Update articol:

70% din salariații ASF sunt cotizanți voluntari la Pilonul III de pensii private facultative

Sursa Pixabay

70% din salariații Autorității de Supraveghere Financiară (379) sunt cotizanți voluntari la Pilonul III de pensii private facultative, potrivit oficialilor instituției.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este instituția care supraveghează piețele financiare non-bancare – asigurări, piață de capital, pensii private.

Recent, vicepreședintele ASF pentru pensii private Dan Armeanu a subliniat importanța educației financiare în dezvoltarea economică pe termen lung și participarea la sistemele de pensii facultative pentru pentru a-și asigura un venit de înlocuire cât mai apropiat de venitul salarial din ultima perioadă activă: “Pe măsura creșterii nivelului de înțelegere al domeniului și al produselor, va crește atât gradul de intermediere financiară, cât și ponderea economisirii pe termen lung, care este în legătură directă cu nivelul de educație financiară. În acest context, amintesc de participarea la Pilonul II și în special la Pilonul III de pensii, ca modalitate de completare a venitului la pensie și de încurajare a planificării financiare pe termen lung. Gradul de dezvoltare a componentei facultative a sistemului de pensii private este un indicator relevant pentru nivelul de educație financiară în orice țară, inclusiv în România, unde avem 500.000 de participanți la fondurile de pensii facultative, un număr mult sub potențial, dar cu perspectivă de creștere. Oamenii ar trebui să conștientizeze necesitatea economisirii pentru pensie din tinerețe, pentru a-și asigura un venit de înlocuire cât mai apropiat de venitul salarial din ultima perioadă activă și pentru a-și menține nivelul de viață avut la maturitate. Totodată, se va reduce și presiunea de pe sistemul public de pensii, în condițiile schimbării structurii populației, datorate creșterii speranței de viață, dinamicii naturale demografice negative și migrației ridicate.”

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), spune că sectorul pensiilor private este piaţa financiar-nebancară cu cea mai mare pondere în Produsul Intern Brut (PIB), în jur de 7%.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a declarat, în luna octombrie 2020, că educația financiară este una dintre misiunile fundamentale ale Autorității și un pilon important pentru dezvoltarea susținută a piețelor financiare non-bancare.

Una dintre consecințele gradului scăzut de educație financiară a populației este faptul că 99% dintre participanții la Pilonul II de pensii sunt repartizați în mod aleatoriu către un fond de pensii administrat privat.

”Este nevoie de o schimbare de paradigmă. Vom face campanii agresive de educație financiară, astfel încât cetățeanul, când ajunge la vârsta la care trebuie să cotizeze la Pilonul II, să aleagă în cunoștință de cauză fondul la care va participa”, a spus Președintele A.S.F.

El a mai dat asigurari ca toate fondurile de pensii private respectă acea condiţie obligatorie privind randamentul, acesta fiind unul foarte bun, de peste 4%.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021