- Acțiunile din domeniul apărării au crescut pe fondul perspectivelor de creștere a cheltuielilor militare
- Indicele STOXX -în creștere cu 0,3%
Actualizare: Printre cele mai mari creşteri au fost Hensoldt din Germania , care a crescut cu 29% în timpul tranzacțiilor de după-amiază, Renk Group, care a câștigat 18%, și Dassault Aviation, care a crescut cu 17%. Suedezii de la Saab, italienii de la Leonardo și francezii de la Thales s-au înghesuit, de asemenea, în fruntea topului Stoxx 600 Movers.
……………..
Acțiunile europene au extins câștigurile pentru a se tranzacționa luni aproape de un nivel record, în timp ce acțiunile din domeniul apărării au primit un impuls pe fondul perspectivelor de creștere a cheltuielilor militare din regiune, potrivit Reuters.
Indicele pan-european STOXX 600 (.STOXX) era în creștere cu 0,3% la 09.32 GMT, urmând să înregistreze zece săptămâni consecutive de câștiguri.
Indicele european aerospațial și de apărare (.SXPARO) a crescut cu 6,5%, la un nivel record, după ce liderii continentului au convenit, în weekend, să crească cheltuielile de apărare și să elaboreze un plan de pace pentru Ucraina pe care să îl prezinte Statelor Unite.
Rheinmetall (RHMG.DE) a urcat cu 11,4% la un nivel record, BAE Systems (BAES.L) a sărit cu 13,5% și Leonardo (LDOF.MI) a avansat cu 11,6% și Rolls-Royce (RR.L) a crescut cu 5,7%.
Francezii de la Thales (TCFP.PA) și Dassault Aviation (AM.PA) au crescut cu 11,7% și respectiv 13,4%.
Un impuls suplimentar a fost dat de un raport Reuters conform căruia partidele aflate în discuții pentru formarea noului guvern al Germaniei iau în considerare înființarea unui fond de apărare.
Indicele blue-chip german (.GDAXI) a urcat cu 0,9%, situându-se aproape de un vârf record.
„Piața este în creștere pe acest optimism cu privire la cheltuielile de apărare și potențialul pentru un plan de pace care nu înseamnă doar stimularea acţiunilor de apărare, dar vorbim şi de creșterea optimismului în general”, a declarat Fiona Cincotta, analist senior de piață la City Index.
Exercitând o oarecare presiune asupra acțiunilor, randamentul Bund-ului german (obligaţiuni) pe 10 ani, referința zonei euro, a crescut cu 4 puncte de bază, la 2,42%.
Proprietățile imobiliare sensibile la rata dobânzii (.SX86P) au pierdut 1,5%, în timp ce utilitățile (.SX6P), care sunt adesea tranzacționate ca proxy-uri de obligațiuni, au pierdut 0,9%.
Pe plan economic, încetinirea de lungă durată a industriei prelucrătoare din zona euro a arătat noi semne de atenuare luna trecută, în timp ce cererea a scăzut în cel mai lent ritm din ultimii aproape trei ani, a arătat luni un sondaj.
Banca Centrală Europeană va fi în centrul atenției înainte de reuniunea sa politică de la sfârșitul acestei săptămâni. În timp ce o reducere a ratei este așteptată pe scară largă, accentul va fi pus pe comentariile băncii centrale, pe fondul unei incertitudini generalizate după planurile SUA privind tarifele „reciproce” asupra Uniunii Europene.
Escaladarea războiului comercial global a adăugat o oarecare prudență după ce un raport a declarat că Beijingul pregătește contramăsuri împotriva noilor tarife de import din SUA.
Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump a amenințat China cu o taxă suplimentară de 10 % care ar urma să intre în vigoare marți, ceea ce ar duce la un tarif cumulativ de 20 %.
În plus, de marți vor intra în vigoare și taxele americane asupra importurilor canadiene și mexicane.