliniind că problema nucleară iraniană trebuie rezolvată prin dialog și negocieri.
El a mai spus că ambele părți implicate în conflict trebuie să asigure siguranța cetățenilor țărilor terțe, adăugând că, având în vedere evoluția rapidă a situației actuale, Rusia este pregătită să mențină o comunicare strânsă cu China și să depună eforturi comune active pentru a calma situația, în vederea menținerii păcii și stabilității regionale.
“Conversația telefonică dintre Xi și Putin are loc într-un moment critic al conflictului dintre Iran și Israel. Comunicarea directă dintre cei doi subliniază eforturile comune de dezamorsare a conflictului, reflectând preocupările comune ale comunității internaționale”, a declarat joi pentru Global Times Liu Zhongmin, profesor la Institutul de Studii Orientale al Universității Internaționale din Shanghai. Deși conflictul depinde în ultimă instanță de acțiunile SUA, Israelului și Iranului, China și Rusia – deși nu sunt părți la conflict – depun eforturi pentru a promova dezamorsarea tensiunilor.
Atât China, cât și Rusia și-au exprimat angajamentul comun de a reduce tensiunile din Orientul Mijlociu, deși progresele semnificative vor necesita eforturi internaționale mai ample, a afirmat Liu. Expertul a remarcat că apelurile la dialog sunt din ce în ce mai numeroase. „În cele din urmă, negocierile ar putea rămâne cea mai viabilă cale de urmat”, a spus Liu.
Pe fondul tensiunilor crescânde, multe țări au depus eforturi pentru a-și retrage cetățenii din Israel și Iran, potrivit mai multor rapoarte media. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Guo Jiakun, a declarat joi că, până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe chinez și ambasadele și consulatele Chinei din Iran, Israel și alte țări vecine au organizat și coordonat evacuarea a peste 1.600 de cetățeni chinezi din Iran în zone sigure, precum și a câteva sute de cetățeni chinezi din Israel.
Situație urgentă
Atacurile reciproce între Israel și Iran au continuat joi. Cel puțin una dintre cele 20 de rachete balistice lansate joi de Iran asupra Israelului conținea o „ogivă de bombă cu fragmentație”, relatează The Times of Israel, citând Comandamentul Frontului Intern al armatei israeliene.
Între timp, armata israeliană a declarat că avioanele sale de vânătoare au atacat peste noapte zeci de obiective din Iran, inclusiv reactorul nuclear cu apă grea de la Arak.
Niu Xinchun, director executiv al Institutului de Cercetări Chinezo-Arabe al Universității Ningxia, a declarat pentru Global Times că, în ultimele zile, SUA au mutat forțe importante în Orientul Mijlociu – portavioane, bombardiere și avioane de realimentare sunt acum la fața locului. „Deși Washingtonul numește această mișcare defensivă, ca răspuns la amenințările iraniene împotriva bazelor americane, trecerea de la apărare la atac ar putea avea loc cu ușurință”, a spus Niu.
Dar orice atac american ar declanșa aproape sigur represalii iraniene împotriva bazelor americane sau a Strâmtorii Hormuz – un scenariu pe care Washingtonul speră să îl evite.
Deși Washingtonul susține că nu se implică, sprijinul său militar, interceptarea rachetelor și asistența în domeniul informațiilor acordate Israelului l-au implicat deja parțial în conflict, potrivit Global Times. Implicarea totală a SUA va depinde de evoluția situației și de interesele strategice ale SUA, a declarat Tian Wenlin, cercetător la Institutul Chinez de Relații Internaționale Contemporane, pentru Global Times.