Update articol:

Zelenski sugerează că va semna acordul privind mineralele cerut de Trump, dar nu va abandona chestiunea garanţiilor de securitate

Sursa foto: president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că are pe agendă vineri o întâlnire cu omologul său american Donald Trump la Washington pentru a finaliza acordul cadru pentru exploatarea resurselor minerale ucrainene, ocazie cu care îl va întreba direct pe liderul de la Casa Albă dacă va continua să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, relatează AFP şi Reuters.

“Întrebarea mea (pentru Trump) va fi foarte directă: Statele Unite vor opri sau nu sprijinul? Dacă nu va mai fi ajutor, vom putea să cumpărăm arme?”, a spus Zelenski la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Cât despre acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, pe care până în prezent a refuzat să-l semneze în lipsa unor garanţii de securitate ale SUA pentru Ucraina, Zelenski a confirmat că a fost convenit un “acord cadru” prin care va fi creat un fond comun de investiţii ucraineano-american în care Ucraina va contribui cu veniturile generate de exploatarea resurselor sale naturale. El a subliniat că acest acord este preliminar şi va deschide calea către alte acorduri mai concrete asupra contribuţiilor şi funcţionării fondului de investiţii.

Zelenski a confirmat de asemenea că acest acord cadru nu satisface cererile sale ca Ucraina să primească din partea SUA garanţii de securitate, dar a menţionat că va lăsa această chestiune pentru o fază ulterioară a negocierilor şi s-a declarat mulţumit că în noul acord, spre deosebire de versiunea anterioară pe care a refuzat s-o semneze, Ucraina nu mai apare ca fiind datoare faţă de SUA pentru ajutorul militar primit până în prezent în războiul cu Rusia.

“Principalul lucru pentru mine este că nu suntem datornici. Nu există în acord nicio datorie de 500 de miliarde de dolari, nici de 350 de miliarde, nici măcar de 100 de miliarde, pentru că ar fi incorect”, a spus Zelenski la conferinţa de presă.

“Acest acord este parte a acordurilor noastre mai extinse cu SUA. Acest acord ar putea fi o parte a unor viitoare garanţii de securitate (…) Un acord este un acord, dar trebuie să înţelegem viziunea mai largă”, a mai spus preşedintele ucrainean.

“Această înţelegere ar putea fi un mare succes sau ar putea pur şi simplu să dispară. Aceasta va depinde de discuţia noastră cu preşedintele Trump”, a conchis Zelenski.

Anterior miercuri, premierul ucrainean Denis Şmigal a susţinut că Ucraina va semna acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene numai după ce Zelenski va conveni cu Trump asupra garanţiilor de securitate cerute de Kiev.

“Este de fapt un acord preliminar care stabileşte acţiunile juridice pentru viitoarea creare a unui fond de investiţii pentru reconstrucţia Ucrainei”, a explicat premierul ucrainean, conform căruia Ucraina şi SUA vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii în acest fond, atât în ce priveşte luarea deciziilor, cât şi contribuţiile cu capital, Kievul urmând să contribuie cu 50% din “toate veniturile obţinute din viitoarea monetizare a tuturor activelor constând din resursele naturale relevante deţinute de stat şi din infrastructura relevantă”.

“După ce preşedintele ucrainean şi preşedintele american vor conveni asupra garanţiilor de securitate, (după ce) vor conveni cum să legăm acest acord preliminar cu garanţiile de securitate din partea Statelor Unite pentru ţara noastră, în prezenţa celor doi preşedinţi un reprezentant al guvernului ucrainean va semna acest acord preliminar”, în timpul vizitei pe care Zelenski ar urma să o efectueze vineri la Washington, a indicat premierul ucrainean.

Acordul iniţial propus de Washington era un memorandum care prevedea cedarea către SUA a jumătate din resursele naturale ucrainene, respectiv petrol, gaze naturale, uraniu, litiu şi alte minerale rare (pământuri rare), înţelegere văzută de Trump ca o formă de compensaţie pentru ajutorul oferit Ucrainei de SUA în războiul cu Rusia.

Dar Zelenski a refuzat să semneze acel memorandum, întrucât nu cuprindea nicio menţiune despre solicitările Kievului privind garanţiile de securitate şi continuarea asistenţei militare americane. Refuzul lui Zelenski a condus la un conflict public cu Trump, care l-a catalogat pe preşedintele ucrainean drept dictator.

Administraţia Trump ceruse atunci Kievului un angajament de până la 500 de miliarde de dolari, dar Zelenski susţine că tot ajutorul militar şi economic oferit de SUA de la începutul războiului cu Rusia ar fi de cel mult 100 de miliarde de dolari şi că s-a înţeles cu fostul preşedinte american Joe Biden că acest ajutor a constat în principal în donaţii, nu în împrumuturi, prin urmare Kievul nu recunoaşte o datorie financiară către SUA.

Potrivit estimărilor, Ucraina concentrează aproximativ 5% din rezervele mondiale de minerale, dar cele râvnite de Trump sunt majoritatea dificil de exploatat, extracţia lor necesită investiţii considerabile sau se află în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025