Update articol:
Ministrul Finanțelor a spus că statul ar putea intra în acționariatul unor firme private pentru a le ajuta

Adrian Codirlașu, CFA: Împrumuturile de stat convertibile în acțiuni se pretează companiilor mari, care sunt listate sau vor fi listate pe bursă

Împrumuturile de stat convertibile în acțiuni se pretează companiilor mari, care sunt listate sau vor fi listate pe bursă, a declarat Adrian Codirlașu, Președinte CFA Romania, la solicitarea Financialintelligence.ro, după ce ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a declarat, duminică seara, la Digi24, că statul ar putea deveni partenerul unor companii private, intrând în acționariatul lor, pentru a le ajuta să treacă peste perioada de criză economică.

“Poți să dai un împrumut care poate fi convertit în acțiuni. Este o măsură pe care am văzut-o în SUA, Anglia. Statul intră în acționariatul (unor firme), este o măsură la care mă gândesc (…) în SUA când statul face așa când dă împrumut startup-urilor”, a declarat Florin Cîțu.

Adrian Codirlașu ne-a spus: “Această măsură este utilizată pe scară largă de către guvern în Statele Unite. A fost utilizata pentru a ajuta instituțiile financiare în timpul crizei financiare din 2008, iar în actuala criză va fi utilizată pentru ajutarea companiilor de transport aerian și probabil și companii din sectorul energiei (exploatarea petrolului). Cum funcționează: în cazul în care compania are nevoie de suport finanicar, la cererea acestei companii, guvernul furnizează bani în schimbul acțiunilor. Ulterior, atunci când situația economică se îmbunătățește, guvernul vinde pe bursa de valori acțiunile deținute și iese din acționariatul companiei. Avantajele aceste strategii: compania este protejată, ceea ce este benefic pentru clienți și salariați, iar în același timp, guvernul câștigă în sensul că, în general, vinde acțiunile pe bursă la un preț mai mare decât prețul la care a furnizat capital. De exemplu, în timpul ulterior crizei subprime, guvernul a vândut acțiunile cumpărate în timpul crizei financiare la prețuri de câteva ori mai mari. Astfel, printr-un asemenea mod de acțiune, banii contribuabililor americani au fost protejați, companiile au trecut criza financiară, iar salariații acestor companii și-au menținut slujbele. Însa acest tip de ajutor se pretează companiilor mari care sunt listate sau vor fi apoi listate pe bursă”.
Florin Cîțu a precizat că vehiculul prin care statul investește în companii private, de pildă printr-o bancă, încă nu a fost stabilit. 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (28/09/2021)

Convocare AGAO 03.11.2021/ 12.11.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (28/09/2021)

Vizibilitate crescuta a actiunilor TRP la nivel regional