Bursa de Valori București are un proiect de implementare a Contrapărții Centrale (CCP), atât pentru piața de energie, cât și pentru piața de capital, a spus Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.
El a spus: “Acest proiect este inițiat din 2019, împreună cu operatorul de piață de energie OPCOM, având ca scop să avem o piață la termen mult mai lichidă, cu mult mai mulți participanți și în care să existe reguli mult mai eficiente de garantare.
Existența Contrapărții Centrale impune anumite mecanisme de risk management în aceste contracte de energie pe termen lung, care se pot încheia transparent, nu neapărat OTC, iar sistemul de garantare impune o foarte mare disciplină pentru participanții la piață.
În momentul în care s-a încheiat un contract la termen de tip forward, tranzacționat pe OPCOM, sau de tip futures, trazacționat pe Bursa de Valori București, pentru că și noi vrem să lansăm contractele de tip futures pe energie la bursă, va exista o garanție foarte-foarte puternică că acel contract se va onora.
Nu va mai exista mecanism de denunțare, nu va mai exista mecanism de ieșire din contract, pur și simplu singurul mecanism de ieșire din contract este acela ca una dintre părți să fie declarată în default, iar partea câștigătoare din contract va fi o onorată în contract conform mecanismelor existente.
CCP-ul este proiectul cel mai important care să rezolve problema functionarii si a lichiditatii pietelor la termen de energie
Am făcut aplicație de autorizare la ASF, în ianuarie, am primit feedback și suntem în mijlocul testelor sistemelor care vor fi implementate. Sperăm să avem dosarul completat conform cerințelor autorităților până la sfârșitul lui august cel târziu și să avem acest CCP până la sfârșitul anului.”
Adrian Tănase a mai adăugat: “Contrapartea Centrală va oferi servicii de compensare centralizate și de clearing, atât pe piața OPCOM, pe una dintre piețele la termen, cât și pe Bursa de Valori București. Avem în plan să lansăm și noi produse futures pe prețul energiei și să ajutăm astfel participanți la piața de energie să-și implementeze strategiile, mai cele de hedging.”
Adrian Tănase a mai spus că, anul acesta, companiile din sectorul energetic au performat mai bine decât companiile din indicele BET: “Cumva există o decuplare, fiecare sector cu contextul lui, iar sectorul energetic pare bine poziționat din acest punct de vedere.”