Update articol:

Abu Dhabi confirmă că preşedintele Ghani se află în Emiratele Arabe Unite, pe fondul informaţiilor că ar fi fugit din Afganistan cu până la 169 milioane dolari în numerar

https://twitter.com/
  • Anterior, unii jurnalişti  au scris că președintele afgan a fugit din țară în Tadjikistan sau Uzbekistan, în timp ce alții au indicat că s-a stabilit la Abu Dhabi.

  • Misiunea diplomatică a Rusiei la Kabul a susținut că liderul a fugit din țară cu vehicule pline de numerar.

 

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani și familia sa se află în Emiratele Arabe Unite, a confirmat Ministerul de Externe al EAU. “Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite poate confirma că Emiratele Arabe Unite i-au primit pe președintele Ashraf Ghani și familia sa în țară din motive umanitare”, a declarat ministerul miercuri într-o declarație.

Abu Dhabi nu a furnizat nicio informație suplimentară, cum ar fi condițiile azilului familiei Ghani, locul exact al acestuia sau cine ar fi plătit pentru reședința fostului președinte șeicului din Golf.

Ghani poate fi în spital

Fakhruddin Qarizada, fost consilier al ministerului afacerilor externe afgan, a scris acum câteva ore pe Twitter, citând surse diplomatice, că Ghani a fost internat în Abu Dhabi din cauza „stării de sănătate deteriorate”. Qarizada nu a furnizat alte detalii.

Agenția de știri iraniană YJC a confirmat că „mai multe surse diplomatice” i-au indicat că Ghani a fost transferat la spital pentru tratament.

Cerere de detenție prin Interpol

Fostul ministru afgan al apărării Bismillah Khan Mohammadi a cerut Interpolului să-l rețină pe Ghani pentru că și-a „vândut” patria. Mohammadi, despre care se spune că a fugit în Emiratele Arabe Unite după prăbușirea de la Kabul de duminică, l-a acuzat pe Ghani de corupție pe scară largă și de „legarea mâinilor armatei la spate”, împiedicându-i să lupte corespunzător.

Luni, un diplomat de la Ambasada Rusiei la Kabul a spus către Sputnik că președintele Ghani a fugit din Kabul cu patru mașini pline de numerar și că asistenții săi au fost obligați să lase o parte din bani pe pistă după ce au încărcat o parte din ei într-un elicopter.

Miercuri, Daily Mail a raportat că Ghani ar fi fugit cu până la 169 milioane dolari din țară, dar nu a specificat de unde a obținut cifra.

Mai târziu în acea zi, Ambasada Afganistanului în Tadjikistan a răspuns cererii lui  Mohammadi de arestare prin Interpol, Tolo News raportând că oficialii l-au acuzat pe Ghani că a sustras fonduri publice. Împreună cu Ghani, ambasada dorește, de asemenea, să fie arestați și fostul consilier de securitate națională Hamdullah Mohib și administratorul principal Fazal Hahmood Fazli.

Ghani a negat acuzațiile făcute împotriva sa.

 

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative