Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a contribuit în acest an la bugetul de stat, până la 16 septembrie 2019, cu venituri din tarife de peste 17,6 milioane de lei, față de 9,8 milioane de lei pe întreg anul 2018, fiind înregistrată până acum o creștere a încasărilor de 203%, potrivit informațiilor transmise de Agenție. Anul trecut, ANRM a contribuit cu venituri la bugetul de stat, din tarife, de 9,8 milioane de lei, față de 8,7 milioane de lei, în 2017 (creștere de 13%).
Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) respinge acuzațiile publicate de unele instituții media cu privire la obținerea de către anumite firme de construcții din regiunea Moldovei a unor licente pentru exploatarea balastierelor în zona Moldovei, potrivit unui comunicat de presă.
Recent, în mass-media au apărut informații potrivit cărora afacerea cu materiale de construcții pentru drumuri și infrastructură civilă din zona Moldovei ar fi controlată de o grupare apropiată de liderul PSD de Neamț, Ionel Arsene, și de șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gigi Dragomir, întrucât mai multe firme apropiate de politician au obținut, de la ANRM, licente de exploatare a balastierelor. Acestea sunt: Aqua Park din satul Slobozia, județul Neamț, Mavgo Holding, Astral Trading SRL din Piatra Neamț, Danlin XXL din comuna Secuieni, Neamț și Pro Invest din Piatra Neamț, conform informațiilor transmise în presă.
În replică, ANRM spune: “Precizăm că firmele la care se face referire în presă, respectiv Mavgo Holding SRL din Piatra Neamț, Aqua Park din Slobozia, județul Neamț, Pro Invest din Piatra Neamț, Astral Trading SRL din Piatra Neamț și Danlin XXL din comuna Secuieni, Neamț, NU au avut licență pentru exploatarea balastierelor, ci doar permise de exploatare care au fost obținute, inițial, cu mult înainte de venirea lui Gigi Dragomir la conducerea ANRM și au fost prelungite anual, conform normelor legale în vigoare, pentru continuarea activității.
Spre clarificare, vă transmitem următoarele date:
- Aqua Park a obținut de la ANRM permis pentru exploatare nisip și pietriș încă din 2011, prelungit anual.
- Astral Holding are permis de exploatare nisip și pietriș de la ANRM încă din 2002, care i-a fost prelungit, anual.
- Danlin XXL are permis de exploatare nisip și pietriș de la ANRM încă din 2005, care i-a fost prelungit, anual.
- Pro Invest are permis de exploatare nisip și pietriș de la ANRM încă din 26.06.2012, care i-a fost prelungit, anual.
- Mavgo Holding SRL din Piatra Neamț are permis de exploatare nisip și pietriș de la ANRM încă din 25.04.2016, care i-a fost prelungit, anual”.
Gigi Dragomir, ANRM, declară: “ANRM acordă, anual, peste 1000 de permise de exploatare a balastierelor, a carierelor de piatră și nisip, pentru firme din toată țara. Aceste permise se acordă de către ANRM în baza unui dosar solid, depus de firmele care solicită acest lucru. Noi respectăm legea. Alocăm timp pentru acordarea fiecărui permis de exploatare, fără preferințe politice și fără a ține cont de relații personale”.
Curtea de Apel Iași: ANRM, câștig de cauză în procesul privind transferul licenței de exploatare pentru perimetrul Cristești -Drăgușeni, de la Agregate Est la Ami Turing
Presa a mai scris că gruparea controlată de Ionel Arsene ar fi încercat preluarea licenței de exploatare a balastierei Cristești Drăgușeni, din Iași, licența fiind deținută de firma Ami Turing SRL.
ANRM reacționează și la această informație: “Curtea de Apel Iași a dat, recent, câștig de cauza ANRM, în procesul cu reclamantele Ami Turing SRL și Agregate Est SRL, în care acestea din urmă cereau obligarea ANRM să aprobe transferul licenței de exploatare pentru perimetrul Cristești -Drăgușeni, de la Agregate Est la Ami Turing.
ANRM a emis Adresa nr.3534/21.03.2018 prin care și-a exprimat aprobarea prealabilă cu privire la transferul Licenței de exploatare nr. 3285/2002, perimetrul Cristești – Drăgușeni, substanță nisip și pietriș.
Ordinul final privind aprobarea transferului licenței de exploatare nu a mai fost semnat de către președintele ANRM deoarece acest transfer este ilegal în condițiile actuale, fapt confirmat de sentința Curții de Apel Iași.
ANRM a demarat formalitățile de verificare a legalității activității desfășurate de societatea Ami Turing SRL”.