Update articol:

Acțiunile Rivian au crescut cu 29%, evaluând compania la peste 86 de miliarde USD

Sursa foto: rivian.com
  • Compania, care încă nu a început să genereze venituri reale, și-a făcut debutul pe bursă miercuri.

  • Acțiunile Rivian au crescut cu 29%, până la 100,74 USD, evaluând compania la aproape 86 de miliarde USD la închiderea tranzacționării.

 

Acţiunile companiei de maşini electrice Rivian Automotive au crescut cu 29% în debutul lor de miercuri la Bursa din New York, conferind startup-ului susţinut de Ford şi Amazon o evaluare de piaţă de 86 de miliarde de dolari, într-una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din acest an, transmite CNBC.

Rivian a stabilit, iniţial, marţi seara preţul acţiunilor din ofertă la 78 de dolari pe unitate. Miercuri, acţiunile au început tranzacţiile la nivelul de 106,75 dolari pe unitate (crescând cu peste 50%), conferind companiei la deschidere o evaluare de 91 de miliarde de dolari, superioară evaluărilor Ford (77 de miliarde de dolari) şi General Motors (87 miliarde de dolari), înainte de a reduce unele dintre aceste câștiguri mai târziu,  după-amiază.

Compania încă nu a ajuns precum pionierul vehiculelor electrice Tesla, care are o capitalizare de piață de peste 1 trilion de dolari, scrie CNBC.

Rivian, care se tranzacționează sub simbolul „RIVN” pe Nasdaq, a atras un interes intens din partea investitorilor care doresc să valorifice piața de vehicule electrice în creștere rapidă. Dar compania trebuie încă să îşi stabilească un model de afaceri şi anticipează venituri de pânp la 1 milion de dolari în trimestrul al treilea.

Participația de 20% a Amazon valorează acum aproximativ 17 miliarde de dolari, iar participația de 12% a Ford este evaluată la peste 10 miliarde de dolari.

Amazon a declarat în septembrie că investițiile sale în capitaluri proprii, inclusiv acţiuni Rivian, valorau 3,8 miliarde de dolari. Două luni mai târziu, doar partea sa din Rivian valorează de aproape cinci ori această sumă.

Amazon, care vrea să își transforme flota de vehicule de livrare în vehicule cu energie regenerabilă, a dezvăluit în 2019 că vrea să achiziționeze mii de vehicule de la Rivian. Documentele mai recente arată că Amazon are unele drepturi exclusive asupra vehiculelor electrice cu baterii de la Rivian pentru cel puțin patru ani.

Amazon a comandat 100.000 de vehicule Rivian care vor fi livrate până în 2030. Companiile intenţioează să aibă în circulaţie 10.000 de vehicule pentru livrări cel mai devreme anul viitor.

În afara flotei de business, Rivian a devansat Tesla, GM şi Ford cu un vehicul pickup integral electric, R1T. Compania intenţionează să lanseze în decembrie un SUV electric cu şapte locuri, R1S, potrivit unui prospect din octombrie.

Directorul general al Rivian, RJ Scaringe,  care deţine un titlu de doctorat din partea Sloan Automotive Laboratory, de la Massachusetts Institute of Technology, a fondat Rivian în 2009.

Sediul companiei este în Irvine, California, şi are o fabrică de asamblare de vehicule în Normal, Illinois. Compania spune că fabrica sa din Illinois are capacitatea de a produce până la 150.000 de vehicule pe an. Aproximativ 65.000 dintre acestea ar trebui să fie camionete şi SUV-uri R1T, iar aproximativ 85.000 ar trebui să fie camionete pentru livrări comerciale RCV ale companiei, a spus Rivian în documentele financiare.

Dar Rivian nu a început încă să genereze venituri reale. Rivian a declarat în prospectul său că va pierde până la 1,28 miliarde de dolari în al trimestrul al treilea, în timp ce veniturile vor varia de la zero la 1 milion de dolari. De asemenea, încă nu a produs vehiculele electrice în volume foarte mari.

Nu este clar cât de repede poate creşte producţia, mai ales pe fondul penuriei globale de cipuri şi a constrângerilor portuare care i-au afectat pe producătorii de automobile în acest an.

Rivian a declarat că are un stoc de comenzi anticipate pentru 55.400 de vehicule R1T şi R1S, de la clienţii din America de Nord, şi că intenţionează să le livreze până la sfârşitul anului 2023.

Noua legislaţie care aşteaptă semnarea preşedintelui Joe Biden va oferi subvenţii federale  de 7,5 miliarde de dolari pentru construirea unei reţele naţionale de staţii de încărcare a vehiculelor electrice, iar Rivian ar putea beneficia de acest plan.

Scaringe a subliniat că vehiculele Rivian sunt ideale pentru oamenii cu simţul aventurii şi cu dragoste pentru aer liber. Ca atare, compania plasează staţii de încărcare în destinaţii îndepărtate, cum ar fi parcurile de stat sau naţionale.

Rivian număra 6.274 de angajaţi la sfârşitul lunii iunie.

Unul dintre foștii săi directori a dat recent în judecată pe Rivian, acuzând compania că are o „cultură a fraților toxici”, că i s-a încetat pe nedrept angajarea în companie  și, astfel, a costat-o ​​„milioane de dolari în ajunul IPO-ului companiei”.

În proces, Laura Schwab – care a condus anterior operațiunile Aston Martin în SUA – susține, de asemenea, că firma a respins îngrijorările pe care le-a exprimat cu privire la afacerile Rivian, inclusiv „capacitatea acesteia de a-și îndeplini promisiunile față de investitori”.

 

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014