Update articol:

Accize: Consiliul European convine asupra unui cadru modernizat pentru produse accizabile

Textul acordului privind regimul general al accizelor și cooperarea administrativă (captura) Textul acordului privind regimul general al accizelor și cooperarea administrativă (captura)

UE își modernizează normele privind impozitarea aplicată vânzării sau utilizării unor produse precum tutunul, energia sau alcoolul.

Consiliul a ajuns la un acord provizoriu cu privire la măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri pentru comerțul cu produse accizabile, prin îmbunătățirea în continuare a condițiilor de concurență loială și prin reducerea sarcinilor administrative pentru întreprinderi.

Astăzi (n.r. 8 noiembrie) am convenit cu privire la o îmbunătățire importantă a regimului accizelor aplicabil în Europa. Modernizarea cadrului existent vizează reducerea birocrației și a costurilor pentru micii producători, promovând în același timp concurența loială pe piața unică.

Mika Lintilä, ministrul finlandez al finanțelor

Consiliul a convenit asupra următoarelor propuneri:

  • Directiva privind regimul general al accizelor
  • Regulamentul privind cooperarea administrativă în ceea ce privește conținutul registrului electronic

Accizele reprezintă taxe indirecte pe vânzarea sau utilizarea anumitor tipuri de produse accizabile. Veniturile din aceste taxe aparțin în întregime țării căreia îi sunt plătite. Din 1992, statele membre ale UE dispun de norme comune pentru a asigura aplicarea accizelor în același mod și pentru aceleași produse peste tot în UE.

Regimul general al accizelor și cooperarea administrativă în ceea ce privește conținutul registrului electronic

Obiectivul acestor propuneri este de a alinia procedurile UE în materie de accize și de regimuri vamale, astfel încât să se îmbunătățească libertatea de circulație a produselor accizabile eliberate pentru consum în cadrul pieței unice, asigurând, în același timp, colectarea corectă a taxelor de către statele membre. Acestea urmăresc, de asemenea, să reducă sarcinile administrative și juridice pentru întreprinderile mici. Propunerile includ o serie de măsuri de optimizare și simplificare a proceselor care vizează interacțiunea la export și la import, precum și circulația în interiorul UE a produselor accizabile.

Directiva privind regimul general al accizelor stabilește, printre altele, orientări cu privire la cantitățile de produse supuse accizelor pe care persoanele particulare au dreptul de a le achiziționa pentru uz propriu și de a le transporta dintr-un stat membru în altul fără a fi impozitate.

Noile norme vor fi adoptate în mod oficial de către Consiliu, fără dezbateri suplimentare, după ce toate statele membre și-au retras rezervele.

Vezi aici Textul acordului privind regimul general al accizelor și cooperarea administrativă