Update articol:

Agenţia rusă ITAR-TASS, citată de publica.md: Substanţa care ar fi provocat explozia din Beirut provenea de pe o navă sub pavilion moldovenesc

Substanţa care ar fi provocat explozia din Beirut provenea de pe o navă sub pavilion moldovenesc, transmite agenţia rusă TASS, citată de publica.md.

Potrivit sursei citate, 2750 de tone de azotat de amoniu ar fi fost aduse acolo pe o navă sub pavilionul Republicii Moldova, acum câţiva ani.

Surse de la Beirut au comunicat pentru corespondentul TASS Dmitrii Zelenin că încărcătura a fost confiscată în 2014 de pe nava moldovenească Rhosus cu echipaj ucrainean. Azotatul de amoniu era transportat din Georgia în Mozambic, dar nava a fost oprită în Beirut de către autorităţile libaneze, din cauza încălcării regulilor de exploatare a navei.

Marinarii ucraineni de pe vas au fost repatriați, cu excepția comandantului și a altor patru membri ai echipajului, cărora li s-a interzis să părăsească nava, conform publica.md.

Potrivit LBCI, proprietarul acestei nave a fost omul de afaceri Igor Greciuşkin, care, potrivit marinarilor, a abandonat nava. Din cauza pericolului păstrării încărcăturii pe navă, conducerea portului a decis să transfere marfa confiscată în unul dintre depozitele de pe uscat. Între timp, instanţele au emis, la cererea creditorilor, trei decizii de sechestrare a navei. 

Nava “Rhosus” a fost radiată forţat din registrul navelor în anul 2014. Despre aceasta declarat pentru publika.md vicedirectorul Agenţiei Navale, Vadim Pavalachi: “În 2014, nava a fost radiată forțat din registru, din motiv că proprietarul a abandonat-o în portul din Beirut și nu a mai plătit taxa anuală pentru confirmarea navei”.

Vicedirectorul Agenției Navale a menționat că, ultima dată, cargoul Rhosus a pornit la drum din Georgia, iar pe drum a apărut o defecțiune tehnică și a fost abandonată în portul din Beirut.

Primele elemente ale anchetei privind explozia devastatoare produsă marţi în portul din Beirut pun în discuţie ani de neglijenţă şi lipsă de măsuri în pofida prezenţei într-un depozit de aici a mii de tone dintr-un produs chimic extrem de exploziv, relatează miercuri Reuters, citând surse apropiate anchetei.

Premierul Hassan Diab şi preşedinţia libaneză au indicat marţi că 2.750 de tone de nitrat de amoniu – un compus folosit la fabricarea îngrăşămintelor minerale, dar şi a dispozitivelor explozive – erau depozitate de şase ani în port, fără să fi fost luate măsuri speciale de securitate.

‘Este vorba de neglijenţă’, a declarat o sursă pentru Reuters, adăugând că îngrijorări suscitate de problema depozitării nitratului de amoniu în port au fost exprimate în mai multe rânduri în faţa diferitelor comisii şi în faţa justiţiei, dar fără ‘să se facă nimic’ pentru a ordona evacuarea acestor materiale extrem de periculoase.

Interlocutorul agenţiei britanice de presă a spus că un incendiu s-a declanşat în hangarul nr. 9 din port, după care focul s-a extins la hangarul nr. 12, în care era depozitat nitratul de amoniu.

Potrivit informaţiilor prezentate în cadrul reuniunii Consiliului Suprem de Apărare al Libanului, explozia s-a produs în timpul lucrărilor de sudare, care trebuiau să închisă accesul în interior. Din cauza scânteilor, s-au aprins nişte materiale pirotehnice aflate în depozit, iar ulterior, au explodat cele 2750 de tone de azotat de amoniu. 

Peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma deflagraţiei, potrivit unui bilanţ dat publicităţii miercuri, dar acesta riscă să se înrăutăţească întrucât circa 3.000 de persoane au fost rănite, iar cartiere întregi au fost distruse.

Explozia puternică a echivalat după intensitate cu un cutremur de 4,5. În urma deflagraţiei, toată infrastructura portului a fost distrusă. 

BVB | Știri BVB

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII GLOBINVEST ENERGY&FINANCIALS ETF (GIBEFETF) (25/04/2025)

Notificare SSIF IFB Finwest SA - numarul de unitati de fond emise de catre FDI Globinvest Energy&Financials ETF

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/04/2025)

Erata la Hotarare AGA O 24.04.2025