Update articol:

Acord între statele din Golful Persic pentru încheierea unui conflict diplomatic cu Qatarul

Consilierul de la Casa Albă Jared Kushner, însărcinat să să implice în acest conflict de către preşedintele Donald Trump, a ajutat la negocierea acordului Consilierul de la Casa Albă Jared Kushner, însărcinat să să implice în acest conflict de către preşedintele Donald Trump, a ajutat la negocierea acordului

Arabia Saudită şi alte trei state arabe au convenit luni să pună capăt conflictului diplomatic cu Qatarul din ultimii trei ani, acordul urmând să fie semnat marţi în Arabia Saudită, a anunţat un oficial al administraţiei Trump, transmite Reuters.

“Am realizat progrese în acest diferend în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului”, a declarat oficialul american.

Sursa citată a mai spus că Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui Donald Trump care s-a implicat direct în acest dosar, va fi prezent marţi în Arabia Saudită la summitul ţărilor din regiunea Golfului Persic. Evoluţia este cel mai recent dintr-o serie de acorduri din Orientul Mijlociu intermediate de Washington, celelalte implicând Israelul şi state arabe, care au rolul să construiască un front unit împotriva Iranului. Toate ţările implicate în acorduri sunt aliate ale Statelor Unite.

“La semnarea de pe 5 ianuarie, liderii Consiliului de Cooperare al Golfului plus Egiptul se vor aduna împreună pentru a semna un acord ce va pune capăt blocadei, precum şi acţiunilor în justiţie ale Qatarului”, a adăugat oficialul american.

France Presse aminteşte că luni Arabia Saudită şi-a redeschis spaţiul aerian şi frontierele terestre şi maritime cu Qatarul după mai bine de trei ani de întrerupere a legăturilor diplomatice dintre cele două ţări din Golf.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egiptul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul în iunie 2017. Aceste ţări acuză Qatarul de complicitate cu Iranul, crearea de probleme în regiune şi sprijin acordat islamiştilor.

Qatarul a negat aceste acuzaţii şi a denunţat blocada impusă, prezentându-se drept victimă.

Kushner va merge în Arabia Saudită, alături de trimisul în Orientul Mijlociu Avi Berkowitz şi Brian Hook,  consilier special al Departamentului de Stat, pentru a participa la ceremonia de semnare a acordului, în oraşul al-Ula.

 

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021