Update articol:

Activitățile de foraj ilegale ale Turciei în zona de est a Mării Mediterane: Consiliul European adoptă cadrul pentru sancțiuni – interdicția de a călători în UE și înghețarea activelor 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Consiliul European a adoptat, ieri,  un cadru pentru măsurile restrictive ca răspuns la activitățile de foraj neautorizate ale Turciei în zona de est a Mării Mediterane. Cadrul va face posibilă sancționarea persoanelor fizice și a entităților responsabile de activități neautorizate de foraj de hidrocarburi în zona de est a Mării Mediterane sau implicate în aceste activități.

Sancțiunile vor consta într-o interdicție de a călători în UE și înghețarea activelor în cazul persoanelor, precum și în înghețarea activelor în cazul entităților. În plus, se va interzice persoanelor și entităților din UE să pună fonduri la dispoziția celor de pe listă.

Cadrul pentru măsurile restrictive face posibilă sancționarea:

-persoanelor sau entităților responsabile de activități de foraj legate de explorarea și producția neautorizate de Cipru de hidrocarburi în marea teritorială, în zona economică exclusivă sau pe platforma continentală a Ciprului. Aceste activități de foraj includ, în situația în care zona economică exclusivă sau platforma continentală nu au fost delimitate în conformitate cu dreptul internațional, activități ce pot periclita sau împiedica ajungerea la un astfel de acord de delimitare;
-persoanelor sau entităților care furnizează sprijin financiar, tehnic sau material pentru activitățile de foraj sus-menționate;
-persoanelor sau entităților asociate cu acestea.

Decizia de ieri este o urmare directă a concluziilor Consiliului din 14 octombrie 2019, care au fost aprobate de Consiliul European din 17-18 octombrie 2019, ocazie cu care UE și-a reafirmat solidaritatea deplină cu Ciprul în ceea ce privește respectarea suveranității și a drepturilor sale suverane, în conformitate cu dreptul internațional și a invitat Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă să prezinte propuneri de cadru pentru măsuri restrictive.

În concluziile sale din 15 iulie 2019, Consiliul a deplâns faptul că, în pofida apelurilor repetate ale Uniunii Europene de a înceta activitățile ilegale din zona de est a Mării Mediterane, Turcia și-a continuat operațiunile de foraj în apele teritoriale cipriote. Consiliul a reiterat puternicul impact negativ imediat pe care îl au aceste activități ilegale asupra relațiilor dintre UE și Turcia, în ansamblu. Consiliul a făcut din nou apel la Turcia să se abțină de la astfel de acțiuni, să acționeze în spirit de bună vecinătate și să respecte suveranitatea și drepturile suverane ale Ciprului în conformitate cu dreptul internațional.

Consiliul a decis deja atunci, având în vedere activitățile de foraj ilegale noi și continue ale Turciei, să suspende negocierile cu privire la Acordul cuprinzător privind transportul aerian și convenise să nu organizeze pentru moment Consiliul de asociere și alte reuniuni ale dialogurilor la nivel înalt dintre UE și Turcia. Consiliul a aprobat și propunerea Comisiei de a reduce asistența pentru preaderare acordată Turciei pentru 2020 și a invitat Banca Europeană de Investiții să își revizuiască activitățile de acordare de împrumuturi în Turcia, în special în ceea ce privește împrumuturile garantate cu obligațiuni suverane. De asemenea, Consiliul a decis ca Înaltul Reprezentant și Comisia să continue să examineze posibilitățile de luare a unor măsuri cu țintă clară.

La 14 octombrie 2019, Consiliul a amintit și a reafirmat concluziile anterioare ale Consiliului și ale Consiliului European, inclusiv concluziile Consiliului European din 22 martie 2018 și din 20 iunie 2019, care condamnau cu fermitate continuarea acțiunilor ilegale ale Turciei în estul Mării Mediterane. Consiliul și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la activitățile de foraj ilegale desfășurate de Turcia în zona de est a Mării Mediterane și a regretat că Turcia nu răspunsese încă solicitărilor repetate din partea Uniunii Europene de a pune capăt acestor activități.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera