Update articol:
REACŢIE LA INFORMAŢIILE PUBLICATE DE PRESA NAŢIONALĂ

Actualizare: Complexul Energetic Oltenia: Pierderea de 1,1 miliarde de lei, de anul trecut, cauzată de diferențele de curs valutar aferente creditelor de investiții și, în principal, exploziei prețurilor certificatelor de CO2

Actualizare: Complexul Energetic ne-a transmis că e vorba de o pierdere de 1,1 miliarde de lei, informaţia fiind modificată şi pe site-ul CEO şi FB  

 

Rezultatele anului 2018 la Complexul Energetic Oltenia (CEO) au fost negative (pierdere de 1,1 miliarde  lei) din cauza diferențelor de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE și, în principal, din cauza exploziei prețurilor certficatelor de CO2 (2018 a fost anul record pentru piața certificatelor de carbon – EU ETS, conform informațiilor despre modificările prețurilor pe piețele globale de carbon, actualizate de către Argus Emissions Markets, valoarea triplandu-se în cursul anului, ajungând la cel mai mare preț de închidere, din august 2008 până în prezent), a anunţat acum câteva minute CEO,  în urma informaţiilor din presă cu referire la situația actuală a CE Oltenia. 

Conducerea CEO susţine:  “Suma plătită de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse în anul 2018 reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a companiei.

Raportat la evoluția prețului certificatelor de CO2, Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat în baza datelor existente la momentul respectiv.

Este important de precizat că, din punct de vedere operațional, fără aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a încheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (în valoare de 225 milioane de lei), ceea ce indică stabilitatea în modul operațional de funcționare al acestui operator economic.

În vederea rezolvării probemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia împreună cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM și Consiliul Concurenței au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin.

Chiar dacă efortul financiar necesar achiziției certificatelor de CO2 a fost de peste un milliard de lei, CE Oltenia a respectat termenul de conformare și are o situație financiară stabilă, având încheiate contracte de vânzare energie electrică pentru anul 2019 de 10,1 TWh, înregistrând zero datorii restante față de bugetul consolidat al statului și achitând toate obligațiile financiare către instituțiile bancare, conform prevederilor contractuale.

Situațiile financiare ale CE Oltenia arată clar că societatea nu înregistrează datorii restante la stat, acestea putând fi consultate pe site-ul companiei, de către orice persoană interesată, la secțiunea https://www.ceoltenia.ro/…/rapoarte-financiare-consiliului…/ .

De asemenea, chiar dacă situația financiară a fost grav afectată de costurile certificatelor de CO2, acestea nu au influențat acordarea veniturilor salariale și adaosurilor financiare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, respectiv, administrația și-a asumat și respectat creșterea veniturilor de natură salarială în 2018 față de anul anterior, stabilită de comun acord cu partenerii sociali.

Referitor la aspectele semnalate în Raportul auditorului independent, acestea sunt similare anilor anteriori în care societatea a înregistrat pierderi.

În ceea ce privește prevederile Legii nr.31/1990 – legea societăților comerciale, CE Oltenia nu se află sub incidența art. 15324, respectiv activul net al societății nu s-a diminuat la mai puțîn de jumătate din valoarea capitalului social subscris, acesta fiind de aproximativ 2,3 ori mai mare decât capitalul social subscris.

Chiar dacă unele canale media prezintă opiniei publice o situație «catastrofală» la CE Oltenia, ținem să precizăm că, în urma evaluării situațiilor financiare ale companiei de către instituțiile bancare, acestea au acordat CE Oltenia un rating de performanță financiară B, element esențial pentru aprecierea eficienței și eficacității activității sale economice.

Precizând că CE Oltenia nu a primit nicio solicitare din partea canalelor media pentru transmiterea unui punct de vedere asupra subiectelor prezentate în articolele publicate în dată de 6 iunie 2019, menționăm că societatea susține o poziție neutră față de orice strategii politice”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM