Update articol:

Acțiunile europene scad brusc, pe fondul nervozității din cauza noii tulpini de coronavirus; Indicele Stoxx 600 a scăzut cu 2,9%

Piețele europene au scăzut astăzi, în timp ce investitorii au monitorizat știrile despre noua tulpină de coronavirus, cu răspândire rapidă, care a închis o mare parte din Marea Britanie, potrivit CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 2,9% până la jumătatea după-amiezii, acțiunile băncilor depreciindu-se cu 4,4%, fiind în topul pierderilor. Toate sectoarele și bursele majore au alunecat pe teritoriu negativ.

Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%,  iar indicele german DAX a scăzut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13%, iar AEX din Amsterdam avea o scădere de circa 3,01%.

Pe măsură ce prețurile la țiței au scăzut, companiile BP, Total și Royal Dutch Shell au pierdut între 3,9% și 5,4% din valoarea acțiunilor.

Traderii urmăresc cu nervozitate noua mutație Covid din Marea Britanie, care a dus la o blocare dură în Londra și în alte părți din sud-estul Angliei. Se crede că varianta este cu până la 70% mai rapidă din punct de vedere al transmisabilității decât tulpina inițială a bolii. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că până acum a fost identificată în Danemarca, Olanda și Australia.

Anunțul noii tulpini de coronavirus a determinat mai multe țări să oprească zborurile cu Marea Britanie. Franța, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Belgia, România au interzis toate zborurile din Marea Britanie, la fel ca Arabia Saudită, Canada și Israel.

Actuala situație ar putea complica și mai mult discuțiile despre Brexit. Marea Britanie și Uniunea Europeană rămân într-un blocaj în ceea ce privește relațiile comerciale post-Brexit, pe măsură ce se apropie termenul limită de 31 decembrie, cu dispute cu privire la aspecte precum pescuitul care afectează negocierile.

Lira sterlină a scăzut brusc față de dolar, depreciindu-se cu 1,7%, până la aproximativ 1,3287 dolari.

În Asia, acțiunile s-au tranzacționat mixt, deoarece situația coronavirusului în anumite părți din Asia de Nord – cum ar fi Japonia și Coreea de Sud – rămâne gravă.

Între timp, contractele futures în SUA au scăzut cu peste 400 de puncte, deoarece temerile asupra noii tulpini de virus din Marea Britanie au anulat optimismul anterior, după ce Congresul a ajuns la un acord cu privire la un pachet de stimuli pentru combaterea efectelor coronavirusului, în valoare de 900 de miliarde de dolari. Parlamentarii americani vor vota astăzi asupra proiectului de lege pentru ajutor și finanțare.

Acțiunile din turism, în cădere liberă

Acțiunile IAG, proprietarul British Airways,  și ale operatorul de croaziere Carnival au scăzut cu mai mult de 9%, ceea ce a dus la o scădere pe scară largă a acțiunilor de turism, în timp ce serviciul de rezervare Trainline și operatorul  URW au scăzut cu peste 8%.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (23/05/2024)

Autorizarea modificarilor intervenite in Actul Constitutiv

AAGES S.A. (AAG) (23/05/2024)

Finalizarea negocierilor pentru achizitia firmei Electroterm Srl

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/05/2024)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat