Update articol:

Adrian Oros, aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru portofoliul de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au validat nominalizarea lui Oros pentru portofoliul Agriculturii cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă şi nicio abţinere.

Adrian Oros: Prioritatea numărul unu este pregătirea cu celeritate a Programului Naţional Strategic

Prioritatea numărul unu este pregătirea cu celeritate a Programului Naţional Strategic, pentru că în următorii şapte ani principala sursă de finanţare a agriculturii o reprezintă cele 20 de miliarde de euro pregătite prin Politica agricolă Comună, a declarat, marţi, Nechita Adrian Oros, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii.

“Prioritatea numărul unu este pregătirea cu celeritate a Programului Naţional Strategic. Practic, în următorii şapte ani, dacă mecanismul multianual funcţional rămâne la ceea ce s-a discutat ultima oară, pentru că am înţeles că în Parlament se reiau discuţiile, dar în următorii şapte ani, principala sursă de finanţare a agriculturii vor fi cele 20 de miliarde de euro care sunt pregătite prin Politica Agricolă Comună şi de aceea este foarte important să pregătim acest Program Naţional Strategic. Avem experienţa celor două programe – PNDR – şi mă refer la instituţii şi la asociaţiile de fermieri şi de producători care lucrează în industria alimentară şi să găsim exact acele soluţii care să ne facă, după încă şapte de experienţă, să nu mai spunem că produsele româneşti nu sunt competitive sau că agricultorii sau procesatorii nu au aceleaşi şanse cu cei din restul Uniunii Europene sau din alte ţări terţe”, a spus Oros, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.

El a adăugat că va pune accent în mandatul său pe învăţământul profesional întrucât agricultura suferă de o criză acută a forţei de muncă.

“Probabil, datorită formaţiei mele de cadru didactic aş pune accent pe învăţământul profesional, pentru că este o lipsă acută de forţă de muncă responsabilă şi pricepută, atât la nivel liceal dar şi tehnic în sistem dual. De asemenea, revalorizarea cercetării ştiinţifice agricole şi zootehnice, astfel încât atât universităţile cât şi institutele de cercetări să aibă acces la contracte de cercetare aplicate care să rezolve problemele procesatorilor şi ale agricultorilor”, a mai spus ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului Agriculturii. 

Nechita Adrian Oros a anunţat astăzi că va cere premierului desemnat, Ludovic Orban, schimbarea conducerea ANSVSA în primele zile după preluarea mandatului, pentru că a demonstrat în doi ani de zile că nu poate face faţă de când pesta porcină africană “evoluează sălbatic la noi în ţară” .

“Nu există alte măsuri în cazul pestei porcine africane decât cele care trebuiau luate atunci şi complet. Au fost luate incomplet şi tardiv, iar ca să recapeţi încrederea populaţiei în instituţiile care trebuiau să ia măsuri şi în măsurile respective va fi foarte, foarte greu. Vom începe cu schimbarea conducerii sanitar-veterinare, pentru că de acolo a început totul. Ei au avut cu totul alte preocupări în această perioadă”, a declarat Oros, la finalul dezbaterilor.

Întrebat de jurnalişti dacă va cere premierului desemnat, Ludovic Orban, schimbarea conducerii ANSVSA, el a răspuns: “Cu siguranţă”.

“Actuala conducere a ANSVSA nu poate face faţă şi a demonstrat în doi ani de zile de când pesta porcină africană evoluează sălbatic la noi în ţară. În nici o altă ţară nu s-a înregistrat această extindere fulgerătoare total necontrolată”, a subliniat candidatul la conducerea MADR.

Adrian Oros susţine că are o variantă de lucru “gândită cu asociaţiile”, ca replică la varianta propusă de ministrul interimat al Agriculturii, Petre Daea, dar nu a dorit să ofere detalii tehnice.

“Avem o variantă de lucru gândită cu asociaţiile faţă de aceea variantă pe care domnul Daea a pus-o în dezbatere pe site-ul MADR. O discutăm cu asociaţiile, dar şi cu instituţiile. (…) Diferă, nu pot să vă dau amănunte tehnice, dar în primele zile va fi una dintre preocupările principale ale primelor zile, pentru că s-ar putea ca mâine decizia CE să fie să intre toată ţara în zona roşie şi pe urmă în zona 4 în care rămânem practic ca şi Sardinia. Sper să nu se întâmple acest lucru”, a mai spus ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului de la Agricultură, citat de Agerpres.

MADR a publicat un proiect de ordin de ministru, sub semnătura ministrului demis Petre Daea, care defineşte exploataţia pentru creşterea suinelor de subzistenţă ca fiind acea exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kilograme, exploataţia mică de creştere a suinelor acea exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6 şi 65 capete porcine, exploataţia medie, între 66 şi 130 de capete, iar peste 130 de capete este considerată exploataţie mare de de creştere a suinelor.

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) – organizaţie profesională a crescătorilor de suine care asigură 70% din porcii livraţi către abatoarele din România – a apreciat luni că emiterea proiectului de Ordin MADR pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, după mai mult de un an de tergiversări, reprezintă un prim pas foarte necesar în combaterea evoluţiei PPA în România.

Pe 25 octombrie, Asociaţia Română a Cărnii (ARC) preciza că plasarea în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de ordin privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României are ca efect stoparea pentru moment a unei potenţiale decizii a Uniunii Europene de a include în totalitate teritoriul României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar duce la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, arătau că pesta porcină africană evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A), în scădere faţă de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 focare.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020