Update articol:

Afganistan: UE este departe de o decizie privind eventuala recunoaştere a guvernului taliban, declară preşedinţia slovenă a Consiliului

Anze Logar Anze Logar/ Sursa foto: gov.si

Uniunea Europeană este departe de a lua o decizie privind recunoaşterea oficială a guvernului taliban din Afganistan, dar asistenţa financiară a UE va determina ce condiţii s-ar putea aplica, a declarat joi ministrul de externe sloven Anze Logar, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Logar, calificarea talibanilor drept ”organizaţie teroristă” de către unele state membre ale UE înseamnă că recunoaşterea (guvernului taliban) nu este doar o chestiune diplomatică, ci şi una juridică.

”Probabil va avea loc un schimb de opinii între şefii de stat”, a spus ministrul sloven, referindu-se la summiturile UE din luna octombrie, care vor avea loc la Bruxelles şi în Slovenia.

Talibanii se pregăteau joi să prezinte noul guvern de la Kabul, în contextul în care economia afgană este în prag de colaps.

Recunoaşterea guvernului taliban de alte ţări ar avea consecinţe importante, cum ar fi accesul talibanilor la asistenţa financiară externă de care guvernele afgane precedente au depins. Uniunea Europeană este cel mai mare donator din lume.

”Asistenţa este pârghia pe care o are UE. Pentru Afganistan şi pentru economia sa, fără acest ajutor, aceasta ar fi cea mai mare lovitură dată cetăţenilor ţării, dar există şi un aspect de condiţionalitate”, a adăugat reprezentantul preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

El a subliniat că politica UE trebuie să se bazeze întotdeauna pe valorile fundamentale europene, printre care drepturile omului, democraţie, statul de drept şi libertatea de exprimare.

Totuşi, Logar a precizat că în prezent Slovenia nu este deschisă propunerilor ca blocul comunitar european să accepte zeci de mii de refugiaţi care fug din Afganistan. ”Poziţia noastră este că pentru moment nu există niciun motiv să supralicităm dincolo de promisiunile care sunt legate de solidaritatea cu localnicii care au lucrat cu Uniunea Europeană şi cu NATO, în scopul salvării vieţii lor”, a explicat şeful diplomaţiei slovene.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii