Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Adrian Tănase, BVB: Cele mai importante obiective pentru 2020 vor fi legate de relansarea pieței de derivate

*2019 – unul dintre cei mai buni ani din perioada post-criza, pentru bursa locală

 Piata de capital a inregistrat unul dintre cei mai buni ani din perioada postcriza, consideră Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București. Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu în exclusivitate, despre parcursul în anul 2019 și despre obiectivele pentru 2020. Cu doar cateva sedinte de tranzactionare inainte de finalul anului 2019, BVB se afla pe locul 3 in lume in topul randamentelor aduse investitorilor, fiind devansata doar de Grecia si Rusia

Pentru anul 2020, probabil ca unele dntre cele mai importante obiective vor fi legate de procesului de autorizare si implementare a Contrapartii Centrale si relansare a pietei de instrumente derivate dar si de continuarea eforturilor de eficientizare a operatiunilor bursiere pentru participantii la piata de capital”, ne-a spus Adrian Tănase.

***

Cum caracterizati evolutia pietei de capital in 2019?
Adrian Tănase: Am putea spune ca piata de capital a inregistrat unul dintre cei mai buni ani din perioada post-criza. Astfel, cu doar cateva sedinte de tranzactionare inainte de finalul anului 2019, principalul indice al BVB, BET, este pe plus cu 34%, ceea ce o plaseaza pe locul 3 in lume in topul randamentelor aduse investitorilor, fiind devansata doar de Grecia si Rusia. Indicele BET este in prezent în imediata apropiere a pragului psihologic de 10.000 de puncte si, totodata, de maximul istoric atins in iulie 2007. Daca sunt adaugate si dividendele distribuite de companii in acest an, castigul investitorilor este si mai mare. Indicele BET-TR, care include si dividendele distribuite de companiile listate, a atins in acest an maxime istorice, iar la final de an este cu 46% peste nivelul din 2018.
Anul a inceput intr-o nota sumbra sub impactul neclar la acea ora al OUG 114, care a adus incertitudine in piata; odata cu primele clarificari in ceea ce priveste efectele Ordonantei, am observat si o oarecare imbunatatire a sentimenutului investitorilor. Astfel, daca in ianuarie s-a vazut o continuare a scaderilor, din februarie piata a intrat pe o traiectorie ascendenta, pe masura ce apareau clarificari asupra impactului OUG 114, dar si odata cu publicarea rezultatelor financiare preliminare anuntate de companii pentru anul 2018. Trendul s-a mentinut, astfel ca la jumatatea anului, principalul indice, BET, revenise la nivelul dinaintea Ordonantei.  Totodata, am observat un interes in crestere pentru finantarea prin obligatiuni, interes care poate fi tradus si in cifre: 17 emisiuni de obligatiuni listate, in valoare cumulata de 4,1 miliarde lei (867 milioane euro). Acesta a fost cel mai bun an pentru piata obligatiunilor din punct de vedere al numarului de emisiuni nou listate. O parte dintre companiile care au decis sa se finanteze prin bursa au fost in programul Made in Romania derulat inca din 2017 de BVB, iar asta arata ca programul aduce rezultate in ceea ce priveste companiile antreprenoriale care decid sa emita actiuni sau obligatiuni.

Care au fost principalele evenimente care au influentat piata?

Adrian Tănase: OUG 114 a fost unul dintre principalii factori care au influentat evolutia pietei pe parcursul anului 2019, dar trebuie sa mentionam si alte doua evenimente foarte importante ce credem ca au avut si vor continua sa influenteze decisiv evolutia pietei pe viitor: decizia FTSE Russell privind upgrade-ul BVB la statutul de piata Emergenta, care va fi efectiva din septembrie 2020, si infiintarea CCP.RO Bucharest, companie ce urmeaza sa asigure (incepand cu anul 2021 conform estimarilor noastre in ceea ce priveste autorizarea acestei institutii) serviciile de contraparte centrala atat pentru piata de capital, cat si pentru piata de energie.

Ce estimari aveti pentru anul viitor in privinta evolutiei BVB?
Adrian Tănase: Speram ca pe parcursul anului 2020 sa vedem masuri concrete din partea Guvernului de sustinere a Bursei de Valori Bucuresti, prin continuarea programului de privatizari prin piata de capital, emisiuni de titluri de stat prin piata de capital si schimbari legislative care sa sustina in primul rand imbunatatirea semnificativa a participarii investitorilor individuali din Romania la piata de capital. Fara aceasta sustinere din partea autoritatilor este practic imposibil sa aducem piata de capital la nivelul de relevanta pe care ni-l dorim in cadrul economiei din Romania; propunem ca tinta pentru urmatorii 10 ani ca valoarea tuturor actiunilor companiilor romanesti listate sa creasca de la valoarea curenta de 10% din PIB la 20% din PIB. In masura in care deciziile Guvernului vor fi in directia dorita, suntem convinsi ca in cursul anului 2020 putem asista la unul din cei mai buni ani ai Bursei de Valori Bucuresti din punct de vedere al numarului de listari si al valorii tranzactiilor, si ca vom vedea un interes din ce in ce mai mare si din partea antreprenorilor pentru accesare de  finantari prin bursa prin emisiuni de obligatiuni si actiuni.
Evolutia pietei in anul 2020 va fi influentata si de intrarea efectiva a companiilor din Romania in indicii FTSE Russell de piete emergente, interesul nostru fiind ca numarul acestor companii sa fie din ce in ce mai mare si reprezentativitatea Romaniei in acest univers al pietelor emergente sa fie din ce in ce mai importanta.

Ce asteptari aveti pentru anul viitor in privinta listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligatiuni?
Adrian Tănase: Interesul pentru finantarea prin bursa este in crestere, iar, cel putin, pentru prima jumatate a anului viitor, avem in pregatire mai multe runde de finantare derulate de companii antreprenoriale, dar si corporate. Cel mai probabil, multe companii vor continua sa apeleze la varianta rundelor de finantare prin plasamente private de obligatiuni, dar sunt si cateva companii care au optat pentru actiuni. Rundele de finantare prin plasamanetele private sunt preferate atat de companii, cat si de intermediari pentru viteza cu care acestea se pot desfasura si pentru timpul scurt intre momentul inceperii pregatirii si momentul in care compania are banii la dispozitie. Astfel, putem spune ca este scurtat traseul unui IPO. Obligatiunile sunt mai usor de inteles de antreprenori si, totodata, sunt un prim pas pentru familiarizarea cu bursa, pentru ca, ulterior, sa urmeze si listarea propriu-zisa a companiilor. Desigur, asteptam cu interes si noutatile pe partea companiilor de stat anuntate pentru listare, respectiv Hidroelectrica si CEC Bank, dar suntem convinsi ca si alte companii de stat si chiar Ministerul Finantelor Publice pot accesa bursa pentru atragerea de finantare.

Care sunt obiectivele dumneavoastra pentru anul viitor?
Adrian Tănase: Obiectivele mele vor fi intotdeauna legate de valoarea tranzactiilor pe piata de capital, atat pe piata primara cat si pe pe piata secundara. De asemenea, tinand cont ca Bursa de Valori Bucuresti este la randul ei o companie listata, voi avea in continuarea obiective legate de profitabilitatea Bursei si evolutia pretului actiunii BVB. Specific pentru anul 2020, probabil ca unele dntre cele mai importante obiective vor fi legate de procesului de autorizare si implementare a Contrapartii Centrale si relansare a pietei de instrumente derivate dar si de continuarea eforturilor de eficientizare a operatiunilor bursiere pentru participantii la piata de capital.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020

AAGES S.A. (AAG) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/12/2020)

Modificari de reprezentare incepand cu 1 decembrie 2020

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (02/12/2020)

Schimbare componenta CA al SAI Tradeville Asset Management SA

MedLife S.A. (M) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020