Update articol:

Adina Florea, aviz negativ de la CSM

Avizul este consultativ

Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a primit aviz negativ în urma interviului  în fața secției pentru procurori a CSM. Avizul este, însă, consultativ. Voturile exprimate au fost 6 negative și unul pozitiv.

”În şedinţa din data de 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ propunerea ministrului justiției de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Hotărârea Secţiei pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiţiei”, se arată într-un comunicat al CSM.

Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat ieri, în timpul audierii la CSM, că nu a fost niciodată un procuror independent.  Ea a răspuns, astfel, la o întrebare formulată de ministrul Tudorel Toader, care a vrut să știe ce relație va avea Florea cu procurorul general al României Augustin Lazăr, dacă va câștiga șefia DNA-ului.

După aceste declarații, șeful Secţiei de procurori a CSM, Codruţ Olaru, a solicitat explicații suplimentare, iar Adina Florea a recunoscut că a avut o ”exprimare .., nefericită”:  ”Cred că a fost o exprimare nefericită când am spus că nu sunt un procuror independent şi probabil că m-am grăbit când i-am răspuns domnului ministru. Nu se pune problema de a nu fi independentă. Întotdeauna, în activitatea de urmărire penală pe care am desfășurat-o am fost și rămân un procuror independent. Nimeni, niciodată nu a intervenit în soluțiile pe care le-am dat. Nu despre asta …Repet, probabil a fost o exprimare nefericită. Nu despre asta era răspunsul meu.

Răspunsul meu se referea la cu totul altceva, se referea la activitatea pe care procurorul general al parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, în calitate de manager de nivel superior, o poate exercita cu privire la activitatea și a Direcției Naționale Anticorupție, în sensul de coordonare, de verificare a atribuțiilor manageriale, de monitorizare a activității care se desfășoară la Direcția Națională Anticorupție și nicidecum de a interveni în vreun mod în privința independenței, fie personale, ca manager al DNA, fie cu privire la independența procurorilor de execuție care își desfășoară activitatea în cadrul structurii.”

Aceasta a mai spus,  la CSM, că, deşi a deţinut funcţia de sef al structurii de securitate la PCA Constanţa, acest post a fost “mai mult decorativ”.

“Referitor la protocoale, spuneți că nu le ați cunoscut și că fel din 2016 nu a fost prelucrat. Care este opinia dvs despre protocoalele secrete cu CSM, ICCJ, IJ mai nou cu MJ. Mai ales că ați fost procuror general adjunct la PCA Constanta și ați fost șeful structurii de securitate și toate documentele clasificate trec și prin mâna acestuia”, a întrebat Florin Deac.

“Nu pot să formulez o opinie că nu ştiu ce conţin. Am fost şef al structurii de securitate, a fost o funcţie mai mult decorativa, nu a trecut prin mâna mea niciun fel de informaţii clasificate. Rolul meu se rezuma doar la atribuţiile strict prevăzute de lege de a aviza programe de prevenire a scurgerii de informaţii clasificate”, a răspuns Florea.