Update articol:
Forumul Energiei Online

Adrian PAVELESCU, Tinmar Energy: Măsurile actuale prin care furnizorii de energie electrică şi gaze naturale suportă neplata facturilor pe perioada stării de alertă pot duce la un blocaj economic în tot lanţul de furnizare (video)

Măsurile actuale prevad ca furnizorii de energie electrică şi gaze naturale să suporte neplata facturilor pe perioada stării de alertă, fapt ce poate duce la un blocaj economic în tot lanţul de furnizare care poate implica şi distribuitorii si producătorii deopotrivă, a  declarat  Adrian PAVELESCU, Deputy General Manager la Tinmar Energy, făcând astfel referire la interdicția deconectării consumatorilor (tuturor consumatorilor) pe perioada stării de alertă.

Domnia sa a spus în cadrul Forumului Energiei Online, organizat de Financialinteligence.ro: “După cum s-a punctat atât de către dumneavoastră cât și de către antevorbitorii mei prezenți în panel,  observ o mare implicare în planurile de viitor ale sectorului energetic/ regenerabile/ în susținerea investiților, planuri de producție, precum și listări ale companiilor românești și asta mă bucură- însă aș dori să lansez în dezbatere o problemă absolut urgentă și de actualitate a contextului în care se află acum sectorul energetic.

 

Se pare că  nu reducerea consumului sau variațiile de preț sunt o problemă de nesurmontat, ci o problemă majoră pentru toată piața de utilități o reprezintă articolul 72 din OUG 70/2020, prin care se poate ajunge la un colaps al sectorului energetic, dacă nu apar de urgență clarificări în acest sens. Fac referire aici la interdicția deconectării consumatorilor (tuturor consumatorilor) pe perioada stării de alertă.

Dacă prin acest OUG se dorește implementarea unor măsuri sociale, atunci acestea ar trebui să fie definite și orientate către consumatorii casnici.

Atrag atenția că impactul acestei interdicții se resfrânge cu prioritate asupra furnizorilor de utilități  care trebuie să achite la rândul lor energia electrică plus tarifele de transport, distribuție etc, iar această necesitate de cash-flow cum se va asigura?

Ca o curiozitate, se pare că pe perioada stării de urgență doar anumiți clienți erau protejați împotriva deconectării și numai după îndeplinirea anumitor condiții pentru amânarea la plată, pe perioada stării de alertă, orice client (atenție! – care consumă și prin urmare funcționează) poate refuza plata.

De asemenea am observat în presă precum și în anumite intervenții ale unor experți discuții privind plafonarea prețului la utilități. Aș dori să reamintesc de efectele OUG 114/2019 pe piața de energie electrică și gaze naturale, care nu au fost tocmai cele dorite de guvernanți, dimpotrivă cred că au creat incertitudine și au acționat contrar obiectivelor vizate, cel puțin în industria energetică la care se face referire. Nici consumatorul casnic nu a beneficiat de cel mai mic preț din piață, pentru că au existat oferte pe piața liberă sub prețul reglementat, nici producătorii și nici cei din industria energetică care au plătit costuri mai mari cu energia, nu au avut de câștigat de pe urma OUG 114.

Astfel, dacă analizăm comportamentul piețelor din energie/gaze naturale după aprilie 2019, se poate observa o creștere a prețurilor pe piața liberă (consumatori industriali) mult peste piaţa reglementată, iar în ultima vreme prețurile din piața liberă sunt sub cel reglementat.

Practic toate aceste modificări și intervenții asupra unei piețe libere nu fac altceva decât să denatureze funcționarea fără un impact prognozabil (pozitiv/negativ) asupra participanților din piață.

Un ultim punct pe care aș vrea să-l detaliez pentru a înlătura neclaritățile în acest sens ar fi referitor la modul în care este compus prețul pentru serviciul de furnizare al gazelor naturale, având în vedere liberalizarea de la 1 iulie 2020, în ofertele furnizorilor.

Putem observa oferte către consumatorii casnici cu un preț final, între 120-135 RON, din care:

– 40 RON sunt taxe;

– costuri minime : înmagazinare 5 RON + dezechilibre 2 RON;

Prin urmare, chiar ignorând costuri de funcționare,  finanțare, contractare rezultă un cost al gazelor naturale undeva între 73 și 88 RON pe un an de zile.

Considerând profilul de consum al clienților casnici 90% consum de iarnă unde prețul de piață este de 70-72 RON și 10% consum de vara, unde prețul de piață este de 40 Ron putem consideră faptul că anumiți furnizori funcționează cu marje sub 10%, având în vedere piața actuală, și nu cum greșit se menționează în anumite articole de la simplu la dublu”.

 

 

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)