Update articol:

Mihai Ionuț Păunescu, considerat unul din dintre cei mai periculoși hackeri din lume, a fost arestat în Columbia

Mihai Ionuț Păunescu, considerat unul din dintre cei mai periculoși hackeri din lume, a fost arestat în Columbia, la cererea Statelor Unite. Autoritățile columbiene l-au reținut pe aeroportul din Bogota.

Păunescu ar fi unul dintre creatorii și principalul distribuitor al „Gozi”, un virus informatic care ar fi furat în perioada 2007-2012 informații din peste un milion de computere, inclusiv de la NASA. El şi complicii săi, un rus și un leton, sunt acuzați de FBI și justiția americană că au furat 25 de milioane de dolari și au păgubit cel puțin un milion de persoane.

Procurorii spun că Gozi a infectat calculatoare în cel puțin opt țări, inclusiv în Statele Unite, Germania, Finlanda și Regatul Unit.

Malware-ul „Gozi” era trimis pe mail, iar atunci când fișierul era deschis, se „infiltra” în computere și asigura accesul hackerilor la toate informațiile confidențiale, cum ar fi parole bancare, documente de identitate, coduri numerice personale etc., prin intermediul cărora se făceau, între altele, transferuri bancare frauduloase, potrivit unui act de acuzare depus la Curtea Districtuală de Sud din New York.

De asemenea, procurorii mai spun că Paunescu a conceput sisteme de găzduire care îi ajutau pe infractorii cibernetici să partajeze fișierele de viruși fără a fi detectați. Virusul a fost închiriat infractorilor cibernetici pentru o taxă de 500 USD pe săptămână. În 2016, creatorul virusului, Nikita Kuzmin, a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și amendat cu 7 milioane de dolari în urma unui târg încheiat cu autorităţile . Programatorul leton care a ajutat la proiectarea virusului a primit, de asemenea, o condamnare de 21 de luni de închisoare după ce a fost extrădat în S.U.A.

 

În 2013, procurorul general din SUA a spus că „Gozi” este unul dintre cei mai distructivi viruși informatici din istorie.

Cei trei infractori cibernetici au mai atacat computerele băncilor, ale multinaționalelor și chiar 200 de calculatoare de la NASA. Mihai Ionuț Păunescu, așteaptă acum la Bogota, în Columbia, extrădarea în America, potrivit Stirilor Pro tv.

Columbienii spun că Păunescu a fost prins înainte să se întâlnească la Medelin, oraș considerat cartierul general al drogurilor, cu trei români.

Mihai Ionuț Păunescu a fost pus la dispoziția Procuraturii Generale a Columbiei după areținerea sa de către poliția națională. Ambasada Statelor Unite a fost contactată imediat pentru inițierea procedurilor de extrădare.

A dispărut în 2012, după ce a fost prins de polițiștii români

 

În 2012, polițiștii români l-au prins în țară, după ce FBI-ul le-a cerut ajutorul. Însă suspectul a dispărut înainte ca americanii să obțină extrădarea lui din România, mai scriu Stirile Pro TV. În noiembrie 2012, trupele speciale intrau în forță în apartamentul lui Mihai Ionuț Păunescu. Avea pe atunci 29 de ani și ofițerii au găsit în casa lui 300.000 de dolari și zeci de mii de lei și o cameră plină cu cele mai performante computere existente pe atunci. Polițiștii nu au explicat de ce l-au scos afară, mascat cu o cagulă pe față.

– Cum răspunzi acuzațiilor?
– Sunt nevinovat!
– Și cum justifici banii pe care îi aveai în casă?
– Sunt ai tatălui meu
”.

Prins de poliție în 2012, Păunescu a fost în cele din urmă eliberat, având în vedere că nici în 2016 justiția română nu soluționase cererea de extrădare formulată de justiția american. Apoi, “The virus” cum își spunea, a dispărut fără urmă, până când columbienii au pus mâna pe el.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (17/01/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10-14 ianuarie 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2022)

Declaratii reprezentanti Chimcomplex la eveniment listare Piata Reglementata

ALTUR S.A. (ALT) (17/01/2022)

Hotararea AGA O 17.01.2022