Update articol:

„Acum sau niciodată”: cei mai importanți oameni de știință din lume lansează un ultimatum cu privire la limita critică de temperatură

pixabay.com pixabay.com

Lupta pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius a atins punctul „acum sau niciodată”, potrivit unui nou raport publicat luni de cei mai importanți oameni de știință climatici din lume, potrivit CNBC.

Raportul foarte așteptat, amânat din cauza disputelor de ultimă oră cu privire la formularea exactă a documentului, spune că reducerea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale ar impune ca emisiile de gaze cu efect de seră să atingă un maxim înainte de 2025 cel târziu.

În același timp, metanul, un gaz cu efect de seră puternic, ar trebui, de asemenea, redus cu aproximativ o treime.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a declarat că este „aproape inevitabil” ca omenirea să depășească pentru scurt timp pragul critic de temperatură de 1,5 grade în acest scenariu, dar ar putea reveni sub acest nivel până la sfârșitul secolului.

„Este acum sau niciodată, dacă vrem să limităm încălzirea globală la 1,5°C”, a anunţat Jim Skea, copreședintele IPCC Working Group III, într-o declarație care însoțește raportul. „Fără reduceri imediate și profunde ale emisiilor în toate sectoarele, va fi imposibil”, a mai adăugat oficialul.

Obiectivul de 1,5 grade Celsius este pragul de temperatură aspirațional atribuit în Acordul de la Paris din 2015. Este recunoscut ca o țintă globală crucială, deoarece dincolo de acest nivel, așa-numitele puncte de inflexiune devin mai probabile. Acestea sunt praguri la care micile schimbări pot duce la schimbări dramatice în întregul sistem de susținere a vieții Pământului.

S-a temut că atacul neprovocat al Rusiei în Ucraina ar putea eclipsa concluziile, în ciuda faptului că raportul ar putea fi ultima evaluare cuprinzătoare a științei climatice cât mai este timp pentru a asigura un viitor viabil.

Nu mai vorbim de tranziție. Acea navă a navigat – sau, mai degrabă, nu a reușit să navigheze. În schimb, raportul este foarte axat pe transformare.
Julia Steinberger
ECONOMIST ECOLOGIC ȘI PROFESOR DE LA UNIVERSITATEA DIN LAUSANNE

Raportul marchează a treia parte a raportului IPCC în mai puțin de opt luni, cu un document suplimentar programat pentru mai târziu în cursul anului. Volumele anterioare au evaluat cauzele și impactul urgenței climatice, dar acesta s-a concentrat pe atenuare.

„Primul lucru este că suntem pe drumul greșit”, a declarat pentru CNBC Julia Steinberger, economist ecologic și profesor de la Universitatea din Lausanne din Elveția. „În ceea ce privește traiectoria și, de asemenea, în termeni de politici, pur și simplu nu suntem pe drumul cel bun pentru 1,5 sau chiar 2 grade.”

Steinberger, un autor principal al ultimului raport al IPCC, a descris avertismentul conform căruia emisiile globale trebuie să atingă vârful până în 2025 cel târziu ca fiind „un pic o bombă”, având în vedere cât de puțin timp este disponibil pentru a preveni ce este mai rău din ceea ce ne rezervă criza climatică.

„Nu mai vorbim de tranziție. Acea navă a navigat – sau, mai degrabă, nu a reușit să navigheze. În schimb, raportul se concentrează foarte mult pe transformare”, a spus Steinberger.

„Cred că raportul conține elemente de întorsătură pozitivă. Pentru prima dată în istoria omenirii, avem la dispoziție tehnologiile care ne permit să trăim o viață confortabilă fără a consuma cantități uriașe de energie”, a adăugat ea. „Este prima dată când ne putem gândi în mod plauzibil la căi pentru a depăși vârsta combustiei – și nu ar fi asta interesant?”

Cel mai recent raport al IPCC urmărește o serie de evenimente meteorologice extreme uluitoare la nivel mondial. De exemplu, în doar ultimele săptămâni, o platformă de gheață de dimensiunea orașului New York s-a prăbușit în Antarctica de Est, după ce temperaturile record și ploile abundente au inundat coasta de est a Australiei, scufundând orașe întregi.

Scenariul catastrofal a provocat luna trecută cea mai mare grevă în masă a tinerilor împotriva schimbărilor climatice din 2019, cu sute de mii de activiști de mediu din 93 de țări de pe toate continentele, marșând sub steagul „#PeopleNotProfit”. Mișcarea Fridays For Future a cerut reparații climatice și justiție.

Ce spune raportul?

Președintele IPCC, Hoesung Lee, a spus că raportul arată că umanitatea se află „la răscruce”, dar instrumentele și know-how-ul necesare pentru a limita încălzirea globală sunt disponibile.

„Sunt încurajat de măsurile climatice luate în multe țări”, a spus Lee. „Există politici, reglementări și instrumente de piață care se dovedesc eficiente. Dacă acestea sunt extinse și aplicate mai pe scară largă și mai echitabil, ele pot sprijini reduceri profunde ale emisiilor și pot stimula inovarea.”

Comisia pentru climă al ONU a spus că, pentru a menține creșterea temperaturilor globale sub 1,5 grade Celsius în acest secol, emisiile de gaze care se încălzesc trebuie reduse la jumătate până la sfârșitul deceniului.

Oamenii de știință IPCC au repetat, de asemenea, solicitările pentru o reducere substanțială a consumului de combustibili fosili pentru a reduce încălzirea globală, acum la 1,1 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Reacționând luni la concluziile IPCC, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, a spus că „reprezintă un moment definitoriu pentru planeta noastră”.

„Miza este clară”, a spus Kerry. „Complezența va fi satisfăcută de efecte ireversibile și de neconceput ale schimbărilor climatice.”

Raportul spune că emisiile medii anuale globale de gaze cu efect de seră au fost la cele mai ridicate niveluri din istoria umanității din 2010 până în 2019, dar rata de creștere a încetinit de atunci. Acest lucru a coincis cu tot mai multe dovezi ale acțiunii climatice, dar raportul avertizează că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade nu va fi posibilă fără reduceri imediate și profunde ale emisiilor în toate sectoarele.

Aceste reduceri vor necesita tranziții majore în sectorul energetic, se arată în raport, inclusiv o reducere masivă a utilizării combustibililor fosili, electrificare pe scară largă, eficiență energetică îmbunătățită și utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi hidrogenul.

Se crede că orașele oferă oportunități semnificative de reducere a emisiilor. Raportul spune că acest lucru poate fi realizat printr-un consum mai mic de energie, electrificarea transportului combinată cu surse de energie cu emisii scăzute și absorbția și stocarea sporită a carbonului folosind natura.

„Schimbările climatice sunt rezultatul a mai mult de un secol de energie și utilizare nesustenabilă a terenurilor, stiluri de viață și modele de consum și producție”, a spus Skea de la IPCC. „Acest raport arată cum acțiunea acum ne poate conduce către o lume mai echitabilă și mai durabilă.”

Ce este IPCC?

IPCC este un organism al ONU din 195 de state membre care evaluează știința legată de criza climatică în numele guvernelor la fiecare câțiva ani. În prezent se află la al șaselea ciclu de evaluare, după ce a publicat primul său raport major în 1990.

Prima parte a celui de-al șaselea raport de evaluare al IPCC, publicat în august, s-a concentrat pe baza științei fizice a schimbărilor climatice. Descoperirile au arătat clar că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius ar fi imposibil de atins fără reduceri imediate și la scară largă ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Al doilea raport major a examinat impactul asupra climei și a constatat că aproximativ jumătate din populația lumii este acum extrem de vulnerabilă la dezastrele cauzate de arderea combustibililor fosili. Publicat la sfârșitul lunii februarie, a avertizat că orice întârziere ulterioară a acțiunii globale concertate „va rata o fereastră scurtă și care se va închide rapid pentru a asigura un viitor locuibil”.

Partea finală a celui de-al șaselea ciclu de evaluare al IPCC este așa-numitul „Raport de sinteză”, care combină concluziile fiecăreia dintre cele trei tranșe anterioare. Acesta este programat să fie publicat în septembrie.

BVB | Știri BVB

DAFORA SA (DAFR) (09/12/2022)

Numire auditor financiar - auditare situatii financiare 2022-2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/12/2022)

Semnarea unui contract de investitie cu Dataware Consulting SRL

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (09/12/2022)

VAN la data 30 Noiembrie 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (09/12/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (09/12/2022)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2022