Update articol:

Adrian Tănase, BVB: Ne așteptăm ca oferta Hidroelectrica să se deruleze în cursul lunii iunie, nu avem elemente care să ne facă să credem că vor exista amânări

Ne așteptăm ca oferta Hidroelectrica să se deruleze în cursul lunii iunie, nu avem elemente care să ne facă să credem că vor exista amânări, a spus Adrian Tănase, directorul Bursei de Valori București, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.

Întrebat dacă există îngrijorări, având în vedere eșecul recent al IPO-ului Agricover Holding, Adrian Tănase a spus: „Fiecare ofertă are specificul ei, are modul ei de pregătire, are contextul ei. Vorbim de două deal-uri absolut diferite, atât din punct de vedere al dimensiunii, cât și ca sector. Nu putem spune că are legătură un deal cu altul și nu avem niciun element care să ne îngrijoreze legat de deal-ul Hidroelectrica. Sperăm ca Agricover să revină cu o oferta, pentru a se lista.”

Fondul Proprietatea detine 20% din producătorul de energie și intenționează să vândă un pachet, prin ofertă pe piața de capital.

Potrivit surselor noastre, oferta ar urma să aibă loc în ultimele săptămâni din iunie, pentru ca eventuala listare a companiei să se concretizeze la început de iulie.

În data de 31 martie 2022 AGA a Hidroelectrica SA a aprobat inițierea procesului de listare a acțiunilor companiei pe BVB printr-o ofertă publică a acțiunilor societății deținute de către Fond. Aprobarea este o evoluție pozitivă deoarece permite Fondului să exploreze, împreună cu consultanții tranzacției, o potențială vânzare totală sau parțială a deținerii sale în companie, potrivit FP.

În data de 8 septembrie 2022 Fondul a informat piața că Fondul împreună cu Hidroelectrica SA au selectat consorțiul de bănci de investiții în legătură cu oferta publică inițială, care este compus din bănci de investiții locale, regionale și internaționale cu renume în domeniu.

Acționarii Fondului au aprobat vânzarea acțiunilor deținute de FP în Hidroelectrica SA în cadrul AGA din 15 noiembrie 2022. Fondul și Hidroelectrica SA continuă să se pregătească pentru o ofertă publică inițială în cursul anului 2023. Statul român s-a angajat, în cadrul PNRR, să listeze Hidroelectrica până la sfârșitul primului semestru din 2023.

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,7  miliarde lei, în trimestrul I, în urcare cu 33,9%, potrivit raportului trimestrial al Fondului Proprietatea, transmis Bursei de Valori București. Compania a avut venituri de 3,3 miliarde lei, în T1, în urcare cu 36,9%.

Statul român deține, prin Ministerul Energiei, 80% din companie.