Update articol:

Actrița Maia Morgenstern, la masă cu titanii șahului mondial: “Șahul pentru mine este o evadare în zona libertății, libertate în rigoare însă”

Dacă s-ar face un film românesc despre șah în genul The Queen’s Gambit și i s-ar propune rolul principal al unei șahiste, Maia Morgenstern, prezentă la Superbet Chess Classic Romania 2021, a spus că nu știe dacă ar merita să joace rolul respectiv. “Mi-e drag că sunt aici, dacă fiind aici este un imbold pentru cât mai mulți tineri să joace, să se apropie de șah”.

Runda a VIII-a a Superbet Chess Classic 2021, care a avut loc duminică, 13 iunie, a avut-o ca invitată specială pentru mutarea ceremonială care dă startul partidelor pe actrița Maia Morgenstern. În cel mai original stil și invocând experiența din copilărie, când tatăl ei a încercat să o învețe șah, Maia Morgenstern a decis să marcheze începutul rundei printr-o mutare originală, pe care nu a mai jucat-o nici unul dintre invitații zilelor precedente. Chiar dacă marele maestru Bogdan Deac (juniorul de 19 ani aflat în competiție alături de titanii șahului mondial) i-a sugerat să împingă pionul la e4, Maia Morgenstern nu s-a lăsat influențată și a ales să dezvolte Calul la f3 (https://twitter.com/olimpiuurcan/status/1404053174109888522?s=20).

“Această mutare controlează centrul tablei fără dezvoltarea clasică a unuia dintre pioni și păstrează viitoarele continuări bine ascunse”, a comentat momentul Gabriel Grecescu, mare maestru internațional.

“Că  șahul e un subicet la modă acum, nu poate decât să mă bucure. E important șahul, bine ar fi să atragem cât mai multă lume, dintre tineri, bine ar fi dacă ar veni cât mai mulți spre șah, să învețe, să joace și să se joace, să gândeasă și evalueze posibilități, să învețe să câștige și să piardă”, a declarat jurnaliștilor prezenți actrița care a fost foarte aproape de câștigarea Oscarului, cu prestația din pelicula Patimile lui Hristos în regia lui Mel Gibson.

Despre propria sa experiență cu șahul, Maia Morgenstern povestește că primele mutări le-a învățat cu tatăl său, pe când avea cam cinci-șase ani. “Pe mine șah a încercat să mă învețe tata, nu pot să spune că a și reușit. Dar în momentele mai dificile ale copilăriei mele, marcată și de multe lipsuri, șahul, alături de teatru, operă unde părinții mă duceau, era o oază, un mod de a evada. O oază de libertate, de fapt, asta înseamnă șahul pentru mine, o evadare în zona libertății în rigoare însă”, a declarat aceasta jurnaliștilor prezenți la penultima rundă a etapei de la București a Grand Chess Tour, marcată anul acesta de prezența marelui șahist Garry Kasparov.

 

 

 

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)