Update articol:

Activiștii climatici elveţieni au aruncat cu cărbune în interiorul băncii UBS

Sursa: https://www.lacote.ch/articles/regions/vaud/lausanne-des-activistes-climatiques-ont-mene-une-nouvelle-action-a-l-ubs-894143

Activistii climatici elvetieni au aruncat, ieri, cărbuni în interiorul unei sucursale a bancii UBS pentru a protesta împotriva finanţării proiectelor de combustibili fosili, la o zi după ce un judecător a achitat 12 protestatari climatici peste că au jucat tenis în interiorul unei sucursale Credit Suisse.

Un martor a spus că 20-30 de activiști au participat la protestul de marți din orașul studențesc Lausanne, purtând un banner care spunea: „Vom pleca când veţi renunța la combustibili fosili”. Poliția i-a dat afară mai târziu.

„Acțiunea a fost simbolică, le-au dat înapoi cărbunele a cărui extracție au finanțat-o”, a spus Gary, un martor din Greve du Climat Vaud (Climate Strike Vaud), care a refuzat să-și dea numele complet.

UBS, cea mai mare bancă a Elveției, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, potrivit Reuters.

UBS spune că sprijină clienții „pentru pregătirea lumii cu din ce în ce mai puţin carbon”. Un document bancar a arătat că nu finanțează noile centrale electrice pe cărbune și că „restricționează sever” împrumuturile pentru exploatarea cărbunelui.

Elveția are planuri ambițioase pentru a-și reduce emisiile, dar activiștii spun că impactul său mai mare este prin intermediul centrului său financiar, pe care protestatarii îl vizează acum. Activista suedeză pentru schimbările climatice Greta Thunberg urmează să se alăture protestatarilor într-un marș de la Lausanne, vineri, care este de așteptat să atragă mii de oameni.

În noiembrie 2018, un grup de tineri activiști a jucat tenis în interiorul unei sucursale Credit Suisse, ceea ce a determinat banca să-i dea în judecată. Au fost amendați cu 21.600 de franci elvețieni (22.320 USD), dar judecătorul a considerat că acțiunea lor este „necesară și proporțională”.

Un procuror elvețian pentru cantonul Vaud a declarat marți că hotărârea instanţei a fost un „răspuns surprinzător la un principiu legal fundamental”, care a meritat opinia unei instanțe superioare. Avocata Marie-Pomme Moinat a declarat pentru Reuters că echipa ei va continua să apere activiștii pro bono în caz de apel.

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie