Update articol:
În contextul în care statul a cerut dividende suplimentare,

Adrian Volintiru: “Romgaz beneficiază de cash-ul operațional, ca să nu aibă nevoie de împrumuturi”

Adrian Volintiru, Romgaz
Adrian Tănase, BVB: Return cumulat de peste 70% oferit de Romgaz, de la listare

Producătorul de gaze Romgaz (SNG) beneficiază de cash-ul operațional ca să nu aibă nevoie să se împrumute de pe alte piețe, a spus, astăzi, Adrian Volintiru, directorul general al companiei, în contextul în care a fost întrebat dacă va fi necesar să apeleze la credite, în condițiile în care statul a solicitat dividende suplimentare.
Miercurea trecută, Consiliul de Administrație al Romgaz a anunțat că a avizat solicitarea acționarului majoritar al Romgaz, Statul Român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,30 RON/acțiune, în suma totală de 501.049.120 RON.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ne-a transmis că aprobarea distribuirii de dividende, fie ele și intermediare, precum și stabilirea detaliilor privind plata acestora sunt de competența Adunării Generale a Acționarilor, fiind necesară convocarea și aprobarea de către AGA S.N.G.N. Romgaz S.A. a respectivei distribuiri.
Adrian Volintiru a clarificat, astăzi: „De obicei, din punct de vedere legal, CA-ul este cel care aprobă (n.r. propunerea acționarului) și solicită aprobare către AGA. Adunarea Generală a Acționarilor se convoacă la minimum 30 de zile de la data întrunirii Consiliului de Administrație”.

Întrebat dacă are în vedere accesarea pieței de capital, printr-o emisiune de obligațiuni, Adrian Volintiru a spus: “Ne gândim în mod foarte serios. Analizăm tot timpul atât costul capitalului propriu investit, cât și alte oportunități, cu costurile aferente din piață. În măsura în care vom dezvolta investiții noi, pe care ni le dorim și la care lucrăm, atunci este posibil să accesăm și alte surse, mă refer la emisiune de obligațiuni, după cum ați amintit, la credite bancare sau alte instrumente, ca să putem să diversificăm portofoliul”.
Printre investițiile analizate și avute în vedere de Romgaz se numără grupul energetic de la Mintia, partea de energie verde, posibilitatea creșterii investiției în prezența offshore din Marea Neagră, dar și cumpărarea sau construirea unui combinat chimic.
Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a arătat că dividendul total acordat de Romgaz în cei cinci ani de la listare este de 20 de lei/acțiune, ceea ce înseamnă un randament de 60% din dividend, la care se adaugă un randament de 15% din preț: “Deci vorbim de un return cumulat de peste 70% oferit de Romgaz”.
Adrian Volintiru apreciază că ar fi nevoie ca mai multe companii românești să se listeze pe piața de capital.

Programul de înmagazinare de gaze pentru iarnă este depășit, potrivit lui Adrian Volintiru

Pregătirea pentru iarnă se face la nivelul întregului sistem energetic național, iar programul de înamagazinare este depășit, potrivit lui Adrian Volintiru: “Sunt înmagazinate 1,9 miliarde metri cubi de gaze, obligația era de 1,7.
Romgaz a avut obligație de înmagazinare de 385 milioane metri cubi de gaze, și avem acum în depozite aproximativ 468 milioane.
Din punctul de vedere al producției de energie electrică, ni s-a solicitat ținerea în priză în orice moment a 200 megavați la termocentrala de la Iernut și facem eforturi pentru a continua și investiția în același ritm și a păstra și capacitatea în funcțiune”.

Volintiru: “Importurile de gaze și evoluția prețului depind de 15-20 de variabile”

Întrebat despre necesarul de importuri de gaze în această iarnă, Adrian Volintiru a spus că și în această privință, și în privința evoluției prețului sunt 15-20 de variabile care le influențează.
Domnia sa a spus: „Unii jucători din piață, din cauze obiective, e dreptul lor, au redus producția de gaze, ceea ce a generat o cerere mult mai mare pe piața internă. Deja se fac importuri de gaze. Romgaz a simțit nevoia să contrinuie la efortul național, drept pentru care cantitatea de gaze extrasă a fost cu 7% mai mare, în primele nouă luni decât în perioada similară a anului trecut, și toată producția Romgaz a fost vândută pe piața internă.
Din punctul nostru de vedere, încercăm să fie nevoie decât mai puține importuri. Nu este numai problema noastră, suntem un jucător într-o piață concurențială.
Nu poți să știi cum e iarna. Depinde și dacă Petrom și-ar rezolva problemele și consideră o fereastră de oportunitate să crească producția sau să o aducă la acelașii nivel. Sunt 15-20 de variabile, ca să putem să emitem un punct de vedere referitor la necesarul de importuri. Aceeași problemă e și cu creșterea prețurilor. Nu este în mana ta decizia finală, nu este dependentă de tine (n.r. Romgaz)”.

Romgaz s-a listat la BVB, în 2013, printr-o ofertă de 534 milioane dolari.
Statul român deține 70% din Romgaz.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments SA (fosta SIF Moldova SA)

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/03/2021)

Disponibilitate - Sinteza plan de reorganizare

ALRO S.A. (ALR) (03/03/2021)

Plangere tarife antidumping

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Inregistrarea la ORC a schimbarii denumirii societatii si a noului logo