Update articol:

Adrian Polec, invitat la Conferinţa de Securitate de la Munchen: Ţările care reușeșc să aibă abundență de energie regenerabilă ieftină vor avea parte de o revoluție economică și un avantaj economic competitiv pe termen mediu și lung

Adrian Polec la Conferinţa de Securitate de la Munchen
  • “ Trebuie să devenim complet independenți energetic, pentru a asigura un viitor cu energie ieftină și din abundență în Europa, acest lucru fiind posibil doar cu energie regenerabilă”.

  • “Prime Batteries nu depinde pentru tehnologia sa în nici un  fel de China”

Cele mai recente progrese ale Prime Batteries în domeniul soluțiilor de stocare a energiei în baterii au fost prezentate, vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, de co-fondatorul Prime Batteries, Adrian Polec.

Acesta a participat la panelul “Impulsionarea tranziţiei – Poate înalta tehnologie europeană să accelereze tranziția energetică la nivel mondial?”, alături de Axel van Trotsenburg, senior managing director Banca Mondială, Kevin Bone, partener, Lightrock Capital, Siby Diabira, Senior Manager Europa de Vest IFC.

Organizatorii panelului au vrut să ştie de la vorbitori dacă inovaţia tehnologică europeană ar putea să deblocheze noi oportunități de accelerare a tranziției energetice și de decarbonizare a industriilor la nivel mondial. Piețele emergente, cu potențialul lor economic neexploatat și nevoile ridicate de reducere a gazelor cu efect de seră, oferă o șansă unică de a depăși sistemele energetice tradiționale. Obiectivul acestei sesiuni a fost de a explora modul în care se pot valorifica cu succes progresele europene pentru a stimula creșterea durabilă și impactul asupra climei la nivel mondial.

În cadrul panelului, Adrian Polec subliniat rolul esențial al tehnologiei europene de vârf în impulsionarea tranziției energetice globale.

“Am fost invitat la Conferinţa de Securitate de la Munchen din acest an pe partea de securitate tehnologică, având în vedere că bateriile sunt infrastructură critică.

Opinia mea este că Europa nu trebuie să depindă tehnologic de nimeni, pentru a nu risca ca cineva să ne oprească printr-o simplă apăsare de tastă reţeaua electrică în orice moment. Toate echipamentele acestea trebuie să fie controlate local, pe plan european, ca să putem avea securitate. Există produse care inundă piaţa nu pentru că sunt mai competitive calitativ, ci pentru că au subvenţii de la statele lor, având în vedere interesul strategic şi geopolitic al acestora de a controla reţeaua energetică europeană.

Prime Batteries nu folosește pentru produsele sale niciun fel tehnologie din China. Importăm din alte părți pentru a ne asigura acest avantaj strategic și lucrăm activ să ne integrăm pe verticală pentru a controla toate aspectele tehnologice. Sunt mulțumit că avem o cotă de piață semnificativă pentru ceea ce înseamnă baterii de stocare a energiei BEES.

Când am fost întrebat despre securitate în tehnologie, am dat un exemplu cu camerele video CCTV aduse din afara Europei. Toate datele preluate de aceste camere video din toată lumea stau pe serverele de unde provin camerele. Ca să legi camera video la internet, trebuie să treci prin serverele lor, fapt ce înseamnă că, de fapt, le dai acces la toate aceste camere video. Aceste date pot fi folosite astfel pentru a antrena agenți de inteligență artificială. Un exemplu este Tesla, care are camere video pe mașină şi a reușit să își facă șofer autonom pentru că a strâns enorm de multe date despre cum arată stradă, despre situații de trafic rutier prin aceste camere video. Același lucru poate fi făcut în momentul de față de mai multe entități cu viziuni și valori diferite de ale noastre, ale Uniunii Europene. Aşa că o dronă, care vrea să atace, are astfel de cunoștințe locale prin această tehnologie. Aceasta devine precum un soldat cu foarte multă experiență locală, cunoscând foarte bine teritoriul și alte date despre ținta pe care o are.

Dacă ai faţa surprinsă pe o cameră video, o dronă te poate recunoaște astăzi din 100.000 de oameni și te poate omorî doar pe tine, selectiv, iar drona poate fi de doar 5 cm în dimensiune. Același lucru se aplică și pentru roboți umanoizi.

Susțin cooperarea internațională și competiția, însă copiii mei vreau să trăiască într-o Europă care are securitate energetică, iar asta înseamnă independenţă energetică.  Pentru că în momentul în care cineva are control asupra ta, acel cineva te poate opri din dezvoltarea ta organică, condamnându-te la sărăcie, la lipsă de educație, la lipsa de a putea riposta, etc. Votul este modul în care o persoană poate riposta, non-violent, pentru a efectua schimbări. Din acest motiv valorile democratice sunt esențiale în dezvoltarea unui stat și putem observa entitățile care nu au aceste valori, cel mai bun exemplu fiind diferențele economice enorme dintre Coreea de Nord și Sud”.

  • “100% – Tranziţie energetică”    

100% mergem înainte cu tranziţia energetică, spre energie regenerabilă ieftină și abundentă, ne-a spus Adrian Polec, adăugând: “Americanii știu că energia verde este cea mai ieftină. Fiind conştienţi că e mai ieftină decât petrolul nu își vor baza niciodată economia pe o energie mai scumpă, pentru că e o carte pierzătoare. Pentru o economie competitivă, ai nevoie de energie ieftină din abundenţă”.

Întrebat de declaraţiile preşedintelui SUA Donald Trump privind impulsionarea exploatării petrolului (Drill, baby, drill!), Adrian Polec a spus: “Trebuie să ne uităm foarte atent la ceea ce face administraţia Trump, nu numai la declaraţiile preşedintelui Trump. Americanii spun: “Drill, baby, drill!”, pentru că sunt cel mai mare producător de petrol, exploatează în momentul de faţă circa 14 milioane de barili pe zi, mai mult decât Arabia Saudită care extrage circa 11 milioane de barili pe zi. Dacă vor intensifica, probabil că producţia va ajunge la circa 22-30 milioane de barili pe zi. Petrolul este o tehnologie veche, care este pe final, iar în momentul de față vor să capitalizeze la maxim. Ei știu clar că exploatarea petrolului se va termina în 20-30 de ani și atunci, decât să facă bani Arabia Saudită, Rusia, tot OPEC-ul, preferă să dea ei toată energia acum, pentru că oricum petrolul se va închide în curând.

Și vă mai dau un un exemplu. În ianuarie, OpenAI, SoftBank şi Oracle au anunţat că vor lansa un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială în SUA, o iniţiativă pe care Donald Trump a salutat-o drept o „declaraţie de încredere în America”. Venture-ul comun, denumit Stargate, intenţionează să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe proiecte de infrastructură din domeniul Big-Tech, suma putând ajunge până la 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani, potrivit celor trei grupuri. Trump a spus că Stargate va construi „infrastructură fizică şi virtuală pentru a alimenta următoarea generaţie de progrese în IA, iar aceasta va include construirea unor centre de date colosale”. Președintele Oracle a sugerat că proiectul este, de asemenea, legat de înregistrările medicale digitale și va facilita tratarea unor boli precum cancerul, prin posibila dezvoltare a unui vaccin personalizat. Vorbim şi de un hub de inteligență artificială pe domeniul medical.

Revista americană de technologie Techcrunch informează că Stargate va fi alimentat de energie solară și baterii. Instalațiile de energie regenerabilă vor fi construite de SB Energy, susținută de SoftBank.

Aşadar, americanii vin şi spun: “Drill, baby, Drill!”, exploatează acum petrolul ca să facă bani dar, în realitate, vor construi proiecte de viitor pe solar şi baterii. Îl vedeți pe Musk să treacă la producția de mașini pe petrol? Eu nu cred.

  • “Abundenţa de energie duce la revoluție economică”

Europa și China nu au opțiunea să exploateze petrol precum SUA şi atunci singura variantă este energia regenerabilă. Pentru că petrolul mai devreme sau mai târziu se va încheia, spune Adrian Polec.

Acesta a explicat: “IRENA (agenția internațională pentru energie regenerabilă) a publicat power generation costs pentru anul 2024. Potrivit datelor de acolo, solarul este 0,044 USD/kWh, cea mai ieftină sursă de producţie. Nuclearul la nivel mare se situează undeva pe la 0,12 USD/kWh, iar reactoarele modularele, mai puțin eficiente decât cele convenționale, sunt pe la 0,15-0,18 USD/kWh. Cu baterii, prețul la solar se dublează, ajunge să fie 0,08 USD, dar tot e mult mai jos faţă de celelalte. Hidro e limitată de formele relief și cele mai bune locaţii globale pentru hidrocentrale s-au folosit deja.

Abundenţa de energie duce la revoluție economică. Am văzut asta acum 200 de ani cu cărbunele, când țările precum Anglia, cu acces abundent la această resursă, a făcut revoluție industrială, acum 100 de ani la fel s-a întâmplat cu petrolul, iar acum cine reușește să aibă abundență de energie regenerabilă va avea o revoluție economică care va fi acum pe inteligență artificială, robotică, quantum computing, biotech etc. Dar pentru asta avem nevoie de cantități enorme de energie, în bandă  și ieftină. Bateria asigură bandă, solarul asigură ca energia să fie foarte ieftină”.

  • “Vreau să avem în România o companie precum ASML”

Mi-aș dori să construim în România o companie precum ASML, ne-a declarat Adrian Polec, care ne-a explicat: “Noi deja livrăm baterii prototip pentru roboți umanoizi la două firme din Marea Britanie. Bateriile Prime susțin rețeaua de tramvaie din Rotterdam sau vehiculele care manipulează containerele în portul din Singapore. Vreau să avem în România o companie ca ASML . Dacă vrei să ai inteligență artificială, trebuie să ai semiconductori. Dacă vrei să ai semiconductori, trebuie să ai microcontrolere. Acestea se fabrică aproape exclusiv pe utilajele ASML din Olanda. Cu alte cuvinte tehnologia europeană de la ASML este esențială pentru o bună parte din inteligență artificială. Gigantul TSMC sau Nvidia lucrează împreună ASML. Colegii noștri europeni, olandezi, sunt strategici.

Capacitatea de producție a Prime va ajunge la 2,3 GWh în prima parte a acestui an, susținută de procesul de producție integrat pe verticală și de tehnologia Li-Ion dovedită, devenind cea mai mare fabrică BESS din Europa de Sud-Est, cu o instalație de ultimă generație. Acum avem 2,3 GWh și previzionăm să construim cel puțin încă 6 GWh în România, Europa.

 

BVB | Știri BVB

JUDETUL TIMIS (TIM28) (21/03/2025)

Plata cupon 56, rambursare rata principal 56 si calcul rata dobanda pentru cuponul 57

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (21/03/2025)

Disponibilitate materiale AGA anuala 2024 si detalii teleconferinta

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (21/03/2025)

Atribuirea de actiuni INFINTY conform programului Stock Option Plan 1

AEROSTAR S.A. (ARS) (21/03/2025)

Convocare AGA Anuala 24 aprilie 2025