Update articol:

Grupul „KMG International” a înregistrat un profit net de 86 milioane dolari, în 2018

În 2019, „KMGI” intenționează să înceapă implementarea proiectelor pentru construirea unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei „Petromidia”, precum și extinderea rețelei de benzinării în România

Grupul „KMG International” (KMGI) a înregistrat un profit operațional (EBITDA) de 249,7 milioane dolari, în 2018, iar profitul net a fost de 86 milioane dolari, conform cu rezultatele neauditate ale contabilității de gestiune, potrivit unui comunicat al companiei, transmis Bursei de Valori București.

Principalii vectori operaționali au fost majorarea volumelor de procesare a materiilor prime și obținere a produselor finite, precum și creșterea semnificativă a vânzărilor de produse petroliere în România și în regiune, conform companiei.

În 2018,  volumul total de materii prime, procesate în 2018 în Rafinaria Petromidia, cel mai mare activ al Grupului, a fost de 5,9 milioane tone, cu 1 milion de tone peste volumul planificat şi reprezintă cel mai înalt nivel de prelucare pe parcursul întregii istorii de 40 de ani de funcţionare a rafinăriei, conform KMGI

Volumul produselor finite obținute în cadrul celor trei unități de producție ai „KMGI” din România (rafinăriile „Petromidia” și „Vega”, precum și complexul petrochimic) în perioada de raportare a atins un nivel record de 5,8 milioane de tone. Conform rezultatelor obținute în 2018 volumul produselor petroliere finite (benzină, motorină și combustibil de aviație) a fost în creștere. De asemenea, s-au atins noi maxime în producția principalelor produse petrochimice – polipropilenă, bitum și hexan, mai arată compania.

Vânzările cu ridicata și cu amănuntul pe canalele interne și externe în perioada de raportare s-au ridicat la 3,35 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 59 mii tone mai mult decât în 2017 și cu 1,25 milioane de tone mai mult decât în 2012. În același timp, profitul obținut din vânzarea cu amănuntul a produselor nepetroliere a atins cifra de 21 de milioane de dolari SUA, ceea ce înseamnă cu 28% mai mult decât anul trecut (6,3 milioane de dolari SUA) și de peste două ori mai mult decât în 2012.

Exporturile materiilor prime și produselor petroliere comercializate pe canalele de trading au ajuns la 14,9 milioane de tone, cu 2,7 milioane de tone mai mult decât rezultatul din 2017, precum și cu 10,3 milioane de tone mai mult decât în 2012. Marja de profit realizată din tranzacțiile cu terțe parți a atins suma de 48,1 milioane de dolari SUA, cu 16,7 milioane dolari SUA mai mult decât în 2017 și de aproape trei ori mai mult (17,9 milioane de dolari SUA) decât în 2012.

În cadrul proiectelor de extindere a rețelei regionale de distribuție carburanți din România, Moldova, Bulgaria și Georgia, au fost deschise circa 200 de noi puncte de alimentare carburanți (inclusiv benzinării, stații mobile Expres și baze interne).

“În anul 2018, activitatea operaţională a KMG International s-a desfăşurat în deplină conformitate cu planurile stabilite şi Strategia Grupului, aprobată la începutul anului. În cea ce priveşte indicatorii de producţie principali, anul trecut a fost cel mai bun din cei peste 10 ani de când Compania Naţională KazMunayGas a dobândit calitatea de proprietar al KMGI. În termen mediu, ne propunem să dublăm indicatorul profitului net, să continuăm implementarea strategiei CN KazMunayGas de extindere a prezenţei pe piaţa internaţionala,  a remarcat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

În 2019, „KMGI” intenționează să înceapă implementarea proiectelor pentru construirea a unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei „Petromidia”, precum și extinderea rețelei de benzinării în România, principala piață de desfășurare a activității. Se preconizează că aceste proiecte de infrastructură, care vizează îmbunătățirea sustenabilității financiare și profitabilității Grupului, vor fi implementate în cadrul Fondului de investiții kazah–român. În plus, în curs de desfășurare sunt proiectele de digitalizare integrată a rafinăriei și extindere a capacităților logistice ale unității de producție. În total, în următorii 5 ani, compania intenționează să implementeze aproximativ 100 de proiecte legate de domeniul IT pe toate direcțiile de activitate.

„KMG International N.V.” deținută 100% de „KazMunayGas” este o companie petrolieră internațională integrată, care desfășoară operațiuni în domeniile rafinare, vânzare de produse petroliere, furnizare de servicii industriale pe 11 piețe de bază. Rețeaua de benzinării a Companiei este formată din peste 1,1 mii de puncte de alimentare în Georgia, Bulgaria, Moldova și România, unde Grupul deține două rafinării – Petromidia din Năvodari și Vega din Ploiești, precum și complexul petrochimic. Activitatea principală a companiei este concentrată în regiunea Mării Negre.

Datorită modernizării, volumul de procesare al rafinăriei „Petromidia” a crescut de la 3,8 la 5 milioane de tone de materii prime, s-a realizat trecerea la producția de combustibil standard Euro-5, iar coeficientul de conversie a materiilor prime a ajuns la 94%. În perioada cuprinsă între 2012 și 2017, costul de procesare a țițeiului a scăzut de la 28 la 16 dolari SUA pe tonă. De asemenea, ca urmare a modernizării rafinăriei „Petromidia” au fost repuse în funcțiune instalațiile de polipropilenă și polietilenă de înaltă și joasă densitate.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL