Șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski a apreciat joi că o nouă cursă a înarmării ar putea grăbi prăbușirea ‘regimului’ președintelui rus Vladimir Putin, la fel cum provocase prăbușirea Uniunii Sovietice în anii 1990, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ministrul afacerilor externe al acestei țări membre NATO a făcut declarația la o zi după summitul la care Alianța a convenit să-și crească substanțial cheltuielile pentru apărare, considerate esențiale pentru a contracara amenințarea ce vine dinspre Rusia.
Vladimir Putin ‘ar trebui să înțeleagă că el urmează calea (liderului sovietic Leonid) Brejnev. El însuși a vorbit despre aceasta într-o zi, când a spus că Uniunea Sovietică s-a prăbușit pentru că ea cheltuia prea mult pentru înarmare, iar acum el face exact același lucru’, a declarat Radoslaw Sikorski într-un interviu acordat AFP, agenției poloneze PAP și celei germane DPA.
‘El duce un război foarte costisitor, a îngrozit și provocat Occidentul pentru ca el să-și majoreze cheltuielile pentru apărare (…). Noi am făcut-o pentru că Putin ne amenință’, a subliniat Sikorski.
‘Aceasta înseamnă că, dintr-o economie de talia celei a Texasului, Putin va trebui să extragă și mai multe fonduri pentru apărare. Măcar dacă aceasta s-ar solda cu un rezultat similar pentru regimul (rus), dar în plus rapid’, a adăugat șeful diplomației poloneze.
În timpul summitului NATO de la Haga în urmă cu o zi, liderii țărilor membre ale Alianței au convenit să investească 5% din Produsul lor Intern Brut (PIB) anual în securitate până în 2035, conform cererilor președintelui american Donald Trump.
Compromisul elaborat de NATO prevede ca aliații să aloce ‘cel puțin 3,5% din PIB’ pentru chletuielile lor militare în sens strict și 1,5% suplimentari pentru securitate în sensul larg, inclusiv pentru ‘protecția infrastructurilor critice’ și apărarea ‘rețelelor’.
Cele 32 de țări membre și-au ‘reafirmat’ sprijinul pentru Ucraina, ‘a cărei securitate contribuie la a noastră’, și au menționat ‘amenințarea pe termen lung’ pe care o constituie Rusia.