Update articol:

Agenția de rating Fitch Ratings a acordat Grupului Electrica rating-ul BBB

Grupul Electrica, lider în distribuția și furnizarea de energie electrică în România, a obținut rating-ul corporativ de emitent BBB (Investment Grade), cu perspectiva stabilă, din partea agenției de rating Fitch Ratings, potrivit unui comunicat, care spune: “Rating-ul BBB reflectă profilul financiar solid al Grupului Electrică, stabilitatea cash-flow-ului, poziția de lider atât în aria de distribuție, cât și în cea de furnizare a energiei electrice, pe zona reglementată, precum și potențialul de menținere a unui nivel ridicat al investițiilor în perioada următoare.

Având în vedere oportunitățile de dezvoltare a afacerii, precum și planul ambițios de investiții asumat în cadrul Perioadei a IV-a de Reglementare, Grupul Electrica prospectează mai multe variante privind diversificarea surselor de finanțare. În acest sens, Grupul a luat decizia de a aplica pentru obținerea unui rating de emitent din partea uneia dintre cele trei agenții majore de rating, considerând că acesta este o dovadă de transparență și, totodată, un element cheie în vederea obținerii flexibilității financiare. Existența unui istoric al rating-ului emitentului, la momentul unei emisiuni de obligațiuni sau obținerii unei alte surse de finanțare, este benefică în ceea ce privește plasarea cu succes a datoriilor, prin acces în condiții avantajoase la piață instrumentelor de împrumut.

Decizia de obținere a unui rating de emitent a avut în vedere și faptul că opiniile privind riscul de credit emise de una dintre cele trei agenții majore de rating sunt utilizate de investitorii instituționali din întreagă lume.

Prin listarea din 2014, singura privatizare cu pachet majoritar pe piață de capital din România, Electrica a reușit să atragă aproximativ două miliarde de lei, fonduri utilizate în mod responsabil în două direcții majore: implementarea unui program de investiții ambițios și oportunități de fuziuni și achiziții. Astfel, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea și retehnologizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiți în ultimii cinci ani. În urmă acestor investiții, calitatea serviciilor oferite de companiile de distribuție din cadrul Grupului s-a îmbunătățit semnificativ, contribuind inclusiv la rezultate financiare solide, cu perspectiva stabilă. O altă parte importantă din fondurile atrase prin oferta publică inițială a fost utilizată, la finalul anului 2017, pentru achiziționarea pachetelor minoritare de 22% pe care Fondul Proprietatea le deținea în filialele de distribuție și furnizare ale Grupului Electrica.

Ca urmare a acestor proiecte majore derulate în ultimii ani, Electrică a utilizat, așa cum s-a angajat, sumele atrase prin oferta publică inițială, păstrându-și în continuare capacitatea de susținere a viitoarelor proiecte, inclusiv prin surse atrase”.

Corina Popescu, Director General Electrica, precizează: “Ne dorim să creștem credibilitatea Grupului Electrica în față investitorilor noștri, încrederea acestora fiind extrem de importantă pentru noi. Astfel, scopul nostru în relația cu investitorii este acela de a fi priviți că o companie transparentă, rating-ul oferind tuturor părților interesate o evaluare independența și comparabilă cu cea a companiilor similare, care sunt urmărite la rândul lor de agențiile de rating. Urmare a obținerii rating-ului, investitorii noștri vor beneficia de experiență Fitch în ceea ce privește procesul de analiză și de monitorizare a rating-ului public al Grupului Electrica, asigurându-le un confort suplimentar în momentul analizării unei potențiale majorări a investiției în Electrica”.

Cu aproximativ 7000 de acționari din peste 30 de țări, Electrică a devenit o prezență constantă în topul celor mai valoroase branduri românești. Cu o valoare de piață de aproape 4 miliarde lei, Electrică este singură companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România. Din 2014 și până în prezent, Electrică a oferit cel mai stabil randament al dividendului dintre toate companiile din BET.

BVBStiri BVB

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

Erste Group Bank AG (EBS) (20/09/2021)

Notificare - detineri < 4%