Update articol:

Agenția Internațională pentru Energie: Criza coronavirusului determină cea mai mare scădere a investițiilor globale în energie din istorie

Sursa foto: anre.ro

*AIE a avertizat că impactul economic al crizei de sănătate publică ar putea avea implicații „grave” pentru securitatea energetică și tranzițiile la energia curată

Agenția Internațională pentru Energie consideră că pandemia de coronavirus a deschis calea celui mai mare declin al investițiilor energetice globale din istorie, cheltuielile urmând să se reducă în fiecare sector important în acest an, potrivit CNBC.

În raportul anual privind investițiile energetice mondiale, publicat miercuri, AIE a scris că declinul fără egal al investițiilor energetice la nivel mondial a fost „amețitor atât la scară, cât și la rapiditate”.

AIE a avertizat că impactul economic al crizei de sănătate publică ar putea avea implicații „grave” pentru securitatea energetică și tranzițiile la energia curată.

“Scăderea istorică a investițiilor energetice globale este profund tulburătoare din mai multe motive”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE: „Înseamnă locuri de muncă pierdute și oportunități economice, pe lângă pierderea de energie, de care am putea avea nevoie mâine odată ce economia își va reveni”.

„Scăderea cheltuielilor cu tehnologiile cheie pentru energia curată riscă, de asemenea, să submineze tranziția atât de necesară către sisteme de energie mai rezistente și durabile”, a mai spus el.

La începutul anului 2020, AIE a spus că investițiile globale în energie aveau un ritm de creștere de aproximativ 2%, ceea ce reflecta cea mai mare creștere anuală a cheltuielilor din șase ani.

Însă, după ce criza Covid-19 a încetinit marile economii mondiale în câteva luni, AIE a spus că acum se așteaptă ca investițiile globale să scadă cu 20% față de anul trecut. Aceasta este o cădere de aproape 400 de miliarde de dolari de la an la an.

Agenția a mai declarat că o combinație între scăderea cererii, scăderea prețurilor la energie și o creștere a cazurilor de neplată a facturilor înseamnă că veniturile din energie care vor merge la guverne și industrie vor scădea cu „mult peste” 1 trilion de dolari în 2020.

Sectorul petrolier reprezintă cea mai mare parte a acestui declin, a continuat grupul, adăugând că, pentru prima dată, cheltuielile globale pentru petrol au scăzut sub suma cheltuită cu energie electrică.

“Rețelele electrice au constituit o bază esențială pentru răspunsul de urgență la criza de sănătate – și pentru activitățile economice și sociale care au putut continua în această perioadă de blocaj”, a spus Birol.

Ponderea totală a cheltuielilor globale care se referă la așa-numitele tehnologii cu energie curată a fost de aproximativ o treime în ultimii ani, a spus AIE.

În 2020, acesta va sări către 40%, au continuat ei, înainte de a se reduce rapid.

Birol a mai declarat că AIE intenționează să ofere recomandări clare cu privire la modul în care guvernele pot crea rapid locuri de muncă și pot stimula activitatea economică prin construirea de sisteme de energie mai curate și mai rezistente.

BVBStiri BVB