Șeful Meta este verificat de un înalt comisar european, după acuzațiile potrivit cărora UE restricționează libertatea de exprimare.
Șeful Meta, Mark Zuckerberg, nu a spus adevărul atunci când a afirmat că Uniunea Europeană instituționalizează cenzura, a declarat un oficial de top din domeniul tehnologiei al UE, potrivit POLITICO.
„Știm că nu este adevărat”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Henna Virkkunen pentru POLITICO. “În Europa, libertatea de exprimare este una dintre valorile noastre fundamentale și este, de asemenea, respectată și protejată [în] Legea noastră privind serviciile digitale. Este foarte înșelător să spui asta”.
Ea a reacţionat la anunțul făcut de Zuckerberg săptămâna aceasta, conform căruia Meta renunță la programul său de verificare a faptelor de către terți din SUA. Meta deține Facebook, care are peste 2 miliarde de utilizatori zilnici.
„Europa are un număr din ce în ce mai mare de legi care instituționalizează cenzura și fac dificilă construirea a ceva inovator acolo”, a declarat Zuckerberg.
Replica comisarului finlandez este cea mai puternică de până acum din partea unui oficial UE, în timp ce giganți americani din domeniul tehnologiei, precum Zuckerberg, încearcă să se împrietenească cu viitorul președinte american Donald Trump.
Virkkunen, un politician din cadrul partidului de centru-dreapta Coaliția Națională, aflat la putere în Finlanda, a preluat funcția de comisar european responsabil cu suveranitatea, securitatea și democrația în domeniul tehnologiei la 1 decembrie, după ce a fost timp de mai mulți ani membră a Parlamentului European.
Ea a declarat că va lua în considerare extinderea unei anchete în curs de desfășurare a UE pentru a stabili dacă platforma X a lui Elon Musk a încălcat normele privind rețelele sociale ale UE. Pe platforma X, Musk i-a îndemnat în mod repetat pe germani să voteze pentru partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) la viitoarele alegeri.
În iulie, Comisia a acuzat oficial platforma lui Musk că nu a respectat regulile UE și își finalizează în curând decizia – primul verdict de acest fel conform noii legi tehnologice.
„Desigur, avem libertate de exprimare în Europa și [Musk] este liber să își exprime opiniile, dar în același timp, atunci când vine vorba de X, X are obligații în temeiul Legii noastre privind serviciile digitale și X ar trebui să evalueze și să reducă riscurile pe care le prezintă pentru procesele noastre electorale și pentru discursul civic”, a declarat Virkkunen.
“De asemenea, evaluăm dacă sfera actuală a investigației este suficientă”, a adăugat ea. „Așa că, dacă este nevoie, nu ezit să fac și pași suplimentari.”
Este dificil de spus dacă UE va încheia ancheta de lungă durată – care ar putea în cele din urmă să determine UE să amendeze cu X cu până la șase procente din veniturile sale anuale – înainte de alegerile din Germania din 23 februarie, a adăugat ea.
Virkkunen a spus că nu a urmărit joi conversația live a lui Musk la X cu co-liderul AfD, Alice Weidel. „Nu am fost niciodată foarte activă pe X”, a spus ea.