Update articol:

Adrian Vasilescu la DIGI 24: Este greu de crezut că va veni prea curând o criză precum cea din 2008

BNR este obligată să intervină în piața valutară, dacă există excese.

Este greu de crezut că va veni prea curând o criză precum cea din 2008, a declarat astăzi, la DIGI 24, Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, atrăgând atenţia că mulți comentatori confundă criza cu recesiunea.

Domnia sa a explicat: “În primul rând, din America nu se anunță o criză, iar din 1907 și până acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns încă la puterea de a arunca lumea în criză. Până acum, crizele vin numai din America, iar o criză de obicei se petrece de două ori, de cel mult trei ori într-un secol. Mulți comentatori confundă criza cu recesiunea. Dacă astă-vară discuțiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales că Germania intrase în scădere de comenzi, iată că după venirea toamnei discuțiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun că nu va mai fi recesiune în 2020, va fi poate în 2021. Recesiunile sunt mai dese decât crizele. Dacă o criză se petrece de 2 – 3 ori pe secol, o recesiune vine de până la 15 ori într-un secol. Recesiunile sunt frecvente, pentru că mai au și economiile nevoie de odihnă, obosesc și se mai odihnesc într-o recesiune”.

Consilierul guvernatorului BNR a menționat că România are un PIB cu viteză bună de creștere, dar nu maximă, iar avansul nu este sustenabil. „Nu toți banii care se creează într-o creștere economică nesustenabilă mai ajung și în buzunarele noastre”, a atras atenția Vasilescu.

Banca Naţională a României ar fi intervenit recent în piaţa valutară când leul a resimţit presiuni. Este ceea ce a lăsat să se înţeleagă, în direct la Digi 24, Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului Mugur Isărescu. El a explicat că Banca Națională a României (BNR) nu numai că are voie, dar este obligată să intervină în piața valutară când constată că există un exces de apreciere sau de depreciere a cursului.

 

El a precizat că este imposibil să nu existe depreciere a cursului valutar în condițiile în care avem o deteriorare a balanței comerciale, dar a arătat că deprecierea de până acum a leului se reduce la 2 bani.

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/04/2021)

VAN la data de 31.03.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (14/04/2021)

Perioada inchisa tranzactionare 15.04.2021 - 14.05.2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (14/04/2021)

Structura actionariat la data de 31 martie 2021