Update articol:

Acțiunile din indicele BET – cele mai populare printre clienții brokerilor români; Interes crescut pentru piața Aero

Acțiunile din indicele BET de la Bursa de Valori București sunt cele mai populare printre clienții brokerilor români, după cum au trasmis aceștia, la solicitarea Financial Intelligence.

Brokerii ne-au spus, în articole anterioare, care sunt primii pași spre investiția la bursă și ce îi sfătuiesc pe investitorii începători.

Răspunsurile au fost acordate de Daniela Secară – CEO BT Capital Partners, Antonio Oroian – Broker Goldring, Mihai Nichișoiu – Business Strategist TradeVille, Lucian Isac – CEO Estinvest, Monica Ivan, CEO BRK Financial Group.

 ***

Daniela Secară, BT Capital Partners: Pe lângă tranzacționarea la Bursa de Valori București, BT Capital Partners oferă acces la 27 de piețe internaționale, clienții având o gama largă de instrumente financiare pe care să le aleagă. În topul preferințelor clienților se numără piețele din SUA, BVB (piața principala) și Xetra (Germania), cât și a tranzacțiilor pe sistemul alternativ de tranzacționare al pieței românești (AeRO).

Antonio Oroian, Goldring: Cele mai populare acțiuni deținute de clienți noștri sunt și acțiunile cu cea mai mare lichiditate, acțiuni ale emitenților incluși în indicele BET, cele mai multe dintre ele purtătoare de dividende atractive: TLV, SNN, TNG, SNG, SNP, EL, TRP și SIF-urile; în ultimul an a crescut mult interesul și pentru companiile nou listate pe piața Aero – ar fi NRF, 2P, HUNT, HAI, SAFE, LIH, MAM, ceea ce arată un interes crescut pentru investiții în companii care aduc un suflu nou și care cresc reprezentarea sectoarelor economice pe Bursa de Valori București.

Având în vedere lichiditatea și evoluția randamentelor pentru ultimele două emisiuni de Titluri de stat, atractivitatea pentru instrumentele cu venituri fixe și ponderea acestora în portofoliile clienților sunt, de asemenea, în creștere.

Mihai Nichișoiu, Tradeville: La BVB, companiile din structura indicelui de referință BET au fost întotdeauna în topul preferințelor investitorilor noștri, în mare parte datorită faptul că sunt business-uri stabile care oferă dividende competitive. Simultan, companiile care își fac debutul cu acțiuni și obligațiuni pe piața AeRO a BVB încep să capteze un interes tot mai mare din partea clienților TradeVille.

Pe cele mai importante burse internaționale, investitorii noștri preferă în general marile companii de tehnologie și business-uri orientare către viitor la care au acces din aceeași platforma online de tranzacționare și aplicație mobilă.

 

Lucian Isac, Estinvest: Clienții Estinvest își construiesc în general portofolii alcătuite din emitenți din domenii diferite, iar preferințele sunt destul de variate. Cele mai multe fonduri sunt investite în domeniile energetic și financiar, în acțiunile emitenților care au avut an de an o politică predictibilă și mai ales generoasă de recompensare a investitorilor (sub formă de dividende cu randamente chiar și de 2 cifre), dar încep să-și facă loc în portofolii și acțiuni din domenii nou apărute pe bursă.

Un alt segment de important este reprezentat de investitorii care aleg să-și plaseze economiile în titluri de stat, emise prin programul Fidelis reluat pe parcusul anului 2020, prin care au fost oferite spre subscriere doar investitorilor persoane fizice 2 runde a câte 3 emisiuni (atât în lei cât și în euro). Sperăm ca, și pe parcursul acestui an, programul să se deruleze în continuare, întrucât pe lângă avantajul remunerării investitorilor prin dobânzi considerabile, există și un avantaj fiscal, anume neimpozitarea veniturilor încasate sub formă de cupon aferent titlurilor deținute.

Monica Ivan, BRK Financial Group: Observăm o schimbare de trend. Dacă, până anul trecut, acțiunile cu dividend ridicat erau cele mai populare și orice anunț/schimbare de dividend genera un interes crescut pentru acele acțiuni, astăzi, observăm un interes în creștere pentru unele acțiuni vedetă din piața AeRO și în general clienții caută acțiuni cu o volatilitate mai ridicată. Desigur, observăm o creștere a rulajelor clienților pe certificate turbo, care prin efectul de levier incorporat în construcția produselor satisfac clienții cu apetit ridicat și foarte ridicat la risc.

Sfaturile brokerilor pentru investitorii începători

Cum încep investițiile la bursă – care sunt documentele necesare deschiderii unui cont de tranzacționare

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021