Update articol:

ACER solicită o revizuire a regulilor privind mecanismul automat de ajustare a prețurilor maxime pe piața de energie electrică pentru ziua următoare

ACER solicită o revizuire a regulilor privind mecanismul automat de ajustare a prețurilor maxime pe piața de energie electrică pentru ziua următoare, potrivit unui comunicat ACER.

Piața unică a energiei electrice pentru ziua următoare din Europa are un mecanism automat de ajustare a prețurilor maxime în cazul prețurilor ridicate. ACER dorește să revizuiască metodologia de creștere automată a limitei maxime de preț în cazul creșterii prețurilor.

Conform metodologiei Harmonized Maximum and Minimum Clearing Price (HMMCP), dacă prețurile din orice zonă ating 60% din prețul maxim, aceasta declanșează o creștere a limitei de preț maxim 5 săptămâni mai târziu. Incidentele de creștere a prețurilor din aprilie în Franța și, mai recent, în zona baltică, fiecare au declanșat necesitatea unei creșteri automate a prețului maxim de compensare armonizat pentru cuplarea cu o singură zi înainte (SDAC).

De ce e nevoie de schimbarea metodologiei?

Având în vedere prețurile ridicate așteptate pe piețele de energie electrică în viitor, ACER îndeamnă la o revizuire a metodologiei HMMCP pentru a limita frecvența creșterilor prețului maxim de compensare pe piața unică pentru ziua următoare, permițând consumatorilor și participanților la piață să se adapteze treptat și mai bine la situația deficitului în piaţă.

Procesul de schimbare a metodologiei

În primul rând, Operatorii nominalizați ai pieței de energie electrică (NEMO) trebuie să propună o modificare a metodologiei HMMCP. Apoi, ACER are în mod oficial 6 luni pentru a ajunge la o decizie, dar își propune să desfășoare procesul într-un mod semnificativ mai rapid.

Consultare publică viitoare

ACER îndeamnă NEMO să propună amendamente la Metodologia HMMCP pentru aprobarea ACER. În a doua jumătate a lunii septembrie (și condiționat de depunerea de către NEMO), ACER va desfășura o consultare publică rapidă cu privire la propunerile NEMO.

La ce să rămâneți vigilenți în următoarele luni?

Creșterile de preț pot apărea mai frecvent dacă nu este disponibilă suficientă capacitate de interconexiune transfrontalieră pentru comerț și/sau răspunsul cererii nu este adus pe piață. În unele cazuri, acest lucru poate chiar pune în pericol securitatea aprovizionării.

Prin urmare, și indiferent de revizuirea în curs a mecanismului, în lunile următoare, ACER solicită:

  • Operatorii de sisteme de transport (OST) să pună la dispoziție o capacitate transzonală suficientă pentru comerțul transfrontalier.
  • Participanții de pe piață să aducă un răspuns semnificativ la cerere pe piață.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022