Update articol:

110 containere cu deşeuri toxice din România au fost descoperite într-un port din Malaezia

Un număr de 110 containere umplute cu praf de cuptor cu arc electric (EAFD), un produs toxic, provenite din România au fost descoperite abandonate la Portul Tanjung Pelepas din Malaezia luna trecută, a anunţat duminică agenţia naţională de presă Bernama, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului şi Apelor din Malaezia, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, a precizat că un transport de deşeuri cu o greutate de 1.864 de tone a fost raportat de portul Tanjung Pelepas în data de 3 iunie şi confirmat de Departamentul Mediului drept deşeuri în data de 15 iunie. Oficialul a precizat că în acte transportul era descris drept zinc concentrat.

“Departamentul Mediului nu a acordat permisiunea şi nici nu a primit o înştiinţare din partea exportatorului de deşeuri privind tranzitul în Malaezia”, a declarat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Acesta a adăugat că praful de cuptor cu arc electric este catalogat drept deşeu toxic potrivit Convenţiei de la Basel.

Departamentul Mediului din Malaezia a contactat autorităţile române pentru a aranja repatrierea celor 110 de containere şi Interpolul pentru a efectua investigaţii ulterioare.

Potrivit lui Tuan Man, DOE, cu cooperarea Departamentului Vamal Regal Malaezian și a autorităților portuare, a descoperit  28 de încercări de a importa ilegal deșeuri în prima jumătate a acestui an.

„Descoperirea EAFD, aflat în tranzit în Malaezia și destinat Indoneziei, este cea mai mare descoperire de acest fel din istoria Malaeziei”, a spus el.

EAFD, un produs secundar al industriei siderurgice, conține metale grele dăunătoare, cum ar fi zinc, fier, crom, cadmiu și plumb, care ar putea afecta negativ nu numai mediul, ci și sănătatea, dacă nu sunt manipulate corect, a spus Tuan Ibrahim. În cadrul inspecției au fost prezenți și secretarul general al Ministerului Mediului și Apelor, Datuk Seri Zaini Ujang, directorul general DOE Norlin Jaafar și reprezentanți ai PTP.

În ultimii ani, Malaezia a devenit principala destinaţie a lumii pentru deşeurile din plastic după ce China a interzis importurile de deşeuri. Autorităţile de la Kuala Lumpur au demarat negocieri cu ţările de unde provin deşeurile pentru a prelua înapoi sute de containere de deşeuri din plastic care au intrat ilegal în ţară.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023