Update articol:

100$ barilul de petrol? Analiștii își împărtășesc previziunile cu privire la prețul petrolului, după o creştere puternică în prima jumătate a anului 2021

Sursa Pixabay
  • Analiștii de pe Wall Street cred că există potențialul ca piețele de țiței să urce și mai mult în lunile următoare, deși nu toată lumea este convinsă că este cazul.

  • Toate cele trei agenții de prognoză din lume – OPEC, Agenția Internațională pentru Energie și Administrația SUA pentru Informații Energetice – se așteaptă la o recuperare bazată pe cerere în creştere în a doua jumătate a anului 2021.

Prețurile petrolului au crescut cu peste 45% în primele șase luni ale anului 2021, ajungând la 80 de dolari pe baril pentru prima dată în mai bine de doi ani și jumătate, potrivit CNBC.

Analiștii de pe Wall Street cred că există potențialul ca piețele de țiței să urce și mai mult în următoarele luni, deși nu toată lumea este convinsă că așa este.

Indicele internațional de referință al petrolului Brent s-a tranzacționat vineri la 75,76 dolari pe baril, în scădere cu aproximativ 0,11%. Contractul petrolier a înregistrat câștiguri de peste 45% până la sfârșitul lunii iunie.

Tranzacțiile la termen ale petrolului West Texas Intermediate s-au tranzacționat la 74,28 USD în timpul tranzacțiilor timpurii din Londra, cu aproape 0,1% mai puţin. WTI a înregistrat câștiguri de peste 51,4% în primele șase luni ale anului.

Preţurile futures ale ţiţeiului Brent au crescut cu peste 8% în iunie, în timp ce preţurile pentru WTI au urcat cu peste 10%, atingând cele mai ridicate niveluri din octombrie 2018.

Analiștii atribuie creşterea prețului petrolului unei combinații de factori, inclusiv lansarea vaccinurilor Covid-19, o reducere treptată a măsurilor de blocare și reduceri masive de producție din partea OPEC și a membrilor care nu sunt OPEC – o alianță energetică cunoscută sub numele de OPEC +.

Ce urmează pentru prețurile petrolului?

Privind în perspectivă, Goldman Sachs vede prețurile Brent în medie la peste 80 USD în al treilea trimestru, cu potențiale creșteri „mult peste” nivelul respectiv, pe măsură ce cererea revine. Între timp, JPMorgan se așteaptă ca prețurile țițeiului să spargă „decisiv” pragul de 80 de dolari în ultimele trei luni ale anului.

Analiștii de la Bank of America sunt și mai optimişti. Ei susțin că prețurile ţiţeiului Brent ar putea ajunge la 100 de dolari în vara anului viitor. Aceasta ar însemna o revenire la cifre triple pentru prima dată din 2014.

Toate cele trei agenții de prognoză din lume – OPEC, Agenția Internațională pentru Energie și Administrația SUA pentru Informații Energetice – se așteaptă ca o recuperare bazată pe cerere în creştere în a doua jumătate a anului 2021.

Tamas Varga, analist petrolier la PVM Oil Associates, a declarat că stocurile mondiale și regionale de petrol au scăzut până acum în acest an, susținând prețurile petrolului. „Această tendință va continua să rămână în restul anului”, a adăugat el.

„Acestea ar ajunge la un sfârșit brusc doar dacă băncile centrale încep să crească ratele dobânzii în mod neașteptat din cauza fricii de inflație sau în cazul în care OPEC crește producția peste cerere – sau dacă nu reușesc să acomodeze butoaie iraniene suplimentare dacă membrul OPEC din Golful Persic revine pe piață ”.

Perspectiva că OPEC + nu reușește să acomodeze exporturi suplimentare de petrol iranian „pare puțin probabilă în acest moment”, a spus Varga.

Joi, OPEC și partenerii săi non-OPEC, o alianță energetică denumită adesea OPEC +, au optat pentru întârzierea unei decizii cu privire la creșterea aprovizionării cu petrol. Surse au declarat pentru Reuters că Emiratele Arabe Unite au blocat un plan pentru reducerea imediată a reducerilor de aprovizionare.

Grupul de producători dominat de Orientul Mijlociu continuă astăzi discuțiile.

Chris Midgley, șef global de analiză la S&P Global Platts, a declarat că reuniunea OPEC + va avea o „influență puternică” asupra prețurilor petrolului, deoarece rezultatul va avea impact asupra ofertei de luna viitoare.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022