Băncile mari au furnizat 6,8 trilioane de dolari combustibililor fosili de la Acordul de la Paris din 2015.
Băncile susțin că finanțarea lor sprijină tranziția energetică, dar criticii spun că nu este suficient.
În ciuda presiunii crescânde de a nu mai finanța firmele de petrol și gaze în sprijinul eforturilor internaționale de decarbonizare, multe bănci importante continuă să ofere finanțare companiilor de combustibili fosili, potrivit oilprice.com.
Un raport recent al organizației americane Rainforest Action Network (RAN) și al partenerilor săi a dezvăluit că, în anii care au urmat Acordului de la Paris din 2015, cele mai mari 60 de bănci private din lume au oferit 6,8 trilioane de dolari ca finanțare pentru combustibilii fosili. În ultimii opt ani, aproximativ 3,3 trilioane de dolari au fost destinate expansiunii combustibililor fosili. Aceste bănci au sprijinit peste 4200 de companii de combustibili fosili prin împrumuturi și tranzacții sau subscrieri de titluri de valoare.
În 2023, după ce multe bănci importante s-au angajat să reducă sau să înceteze finanțarea companiilor de petrol și gaze ca parte a Alianței Net Zero Banking, finanțarea pentru companiile producătoare de combustibili fosili a ajuns la 705 miliarde de dolari, din care 347 de dolari au fost destinați expansiunii.
În 2023, după ce multe bănci importante s-au angajat să reducă sau să pună capăt finanțării companiilor de petrol și gaze ca parte a Alianței Net Zero Banking, finanțarea companiilor de combustibili fosili a ajuns la 705 miliarde de dolari, 347 miliarde de dolari fiind destinate expansiunii.
Raportul arată că JPMorgan Chase a fost cel mai mare finanțator pentru combustibilii fosili, contribuind cu 40,8 miliarde de dolari la finanțarea companiilor producătoare de combustibili fosili în 2023. Aceasta este urmată de banca japoneză Mizuho, care a furnizat 37 de miliarde de dolari finanțare, 18,8 miliarde de dolari contribuind la extinderea combustibililor fosili. Citibank a fost, de asemenea, un contributor major, furnizând 204 miliarde de dolari companiilor producătoare de combustibili fosili începând din 2016. Între timp, Deutsche Bank a dat aproape 13,4 miliarde de dolari, DZ Bank 2,5 miliarde de dolari, Barclays 24,2 miliarde de dolari și Santander 14,5 miliarde de dolari industriei combustibililor fosili în 2023.
April Merleaux, director de cercetare și politici la RAN și coautoare a raportului, a declarat: “Cea mai mare preocupare a Wall Street-ului este profitul, principala noastră preocupare este clima și drepturile omului. În timp ce băncile care profită de haosul climatic creează în fiecare an noi povești de «spălare ecologică», datele noastre arată câți bani varsă de fapt în combustibilii fosili”. Merleaux a adăugat: “Noua metodologie a raportului nostru scoate la iveală detalii necunoscute până acum cu privire la finanțarea de către bănci a combustibililor fosili și oferă activiștilor noi instrumente pentru a confrunta băncile. Datele noastre arată că finanțarea bancară a combustibililor fosili nu scade suficient de rapid. În 2023, aproape 350 de miliarde de dolari au ajuns la companiile producătoare de combustibili fosili, ceea ce este incompatibil cu angajamentele reale privind clima.”
Criticii raportului au afirmat că există puține dovezi care să arate unde a mers finanțarea în sectorul combustibililor fosili, mai multe bănci răspunzând că finanțarea lor a mers în principal către eforturile de tranziție ecologică ale companiilor energetice. Nu a fost clar dacă o parte din finanțarea pentru extindere a fost destinată sprijinirii de noi proiecte de energie verde sau de activități legate de combustibilii fosili.
Instituțiile bancare din SUA s-au dovedit a fi cei mai mari contributori la sectorul combustibililor fosili, oferind 30% din finanțare în 2023.
Majoritatea băncilor importante din întreaga lume continuă să finanțeze companiile de combustibili fosili, în ciuda presiunii crescânde din partea guvernelor și a ecologistilor pentru a reduce finanțarea în sprijinul unei tranziții ecologice. Cu toate acestea, nu este încă clar cât de mult din finanțare este destinată combustibililor fosili, în comparație cu cât contribuie la sectorul energetic de tranziție, scrie oilprice.com. O mai mare transparență din partea acestor bănci ar putea ajuta consumatorii să înțeleagă unde se îndreaptă finanțarea, precum și să exercite presiuni asupra băncilor pentru a face o schimbare.