Prin modificarea acordului de interconectare între FGSZ și Transgaz, securitatea energetică între cele două țări se îmbunătățește, a declarat Szabolcs Ferencz I., președinte-director general al FGSZ.
Ungaria şi România au încheiat un acord de solidaritate de importanţă istorică pentru menţinerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale, care va avea ca rezultat o cooperare energetică bilaterală mai strânsă ca niciodată, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Budapesta, conform MTI. Este vorba Tratatul de solidaritate pe Directiva europeană, adică statele să se ajute în caz de nevoie.
În paralel cu acordul de solidaritate dintre Ungaria și România, ieri a fost semnat și amendamentul la Acordul de interconectare (AI) dintre operatorii de transport și de sistem (OTS) din Ungaria și România.
În conformitate cu amendamentul tehnic, părțile OTS convin ca, în cazul oricărui eveniment extraordinar, părțile să coopereze efectiv pentru a menține fluxul fizic de gaze și transportul continuu de gaze între cele două țări. Modificarea se referă la lucrările extraordinare de întreținere, inspecție și reparare a conductelor, precum și la schimbul de cunoștințe tehnologice și reconcilierea datelor.
Szabolcs Ferencz I., președinte-director general al FGSZ, a declarat: „Acordul de astăzi reprezintă un pas înainte semnificativ, deoarece nu a fost încheiat niciun astfel de acord cu niciun alt OST. Această cooperare consolidează relația dintre OTS în cazul unor circumstanțe extraordinare; ca urmare, securitatea energetică între cele două țări se îmbunătățește.”
Acord de solidaritate de importanţă istorică pentru menţinerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale
Péter Szijjártó, şeful diplomaţiei ungare, a relatat, după întâlnirea cu ministrul român al energiei, Sebastian Ioan Burduja, că împreună cu omologul său au semnat un acord de importanţă istorică, în urma căruia cooperarea energetică dintre Ungaria şi România va fi mai strânsă ca niciodată – acum, în această perioadă de criză şi plină de incertitudini, când importanţa securităţii aprovizionării a crescut în mod evident.
Acest lucru asigură protecţie reciprocă, în condiţii echitabile atât pentru consumatorii maghiari, cât şi pentru cei români. Mai mult, cooperarea este de o importanţă deosebită şi pentru că România va deveni, în câţiva ani, singurul exportator net de gaze naturale din regiune şi cel mai mare producător din Uniunea Europeană, a informat Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a mai spus, totodată, că ambele ţări consideră furnizarea de energie ca fiind o problemă fizică şi practică şi nu abordează chestiunea din punct de vedere ideologic, totodată există un consens şi cu privire la rolul din viitor al gazelor naturale, ceea ce conferă o bază bună pentru cooperare.
„O bază bună pentru cooperare este şi faptul că între cele două ţări a existat şi până acum o cooperare energetică deosebit de activă, dinamică şi eficientă”, a adăugat politicianul maghiar.
În cadrul conferinţei de presă comune, Péter Szijjártó a subliniat că România are capacităţi de producţie semnificative, care se vor mai extinde în viitor, şi că ţara vecină are şi o capacitate mare de stocare în comparaţie cu alte state din regiune, în plus, are acces şi la surse alternative.
„Ungaria a avut, astfel, un interes important să poată semna cât mai curând posibil acest acord de solidaritate cu România, dintre toţi vecinii săi”, a spus ministrul ungar de externe.
Szijjártó a mai menţionat că cele două ţări şi-au conectat deja reţelele de conducte de gaze naturale, iar recent, capacitatea interconectorului a fost mărită, astfel încât în prezent este posibilă transportarea a 2,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
„Anul trecut au fost comercializate în total 1,8 miliarde de metri cubi, contribuind la securitatea aprovizionării cu energie în cele două ţări”, a explicat Szijjártó.
Oficialul maghiar a arătat că în urma evenimentelor din ultimii ani, direcţia sudică a devenit dominantă în aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei, iar odată cu acordul actual, aceasta va deveni şi mai decisivă. „În viitor, aprovizionarea noastră cu gaze naturale va continua să fie furnizată în primul rând dinspre sud”, a declarat ministrul.
În opinia sa, România se află, datorită unui zăcământ uriaş din mare, în faţa unei oportunităţi uriaşe de a deveni un exportator net de gaze naturale.
„Aici, în regiune, acesta va fi singurul zăcământ nou sau opţiune de sursă de gaze care poate servi scopului diversificării aici. Astfel că noi suntem, în mod firesc, interesaţi de extinderea cooperării noastre cu România în domeniul gazelor naturale, iar companiile noastre poartă deja negocierile comerciale necesare în acest sens”, a mai relatat Szijjártó, potrivit MTI.
„Sperăm că vor putea încheia un acord comercial care va reprezenta un pas înainte pentru ambele ţări – din perspectiva afacerilor, cea financiară şi a securităţii energetice”, a subliniat ministrul.
„În cele din urmă aş dori să subliniez, încă o dată, că acest acord de solidaritate de importanţă istorică cu privire la gaze încheiat între Ungaria şi România contribuie la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei şi la posibilitatea de a menţine măsura reducerii cheltuielilor cu utilităţile”, a conchis Péter Szijjártó.