Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzZeci de mii de oameni din întreaga lume se vor aduna săptămâna viitoare în capitala Azerbaidjanului, Baku, pentru COP29, summitul anual al ONU privind clima.
Dar cum fiecare summit a produs propriul său set de promisiuni, planuri și hârtii de urmărit, rațiunea acestor discuții poate fi greu de urmărit, scrie Reuters.
Iată ce trebuie să știți de ce este important COP:
DE CE AVEM O COP ANUALĂ?
Deoarece schimbările climatice vor afecta fiecare țară, indiferent dacă aceasta a contribuit sau nu la problemă. Este nevoie de soluții globale care să poată răspunde diversității de nevoi dintre țări.
La semnarea Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (CC ONUSC) din 1992, care a lansat negocierile la nivel mondial, părțile care au convenit asupra acesteia s-au străduit să facă diferența între națiunile bogate care au cauzat cea mai mare parte a încălzirii și țările mai sărace care suferă în mod disproporționat din cauza acesteia.
Altfel spus, discuțiile sunt structurate în jurul ideii că țările care au beneficiat cel mai mult de pe urma industrializării ar trebui să își asume cea mai mare responsabilitate pentru a face față încălzirii care a rezultat.
Abordarea acestui dezechilibru a devenit mai dificilă pe măsură ce economiile țărilor în curs de dezvoltare au crescut, iar națiunile bogate jonglează cu costuri competitive, inclusiv războaiele.
CE POATE REALIZA UN SUMMIT ANUAL?
Summitul oferă țărilor un loc în care să discute soluții, inclusiv politici energetice, sisteme de finanțare sau nevoi de finanțare.
La aproape fiecare summit participă, de asemenea, liderii mondiali, care transmit un semnal important cu privire la angajamentul țărilor lor față de obiectivele CCONUSC. Prezența liderilor ajută, de asemenea, țările să se responsabilizeze reciproc pentru promisiunile anterioare.
Însă COP anuală este doar evenimentul principal al unui proces continuu. Reprezentanții țărilor se întâlnesc pe tot parcursul anului pentru a obține sprijin pentru noile propuneri de acțiuni climatice înainte de COP, unde acestea pot fi aprobate prin consens de toate țările.
FUNCȚIONEAZĂ PROCESUL?
În timp ce fiecare reuniune la nivel înalt este menită să facă progrese în ceea ce privește acțiunile climatice la nivel mondial din anul precedent, evenimentul oferă, de asemenea, țărilor o șansă de a arăta cetățenilor lor că problema este abordată.
Un aspect important este că, în cadrul acestui exercițiu, țările și-au numărat și raportat emisiile și au contribuit la transferarea a sute de miliarde de dolari în ajutoare pentru combaterea schimbărilor climatice către țările în curs de dezvoltare.
Cerând decizii prin consens, procesul asigură, de asemenea, un sprijin global puternic pentru acțiunile convenite, sporind șansele ca aceste acțiuni să fie puse în aplicare.
Însă ritmul progreselor a fost prea lent pentru a limita creșterea temperaturilor globale. De când au început summiturile COP, în 1995, atât emisiile, cât și temperaturile au continuat să crească, ceea ce înseamnă că lumea este pe cale să se confrunte cu schimbări climatice extreme.
Susținătorii procesului CCONUSC spun că nu există alternativă la negocierea unor schimbări socio-economice majore pentru a încerca să limiteze încălzirea globală.
CE VOM OBȚINE DE LA COP29?
Reuniunea la nivel înalt din acest an speră să obțină câteva acorduri principale: un nou obiectiv anual de finanțare în domeniul climei, un acord privind funcționarea piețelor multilaterale de credite de carbon și promisiuni mai mari de ajutor pentru țările deja afectate de dezastre climatice costisitoare.
În afară de aceasta, negociatorii vor continua să lucreze la acorduri tehnice care se bazează pe activitatea desfășurată la summiturile anterioare.
În afara cadrului oficial al COP, grupuri de țări ar putea lansa propriile inițiative sau ar putea promite finanțare pentru proiecte specifice. Companiile vor anunța probabil acorduri comerciale legate de acțiunile climatice, în timp ce finanțatorii vor încerca să strângă fonduri pentru investiții în domeniul climei.
CARE ESTE ROLUL AZERBAIDJANULUI ÎN CADRUL COP29?
Azerbaidjanul deține președinția COP29 în acest an, când președinția rotativă a COP a revenit Europei Centrale și de Est.
Anul viitor, Brazilia va fi gazda Americii Latine pentru COP30.
În calitate de gazdă a summitului, o țară lucrează tot anul pentru a orienta negocierile premergătoare summitului și pentru a face lobby pe lângă alte guverne în vederea adoptării unor măsuri ambițioase. Acest lucru conferă președinției un rol important în definirea priorităților summitului.
CE SE MAI ÎNTÂMPLĂ LA COP?
Dincolo de negocierile dintre țări, summitul COP oferă o șansă pentru oricine să încerce să atragă atenția – sau să obțină finanțare – pentru cauza sa.
Sute de evenimente colaterale permit activiștilor și oamenilor de știință să se întâlnească cu lobbyiști din industrie și cu nume grele din sectorul bancar.
Scenele de conferință destinate publicului găzduiesc dezbateri pe teme de la acidificarea oceanelor la conceperea de proiecte de compensare a emisiilor de carbon.
O sală de expoziții, denumită „Zona verde”, găzduiește discuții conduse de delegații naționale, organizații non-profit și corporații.
În timp ce la unele summituri au avut loc proteste organizate de amploare, cum ar fi mitingul a mii de persoane în fața COP26 de la Glasgow din 2021, ultimele două conferințe din Egipt și Emiratele Arabe Unite au permis proteste doar în zone desemnate, delimitate cu cordoane.
Azerbaidjan, care, de asemenea, a interzis protestele publice, va avea probabil puține acțiuni civice în afara locului de înaltă securitate al conferinței.
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
This website uses cookies.
Read More