Update articol:
FORUMUL ROMÂNIA DIGITALĂ

Adrian Badea, S&T România: Avem în lucru un hub de inovație în securitate cibernetică dedicat IMM-urilor (video)

Adrian Badea, S&T România: Avem în lucru un hub de inovație în securitate cibernetică dedicat IMM-urilor Adrian BADEA, Cybersecurity Business Development Manager S&T România

Intervenţia domnului Adrian BADEA, Cybersecurity Business Development Manager S&T România, la Forumul România Digitală

Cum vedeți serviciile digitale în contextul războiului din Ucraina şi al pandemiei?

Adrian BADEA: Cu siguranță, războiul din Ucraina și contextul geopolitic în care suntem, au contribuit substanțial la conștientizarea riscurilor securităţii cibernetice. Rusia a declarat nu doar un război fizic Ucrainei, ci și un război total cibernetic. Sunt planuri ca statele să răspundă într-un mod ofensiv, nu doar defensiv, asupra atacurilor cibernetice și într-un mod legal. De exemplu, Marea Britanie plănuiește să investească până la 5 miliarde de lire sterline într-un centru de comandă cibernetic ofensiv.

Pandemia a determinat o utilizare mult mai mare de către consumatori a resurselor digitale și acest aspect a adus în joc mai multe vulnerabilități, mai multe riscuri, dar şi mai multe posibilități de atac.

Există, bineînțeles, o evoluție a atacurilor cibernetice, iar evoluția 5G este una evidentă și aduce noi pârghii pentru atacatori. În egală măsură, conștientizarea, trainingul, educarea, formarea de noi resurse, atât pentru apărare, cât și pentru conștientizare, sunt foarte necesare. În raportul riscurilor globale pe care l-a emis anul acesta World Economic Forum, securitatea cibernetică era poziționată pe locul trei, riscul cibernetic devenind o amenințare critică mondială, după problemele de climă și sănătate.

Cum vă protejați clienții de aceste atacuri?

Adrian BADEA: În portofoliul nostru de soluții de securitate cibernetică, avem o arie întreagă de soluții pentru diferite zone, de la dispozitive mobile, la servere, de la cele tradiționale de rețea, dar și soluții pentru un răspuns autonom in contextul atacurilor cibernetice. De aceea este foarte importantă și menționarea inteligenței artificiale, a algoritmilor de machine-learning, care să contribuie semnificativ la îmbunătăţirea acestor soluţii.

Există o lipsă de resurse și atunci este nevoie ca soluțiile pe care noi să le oferim să aducă un beneficiu real clienților noștri. Avem în portofoliu inclusiv soluții de răspuns autonom, de învățare a comportamentului infrastructurii, respectiv a clienților, dar și de răspuns automat în cazul unui atac. De asemenea, foarte importante sunt soluțiile pe care le avem în portofoliu la nivelul infrastructurilor critice, de protecție a infrastructurilor critice, infrastructuri care cu siguranță sunt vizate de atacuri.

Chiar și dispozitivele care nu sunt direct conectate în Internet rămân în continuare vulnerabile și vizate de atacatorii cibernetici.

Suntem în lucru, în momentul acesta, la un hub de inovație în securitate cibernetică dedicat IMM-urilor, alături de instituții publice, mediul academic și mediul privat. Vrem să oferim companiilor soluții la cheie „security as a service”, soluții prin care să beneficieze atât de servicii de securitate, dar și servicii de consultanță, de la conștientizare, awareness, până la soluții instalate și dedicate pentru o mai bună protecție împotriva atacurilor cibernetice.

S-au intensificat atacurile pe IMM-uri comparativ cu perioadele anterioare?

Adrian BADEA: Ca statistică generală, numărul atacurilor cibernetice a crescut cu circa 50%, global. Cu siguranță, IMM-urile sunt şi ele vizate. În dark web costă câteva sute de dolari sau chiar mai puțin pentru a subcontracta servicii de atac și de a indisponibiliza anumite servicii ale unei companii. Iar, pentru un IMM care nu poate să investească foarte mult în resurse, în oameni şi soluţii care să fie dedicate acestei zone, hubul de inovaţie consider că este foarte util.