Rezumat -Piețele bursiere asiatice:
Contractele futures S&P 500 scad cu peste 3%, Nikkei alunecă cu 6%
Contractele futures iau în calcul o relaxare suplimentară de 25bps a Fed în acest an
Titlurile de trezorerie extind raliul, yenul sigur câștigă
Petrolul scade cu 2% pe măsură ce cresc riscurile de recesiune globală
Principalii indici bursieri s-au prăbușit luni în Asia, în timp ce președintele american Donald Trump nu a arătat niciun semn de renunțare la planurile sale tarifare radicale, iar investitorii pariază că riscul tot mai mare de recesiune ar putea determina Federal Reserve să reducă ratele încă din luna mai, potrivit Reuters.
Piețele futures s-au mișcat rapid pentru a evalua aproape cinci reduceri de un sfert de punct ale ratelor americane în acest an, reducând puternic randamentele titlurilor de Trezorerie și afectând dolarul pe piețele sigure.
Prăbuşirea a venit în timp ce Trump a declarat reporterilor că investitorii vor trebui să își ia medicamentul și că nu va încheia o înțelegere cu China până când deficitul comercial al SUA nu va fi rezolvat. Beijingul a declarat că piețele s-au pronunțat cu privire la planurile lor de represalii.
„Singurul întrerupător de circuit real este iPhone-ul președintelui Trump, iar acesta dă puține semne că vânzarea pieței îl deranjează suficient pentru a reconsidera o poziție politică în care crede de zeci de ani”, a declarat Sean Callow, analist FX senior la ITC Markets din Sydney.
Investitorii au crezut că pierderea de trilioane de dolari și lovitura probabilă dată economiei îl vor face pe Trump să își reconsidere planurile.
„Dimensiunea și impactul perturbator al politicilor comerciale ale SUA, dacă ar fi susținute, ar fi suficiente pentru ca o expansiune globală și americană încă sănătoasă să intre în recesiune”, a declarat Bruce Kasman, șeful departamentului economic al JPMorgan, estimând că riscul unei încetiniri este de 60%.
„Ne așteptăm în continuare la o primă relaxare a Fed în iunie”, a adăugat el. „Cu toate acestea, acum credem că Comitetul va reduce dobânda la fiecare reuniune până în ianuarie, aducând vârful intervalului țintă al ratei fondurilor la 3,0%.”
Contractele futures S&P 500 au scăzut cu 3,5% în cadrul unor tranzacții volatile, în timp ce contractele futures Nasdaq au scăzut cu 4,4%, adăugându-se la pierderile de aproape 6 trilioane de dolari înregistrate săptămâna trecută pe piață.
Durerea a cuprins și Europa, cu EUROSTOXX 50 futures în scădere cu 3,6%, în timp ce FTSE futures a pierdut 2,3% și DAX futures 4,0%.
Indicele Nikkei din Japonia s-a scufundat cu 6,6% (.N225), atingând ultimele minime înregistrate la sfârșitul anului 2023, în timp ce Coreea de Sud (.KS11) a scăzut cu 5%. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei (.MIAPJ0000PUS) a scăzut cu 7,5%.
Chinese blue chips (.CSI300) a pierdut 6,3%, deoarece piețele au așteptat să vadă dacă Beijingul va răspunde cu mai multe stimulente. Indicele principal din Taiwan, care a fost închis joi și vineri, a scăzut cu aproape 10%(.TWII), determinând factorii de decizie să limiteze vânzările în lipsă.
Toată Asia emergentă a fost, de asemenea, în scădere, indicele indian Nifty 50 (.NSEI) scăzând cu 4%.
Perspectivele mai sumbre privind creșterea globală au menținut prețurile petrolului sub o presiune puternică, după pierderile abrupte de săptămâna trecută.
Petrolul Brent a scăzut cu 1,35 dolari, la 64,23 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a coborât cu 1,395 dolari, la 60,60 dolari pe baril.
Fuga către paradisurile sigure a făcut ca randamentele Trezoreriei pe 10 ani să scadă cu 8 puncte de bază, la 3,916%, în timp ce contractele futures ale fondurilor Fed au crescut pentru a evalua o reducere suplimentară de un sfert de punct a ratei din partea Rezervei Federale în acest an.
Piețele au trecut la o probabilitate de aproximativ 54% ca Fed să reducă dobânzile chiar din luna mai, chiar dacă președintele Jerome Powell a declarat vineri că banca centrală nu se grăbește în privința ratelor.
Acest viraj moderat a făcut ca dolarul să alunece cu încă 0,5% față de yenul japonez, valoare de refugiu, la 146,16 yeni, în timp ce euro a rămas ferm la 1,0966 dolari. Dolarul a pierdut 0,6% față de francul elvețian, în timp ce dolarul australian a scăzut cu încă 0,4%.
Investitorii au pariat, de asemenea, că amenințarea iminentă a recesiunii va fi mai importantă decât probabila creștere a inflației ca urmare a tarifelor.
Se așteaptă ca cifrele privind prețurile de consum din SUA, publicate la sfârșitul acestei săptămâni, să indice o nouă creștere de 0,3% pentru luna martie, însă analiștii presupun că este doar o chestiune de timp până când tarifele vor determina o creștere accentuată a prețurilor, de la alimente la mașini.
Creșterea costurilor va pune, de asemenea, presiune asupra marjelor de profit ale companiilor, chiar în momentul în care sezonul câștigurilor începe, unele dintre marile bănci urmând să îşi prezinte rezultatele vineri. Aproximativ 87% dintre companiile americane vor raporta între 11 aprilie și 9 mai.
„Ne așteptăm ca în timpul viitoarelor teleconferințe privind câștigurile trimestriale, mai puține companii decât de obicei să ofere îndrumări prospective atât pentru trimestrul al doilea, cât și pentru întregul an 2025”, au declarat analiștii de la Goldman Sachs într-o notă.
„Creșterea tarifelor vamale va forța multe companii fie să crească prețurile, fie să accepte marje de profit mai mici”, au avertizat aceștia. „Ne așteptăm la revizuiri negative ale estimărilor consensuale privind marjele de profit în trimestrele următoare”.
Chiar și aurul a fost cuprins de criză, scăzând cu 0,3% până la 3.026 dolari pe uncie.
Scăderea a făcut ca dealerii să se întrebe dacă investitorii au luat profituri în cazul în care ar fi putut acoperi pierderile și apelurile în marjă pe alte active, în ceea ce s-ar putea transforma într-o vânzare de foc care se autoalimentează.
- Bitcoin scade duminică seara, pe măsură ce criptomonedele se alătură crizei de pe piețele globale
Bitcoin a scăzut duminică seară sub nivelul de 78.000 de dolari, pe măsură ce investitorii s-au pregătit pentru o mai mare volatilitate a pieței financiare, după ce acțiunile americane au suferit cel mai grav declin din 2020, ca urmare a lansării tarifelor globale restrictive ale președintelui Donald Trump.
Prețul bitcoin a fost în scădere cu 6%, la 77.730,03 USD, potrivit Coin Metrics, după ce s-a tranzacționat peste 80.000 USD în cea mai mare parte a acestui an – cu excepția unor scurte scăderi sub nivelul acesta, pe fondul volatilității recente. Moneda a scăzut cu 28% față de maximul său istoric din ianuarie.
Alte criptomonede au suferit pierderi mai mari peste noapte. Ether și tokenul legat de Solana au scăzut cu aproximativ 12% fiecare.
Mișcarea în jos a Bitcoin a declanșat un val de lichidări lungi, deoarece traderii care pariau pe o creștere a prețului acestuia au fost forțați să-și vândă activele pentru a-și acoperi pierderile. În ultimele 24 de ore, bitcoin a înregistrat lichidări de peste 247 de milioane de dolari, potrivit CoinGlass. Ether a văzut 217 milioane de dolari în lichidări în aceeași perioadă.
Investitorii și-au vândut deținerile de criptomonede, care se tranzacționează 24 de ore, în weekend, în timp ce anticipau un nou măcel pe piaţă, după ce tarifele de represalii ale lui Trump au crescut temerile de recesiune globală și i-au determinat pe investitori să vândă toate riscurile.