Update articol:

Acord SUA-UE pentru zero taxe, zero bariere tarifare și zero subvenții la bunuri industriale non-auto

  •  Uniunea Europeană dorește să importe mai multe gaze lichefiate din Statele Unite pentru a-și diversifica aprovizionarea cu energie

Președintele SUA, Donald Trump, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au ajuns miercuri la un acord, menit să prevină un război comercial.
„Am convenit astăzi să colaborăm pentru tarife zero, bariere netarifare zero și subvenții zero la bunurile industriale non-auto.

Acest lucru va deschide piețele pentru agricultori și lucrători, va spori investițiile și va duce la o mai mare prosperitate atât în ​​Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană”, arată Comisia Europeană, pe pagina de Facebook.

Statele Unite și Uniunea Europeană numără împreună peste 830 de milioane de cetățeni și peste 50% din PIB-ul mondial, se arată în declaraţia comună de după întâlnirea celor doi lideri. În document, se precizează: „Dacă ne alăturăm, putem face planeta un loc mai bun, mai sigur și mai prosper. Deja astăzi, Statele Unite și Uniunea Europeană au o relație comercială bilaterală de 1 trilion de dolari – cea mai mare relație economică din lume. Vrem să consolidăm în continuare această relație comercială în beneficiul tuturor cetățenilor americani și europeni”.

“Am avut o zi mare, foarte mare”, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă cu Juncker la Casa Albă miercuri. Trump a salutat “o nouă fază” a relaţiilor comerciale.

Acordul reduce tensiunile provocate de amenințarea lui Trump de a impune noi tarife asupra importurilor de automobile, potrivit Bloomberg.

Într-un discurs după vizita la Casa Albă, Juncker a afirmat că acordul ar putea conduce la o reevaluare a tarifelor la metale “în timp util”, după ce SUA a impus taxe pe oțel și aluminiu din motive de securitate națională. “Am fost de acord că dacă facem progrese suficiente în alte chestiuni, acest lucru se poate face de la o zi la alta”, a declarat el reporterilor după discurs.

Armistițiul se poate dovedi a fi de scurtă durată dacă cele două părți nu își pot rezolva problemele în ceea ce privește comerțul cu autovehicule și piese de mașini, notează agenţia de presă. În mai, Trump a renunțat la negocierile comerciale cu China în câteva zile de la anunțarea acestora.

“Ei au promovat acordul ca pe ceva foarte pozitiv, dar pentru mine anunţul nu este aşa de mare pentru moment, pentru că este un fel de semi-armistițiu”, a declarat Marie Kasperek, director asociat al programului global de afaceri și economie la Consiliul Atlanticului, citată de Bloomberg. “Atâta timp cât tarifele pe oțel și aluminiu sunt în vigoare, UE nu va negocia de pe poziţii de forţă.”

Totodată, SUA şi UE, au convenit să consolideze cooperarea strategică în domeniul energiei: „Uniunea Europeană dorește să importe mai multe gaze lichefiate (GNL) din Statele Unite pentru a-și diversifica aprovizionarea cu energie. În al treilea rând, am convenit astăzi să lansăm un dialog strâns cu privire la standarde, pentru a ușura comerțul, a reduce obstacolele birocratice și a reduce costurile. În al patrulea rând, am convenit astăzi să ne unim forțele pentru a proteja mai bine companiile americane și europene de practicile comerciale nedrepte. Prin urmare, vom colabora strâns cu parteneri pentru a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului și pentru a aborda practicile comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forțat de tehnologie, subvențiile industriale, distorsiunile create de întreprinderile de stat și supracapacitatea”.

De asemenea, cele două părţi doresc să rezolve problemele legate de tarife din sectorul oțelului și aluminiu și tarifele de retorsiune.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni