Update articol:

Acțiunile Xiaomi scad cu 10%, după ce SUA a adăugat producătorul de smartphone-uri pe „lista neagră”, alături de gigantul din industria petrolului CNOOC şi producătorul de avioane Comac

SUA sursa Pixabay

Administrația Trump a adăugat producătorul de smartphone-uri Xiaomi pe lista neagră a presupuselor companii care au legături cu armata Chinei. Între companii se numără gigantul din industria petrolului CNOOC, producătorul de avioane Comac şi producătorul de smartphone-uri Xiaomi, transmite CNBC.

Acțiunile cotate la Hong Kong ale companiei chineze Xiaomi  au scăzut cu 10,6% la deschiderea şedinţei de vineri, după apariţia acestei ştiri.

Xiaomi, cu sediul la Beijing, a fost al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, în al treilea trimestru al anului 2020, potrivit Counterpoint Research.

Această mișcare înseamnă că Xiaomi este acum supusă unui ordin executiv din noiembrie care restricționează investitorii americani să cumpere acțiuni sau titluri conexe ale oricăror companii desemnate de Departamentul Apărării că ar lucra pentru armata chineză.

Ordinul executiv inițial al lui Trump a fost ulterior extins, pentru a forța investitorii să cedeze sau să vândă participațiile la aceste companii până la 11 noiembrie anul acesta.

Compania este listată în Hong Kong și nu în S.U.A.

„Departamentul SUA (DOD) este hotărât să evidențieze și să contracareze strategia de dezvoltare a fuziunii militare-civile a Republicii Populare Chineze (RPC), care susține obiectivele de modernizare ale Armatei Populare de Eliberare (PLA), asigurându-i accesul la tehnologii avansate și expertiza dobândită și dezvoltată de companii din RPC, universități și programe de cercetare care par a fi entități civile ”, potrivit Depratamentului SUA. 

Xiaomi este una dintre cele nouă entități desemnate drept „companii militare chineze comuniste”.

Comac, un producător chinez de aeronave, este, de asemenea, pe listă.

Xiaomi neagă legăturile militare

Xiaomi a atacat vineri SUA și a spus că nu este are legătură cu armata Chinei. „Compania reiterează faptul că furnizează produse și servicii pentru uz civil și comercial. Compania confirmă că nu este deținută, controlată sau afiliată cu armata chineză și nu este o „companie comunistă militară chineză”, definită de NNDA -Legea de autorizare a apărării naționale din 1999”, a spus Xiaomi.

NDDA se referă la Legea de autorizare a apărării naționale din 1999, legislația pe care SUA a folosit-o pentru a desemna Xiaomi ca o companie militară chineză.
Xiaomi a spus că va „întreprinde acțiuni adecvate pentru a proteja interesele companiei și ale acționarilor săi”.
DOD și-a lansat lista inițială de companii în iunie 2020. Firmele precum gigantul tehnologic chinez Huawei și producătorul de semiconductoare SMIC sunt, de asemenea, pe listă.
Abishur Prakash, specialist geopolitic la Centrul pentru Inovarea Viitorului (CIF), o firmă de consultanță din Toronto, a declarat: „Prin introducerea pe lista neagră, Xiaomi este acum considerată o amenințare la adresa securității naționale a SUA. Acest lucru ar putea afecta strategia sa globală, de la extinderea pe piețe precum India, la angajarea de talente occidentale, până la lansarea de noi produse în Africa”.
Restricţii de vize persoanelor chineze

 

Secretarul de stat SUA Mike Pompeo a anunţat într-un comunicat că Statele Unite impun restricţii de vize persoanelor chineze, inclusiv unor directori de întreprinderi de stat şi unor oficiali ai Partidului Comunist Chinez şi ai marinei.

Sancţiunile sunt îndreptate împotriva celor ”responsabili sau complici în recuperarea, construcţia sau militarizarea pe scară largă a avanposturilor disputate în Marea Chinei de Sud sau utilizarea (de către China) a constrângerii împotriva reclamanţilor din Asia de Sud-Est pentru a le inhiba accesul la resursele offshore în Marea Chinei de Sud”.

Restricţiile se pot aplica şi membrilor de familie apropiaţi, a spus el.

Departamentul Comerţului a acuzat că grupul CNOOC că hărţuieşte şi ameninţă explorarea şi extracţia petrolului şi gazelor offshore în Marea Chinei de Sud, ”cu scopul de a creşte riscul politic pentru partenerii străini interesaţi, inclusiv Vietnamul”.

Departamentul a adăugat CNOOC pe ”Lista de entităţi” care impune firmelor să solicite să li se acorde o licenţă specială înainte de a putea primi exporturi de articole de înaltă tehnologie de la furnizori din SUA.

Departamentul a mai anunţat că adaugă firma de aviaţie chineză Skyrizon pe o listă de utilizatori finali militari (MEU), cu privire la capacitatea sa de a dezvolta produse militare, inclusiv motoare de aeronave, restricţionând accesul la exporturile SUA.

Pompeo a spus că China a folosit CNOOC şi alte întreprinderi de stat ca arme pentru a încerca să îşi impună revendicările teritoriale ilegale în Marea Chinei de Sud. El a mai spus că CNOOC a instalat, în 2004, o platformă de cercetare gigantică în largul insulelor Paracel, în încercarea de a intimida Vietnamul.

Ultimul impuls al lui Trump împotriva tehnologiei chineze
În ultimele zile ale președinției lui Trump, administrația SUA crește presiunea asupra sectorului tehnologic chinez. Joi, Departamentul de Comerț al SUA a finalizat reguli care interzice anumite tranzacții care implică tehnologia informației și comunicațiilor sau serviciile cu țările pe care Washingtonul le numește adversar străin. China este pe listă.
Președintele Donald Trump a folosit ordinele executive pentru a viza aplicații și companii chinezești, cum ar fi WeChat-ul lui Tencent.
Administrația a creat o altă listă neagră – ”Lista de entităţi”, pentru a restricționa companiile americane care exportă tehnologie către firme chineze. Acest lucru a afectat în special Huawei, compania fiind întreruptă de la sistemul de operare mobil Android de la Google, afectând vânzările de smartphone-uri pe piețele din afara Chinei. Washingtonul a folosit, de asemenea, reguli de export pentru a opri Huawei de la aprovizionarea cu semiconductori.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare