Update articol:

Acționarii SIF5 Oltenia au aprobat vânzarea pachetului de 6,29% din BCR

  • Surse: Foarte probabil, tranzacția se va finaliza, foarte curând, Erste având toate avizele necesare
  • Fondul BOF, deținut de Erste și Florin Pogonaru, are 5% din SIF5

Acționarii SIF5 Oltenia au aprobat, astăzi, vânzarea integrală a pachetului de 1.023.534.303 acțiuni deținute  la Banca Comercială Română către Erste Group Bank A.G. la prețul de 140 milioane euro, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Totodată, directorul general al SIF OLTENIA, Tudor CIUREZU, a fost împuternicit să facă toate diligențele necesare și să semneze orice document în vederea împlinirii hotărârilor adoptate.

Tranzacția se va perfecta foarte curând, întrucât Erste are toate avizele necesare, și nu mai aștepta decât decizia AGA SIF5, potrivit unor surse apropiate situației.

Consiliul de Administrație SIF5 aprobase vânzarea pachetului la BCR, în ședința din data de 25.06.2018. Tranzacția evaluează BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (preț/valoare contabilă) de 1,35 la trimestrul 1 2018, în linie cu evaluările de piață pentru băncile românești listate, a precizat atunci compania.

Anterior AGA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis ridicarea suspendării dreptului de vot pentru grupul de acționari format din: Erste Group Bank AG, Business Capital for Romania-Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), FDI Erste Balanced RON, FDI Erste Equity Romania, care fusese decisă de ASF pe 24.04.2018. Grupul era prezumat că acționează în mod concertat în legătură cu SIF Oltenia și că depășește pragul legal de deținere de 5%.

ASF menționează, acum, că fondul BOF, controlat de Erste Bank și Florin Pogonaru, are o deținere de 5% din SIF5, dar că FDI Erste Balanced RON, FDI Erste Equity Romania și-au înstrăinat deținerile, iar participațiile Erste erau în numele unor clienți, banca având calitatea de custode.

În ultimii ani, au avut loc mai multe contre între Florin Pogonaru și directorul general al SIF5 Tudor Ciurezu, în special legate de vânzarea pachetului la BCR.

În 2006, Erste Bank a achiziţionat 61,8825% din acţiunile BCR de la Guvernul Român, BERD şi IFC în urma achitării a 3,75 miliarde euro.

În anul 2011, patru SIF-uri (Banat-Crişana, Moldova, Transilvania şi Muntenia) au vândut câte 6% din acţiuni deţinute la BCR, încasând câte 123,6 milioane de lei cash şi câte 1% din acţiunile Erste, evaluate, în momentul tranzacţiei, la circa 83 milioane de euro. SIF Oltenia a fost singura care şi-a păstrat participaţia la BCR, ba chiar şi-a crescut-o la 6,29%, participând la majorarea de capital a BCR din 2011.

După finalizarii tranzactiei cu SIF Oltenia, participatia Erste Group la BCR va creste la 99,88% din capital, restul fiind deţinut de catre fosti si actuali angajati ai BCR.

SIF5 Oltenia a realizat un profit net de peste 70,37 milioane lei, în primul semestru din acest an, în creştere cu 78,84%, comparativ cu perioada similară din 2017.