Update articol:

ACRAFE propune măsuri pentru simplificarea procesului de gestiune a programelor de finanţare din fonduri europene

Asociaţia Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va propune autorităţilor de management şi Ministerului Fondurilor Europene măsuri concrete pentru simplificarea procesului de gestiune a programelor, prin simplificarea procedurilor în implementarea proiectelor, pe zona de achiziţii, de decontări sau prin reducere a unor termene, a declarat miercuri pentru News.ro preşedintele ACRAFE, Radu Onofrei.

”De regulă, în multe programe există un termen foarte scurt pe care beneficiarul îl are la dispoziţie ca să răspundă la o solicitare, la transmiterea unor documente, care poate varia de la o zi la cinci zile, dar în contrapartidă autoritatea nu are niciun termen. Şi poate să răspundă şi în trei luni de zile. Sunt situaţii în care un proiect, odată aprobat, toate documentele pentru contractare depuse, pot trece cinci-şase luni până când documentele parcurg circuitele în vederea avizării şi se semnează contractul de finanţare. Toţi aceşti timpi care nu sunt reglementaţi şi nu pot fi respectaţi conduc la o prelungire a termenelor şi la reducerea gradului de absorbţie”, spune preşedintele ACRAFE.

Acesta a vorbit de două tipuri de provocări cu care se confruntă firmele care doresc să acceseze fonduri europene: probleme specifice fiecărui program şi probleme de sistem. ”Dacă vorbim de problemele generale, sistematice, în primul rând nu există predictibilitate, nu există un calendar clar şi de regulă nu se respectă acest calendar al lansărilor. De multe ori, se întâmplă ca, din cauza unor amânări a lansării unui program să se lanseze programul cu depunere peste cinci zile sau peste o săptămână sau peste o lună, lucru care nu permite unui beneficiar să îşi pregătească un proiect aşa cum ar trebui şi, din cauza perioadei scurte pentru pregătirea unui proiect, pot apărea probleme la implementare”, spune Onofrei.

În ceea ce priveşte problemele la nivel de programe, el vorbeşte de lipsa de corelare între proceduri, ghiduri, proceduri contractuale, modificări legislative care apar de-a lungul timpului, ce fac să prelungească perioada de implementare a unui proiect sau momentul până la care se pot face efectiv plăţile.

”Sunt multe situaţiile în care un proiect, fie că vorbim de o autoritate publică sau de un beneficiar privat, poate să treacă şi un an de zile fără să se poată face plăţi sau decontări, ceea ce reduce gradul de absorbţie la nivel de programe”, a adăugat Onofrei.

Asociaţia Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) a fost înfiinţată în anul 2008 şi reprezintă 59 de companii autohtone de consultanţă, ale căror portofolii însumează peste 4 miliarde de euro, reunind peste 1.000 de consultanţi cu experientă în elaborarea de proiecte atât în perioada de pre-aderare cât şi în perioada de post-aderare.

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022