România trebuie condusă ca o companie privată, a declarat Yugo NEUMORNI, Președinte CIO Council, la Forumul Romania Digitală, organizat de Financial Intelligence.
Acesta a explicat: “Când te angajezi într-o companie mare, sau într-un proiect de private equity, CEO și board-ul vin și spun: aceasta este strategia companiei, eu trebuie să ajung din punctul A în punctul B. Ei iti expun obiectivele de business legate in general de creștere de EBIDTA, P&L, venituri, market share, iar tu, ca CIO, trebuie să îți creezi o strategie de digitalizare care să susțină aceste obiective. Fiecare department din companie, nu doar IT ul, trebuie să vină cu propria strategie pentru sustinerea obiectivelor. Din toate acestea reiese o viziune de ansamblu, o strategie comună pe următorii 3-5 ani ale firmei, glumind putin chinezii isi fac strategiile pe minim 100 de ani. În acest fel, generezi o foaie de parcurs, un drum clar cu indicatori de performanță, cu borne si cu necesarul resurselor umane si materiale pentru atingerea obiectivelor.
După ce ai stabilit cu boardul acest plan, în fiecare lună trebuie să prezinți stadiul derulării acestui road map. Dacă nu reușești să ții ritmul și ai înregistrat multe “red flag”, înseamnă că periclitezi obiectivele de business și atunci conducerea te înlocuiește instant. Eu cred că țara trebuie condusă ca o companie privată. Care e strategia de business a țării? Avem o strategie? Ce ne-am propus noi pe următorii 2-5-10 ani? Avem un plan pentru țară? Am avut acum câțiva ani niște obiective privind intrarea în NATO și aderarea la UE. Le-am făcut, am reușit.
Acum pare ca avem PNRR, ca strategie de business. Să spunem că există şi o strategie de ţară, probabil că e în sertarele guvernanţilor, și atunci înseamnă că avem și o componentă de digitalizare care trebuie să susțină strategia de business a țării. Cine e CIO în țara asta? Nu pare ca avem un CIO! Există Agenția pentru Digitalizarea României, m-am uitat care este statutul şi care sunt obiectivele, se pare că ei sunt cei care se setează Strategia Digitală a țării. Dar am citit o știre care spune că ADR are 250 de angajaţi, din care doar 31 de ei au calificare de IT.
Părerea mea este că aceasta este prima mare problemă: cine conduce Strategia de Digitalizare a țării? ADR! Atunci dă-i resurse! Dati-le 1000 de oameni de profesioniști autentici in subordine si suport din mediul privat. Ridicați președintele ADR la rang de vicepriministru și oferiti-i pârghiile de putere necesare sa schimbe lucrurile și să construiască o strategie de țară pe 10 ani. Un CIO nu poate să facă o strategie de digitalizare fără oameni competenţi şi fără un leadership-ul potrivit. În timpul acesta in care noi ne chinuim sa găsim un CIO de tara, Inteligenţa Artificială duduie în, SUA, China si Europa iar lucrurile și societatea se schimbă dramatic.
Noi, la CIO Council, am spus de nenumărate ori că avem nevoie de un CIO Office Guvernamental, o persoană care să fie vicepremier, care să facă o Strategie coerentă de digitalizare pe 10 ani.
În companiile americane, există OKR (objective and key results) și acolo oamenii sunt puși să gândească beyond the limit (n.r. dincolo de limite). Trebuie să-ți fixezi niște obiective peste limită, aproape irealizabile, care sa te faca să gândești în afara normelor, să imaginezi soluții și să poţi avea succes. Orice companie americană are acest tip de exerciţiu. Propun să stabilim indicatori de performanţă – cât trebuie sa investim în digitalizare ca să dublăm PIB în cinci ani. Putem face un astfel de exercitiu?”
Potrivit lui Yugo Neumorni, administraţia publică are nevoie de standardizare: “Intrați pe SEAP și vedeţi câte licitații sunt pentru registratură electronică sau câte licitații sunt pentru website-uri pentru administrația publică. Chiar nu găsim un singur produs care să funcţioneze peste tot, si să fie folosit de cei din mediul public, primării etc.? În Statele Unite, toate agențiile guvernamentale folosesc aceeași platformă pentru site urile web. Aşa obții standardizare, ai knowledge, reduci costurile, si ai mai multă securitate. Referitor la ghiseul.ro, am auzit să sunt comune care nu vor să intre în platformă. Adică e voluntară această intrare? Nu, trebuie să fie la impuse, stabileşti un termen şi, dacă nu ai respectat, suporţi consecinţele”.
Acesta a mai spus că avem in continuare un cadru legal depășit și că există legi din 1961 care frânează UAT-urile și mediul public să se digitalizeze.