Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Adrian Volintiru, Romgaz: Investițiile sunt prioritare, deși pandemia a influențat negativ ritmul de implementare

*Adrian Volintiru:  Volumul investițional prognozat pentru următorii 5 ani rămâne neschimbat, la un nivel de aproximativ 15,7 miliarde RON, conform Strategiei 2020-2025

Ați avut rezultate în scădere în prima jumătate a anului ? Cum estimați activitatea pentru a doua jumătate a anului? În ce cuantum ați fost afectați de pandemia Covid ?

Adrian Volintiru: Toată economia a avut de suferit în perioada stării de urgență. Romgaz, ca și producător de gaze naturale a resimțit, mai ales în Q2 scăderi de consumuri. A fost însă un cumul de factori care au contribuit la această scădere:

– Faptul că România nu este izolată din punct de vedere energetic are și plusuri și minusuri. În acest caz, scăderea consumurilor încă din primul trimestru la nivel european a condus la un surplus de aprovizionare pe piața regională, cu o presiune asupra prețului. Prețul scăzut la gaze naturale la nivel regional a condus, la rândul său la o presiune considerabilă și o scădere semnificativă a prețurilor pe piață internă.

– Acest factor s-a suprapus cu iarna deosebit de blândă care a făcut ca, în depozitele de înmagazinare, să rămână cantități considerabile, peste 60% din capacitatea acestora, ceea ce a diminuat și mai mult cererea potențialilor clienți ai Romgaz.

– În plus, în Q2 2020, ANRE a lăsat la latitudinea furnizorilor opțiunea de a prelua integral sau nu gazele puse la dispoziție de către producători pentru piața reglementată care încă mai exista la acea dată.

Care sunt motivele pentru care sau redus investițiile ?

Adrian Volintiru: În contextul actual, generat de perioada pandemică, nu vorbim despre o reducere a investițiilor, ci mai de grabă de o amânare sau o întârziere a acestora, respectiv realocarea unei părți a bugetului aferent anului 2020 către anul 2021. Volumul investițional prognozat pentru următorii 5 ani rămâne neschimbat, la un nivel de aproximativ 15,7 miliarde RON, conform Strategiei 2020-2025. Principalele motive care au generat întârzierea sau amânarea unor investițiile sunt :

–       Criza provocată de pandemia de CORONAVIRUS (COVID-19), care a generat întârzieri sau amânări  de 3-4 luni în etapele de realizare a unor obiective de investiții, întârzieri  în derularea activității sucursalelor în relația cu diversele instituiții avizatoare sau  decalarea termenelor de livrare a unor echipamente deja contractate.

–       Amânarea luării unei decizii în cazul noi campanii de foraj în cadrul Asocierii cu Lukoil, ca urmare a suspendării acordului petrolier pentru o perioadă de 8 luni, fapt ce a condus la impactarea bugetului de investiții prin reducerea sumei alocate anului 2020.

Ați spus simțiți Guvernul încurajează investițiile, pentru nu cere dividende suplimentare, mai mult a solicitat expres, mutarea accentului pe investitii. Care sunt investițiile prioritate pentru Romgaz până la finalul anului și anul viitor ?

Adrian Volintiru: Investițiile sunt și vor rămâne o prioritate pentru  SNGN Romgaz având în vedere faptul că dorim consolidarea poziției noastre ca cel mai mare producător de gaze, creșterea producției de energie electrică prin construcția de noi capacitați de producție și finalizarea centralei de la Iernut, dar și faptul că dorim diversificarea portofoliului nostru analizând oportunitatea unor investiții în domeniul  energiilor regenerabile sau petrochimie (fabrica de metanol).

Cum finanțați investițiile ?

Adrian Volintiru: SNGN Romgaz realizează în prezent  finanțarea investițiilor din surse proprii pentru majoritatea obiectivelor prinse în planul de investiții. O mică parte a planului de investiții reprezintă fonduri atrase din PNI (în cuantum de cca. 22% din cheltuielile eligibile) pentru  obiectivul „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine de gaze. Pentru viitor, dat fiind volumul ridicat și diversitatea programului investițional, respectiv noile directive ale UE, pe lângă sursele proprii de finanțare vom creșterea ponderea fondurilor atrase.

Pentru finanțarea investițiilor programate în cadrul strategiei ambițioase de investiții/dezvoltare pentru perioada 2020-2025, de peste 15 miliarde RON, structura de finanțare este : 49% surse proprii, 44% surse atrse și 7% fonduri UE.

Ce estimări aveți pentru evoluția prețului gazelor în continuare ?

Adrian Volintiru: Prețul gazelor naturale este astăzi influențat doar de factori de piață și/sau factori care țin de modul în care este reglementată piața. Chiar dacă astăzi avem o piață liberă, nu înseamnă că avem o piață fără reguli. Începând de la 1 iulie este în aplicare un program obligatoriu de ofertare (GRP) pe piața centralizată, program care, având în vedere cantitățile aferente acestuia, constituie repere de preț în contractarea tuturor cantităților. Din păcate, prin acest program concurența se manifestă doar pe partea de cumpărare, adică doar concurența între potențialii cumpărători stabilește prețul, nu și disponibilitatea de a vinde a producătorilor. Suplimentar se adaugă:

– incertitudinea în ceea ce privește criza COVID la nivel mondial și regional,

– temperaturile care se vor înregistra în iarnă următoare,

– evoluția producției de hidrocarburi și gaze la nivel mondial, în special producția SUA și importul de LNG din SUA în Europa, vor contribui la trendurile de preț pentru perioada următoare.

Pe termen scurt nu întrevedem evoluții spectaculoase de preț decât în măsura în care iarna următoare va fi una extrem de dură, însă pe termen mediu și lung, odată cu revenirea la consumuri normale, prețurile vor înregistra creșteri deoarece în ultima perioada s-au situat în jurul minimelor istorice. Totul depinde de raportul cerere/ofertă.

Ați mai continuat discuțiile cu Exxon pentru a intră în proiectul Neptun Deep ? Ce noutăți ne puteți spune ?

Adrian Volintiru: Discuțiile privind preluare unei părți din proiectul Neptun Deep de la operatorul Exxon au fost amânate până la depășirea perioadei critice generate de pandemia COVID 19.

Ca măsuri ați luat pentru protecția salariaților în această perioadă?

Adrian Volintiru: Am implementat programul de lucru de telemuncă începând cu luna martie 2020 pentru personalul TESA, cu activitate redusă în anumite departamente, fără să fie implicat personalul din direcții critice și fără să fie afectată activitatea operațională. Pentru o parte din personalul operativ au fost aplicate măsuri de izolare, pentru a fi redus riscul de contaminare.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020